Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje koncertuos legendinė violončelininkė N.Gutman

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) spalio 2 dieną Vilniaus kongresų rūmuose pristato koncertą „Aksominis violončelės ruduo“, kuriame grieš legendinė violončelininkė Natalija Gutman. Kartu koncertuos ir jos sūnus smuikininkas Sviatoslavas Morozas. Koncerte skambės G.Mahlerio, R.Schumanno ir J.Brahmso kūriniai, diriguos maestro Gintaras Rinkevičius.
Natalija Gutman
Natalija Gutman. / LVSO nuotr.

N.Gutman grįžta į Vilnių po stebėtinai trumpos pertraukos – sausio 31 dieną ji ir dvylika garsiausių pasaulio klasikos solistų grojo įspūdingame LVSO dvidešimtojo gimtadienio koncerte.

Pasaulinė šlovė – sulaukus 25 metų

Būdama studentė, N.Gutman dalyvavo penkiuose reikšmingiausiuose tarptautiniuose konkursuose, kuriuose pelnė aukščiausius įvertinimus. 1959 m. Vienoje – aukso medalis, 1961 m. Maskvoje tapo laureate, 1961 m. Prahoje, A.Dvoržako konkurse – I premija, 1962 m. Maskvoje P.Čaikovskio konkurse skirta III vieta ir 1967 m. Miunchene – I premija. Taigi vos 25-erių ji pelnė tarptautinį pripažinimą ir violončelininkės kūrybinis kelias pasuko meistriškumo ir profesionalumo aukštumų link.

Daug šiuolaikinių kompozitorių yra dedikavę N.Gutman savo kūrinių. Tai – S.Gubaidulina, E.Denisovas, T.Mansurianas, A.Šnitkė ir kiti. Ypatingas kūrybinis ryšys siejo violončelininkę su vyru smuikininku Olegu Kaganu – jų duetas kerėjo publiką itin darniu ansambliu ir ypatinga šiluma... Olegas Kaganas mirė 43 metų Miunchene, po baigiamojo Kroito muzikos festivalio koncerto.

Po vyro mirties padedama draugų N.Gutman tęsia Kroito festivalį. Jame koncertavo S.Richteris, M.Rostropovičius, M.Argerich, E.Virsaladze, J.Bašmetas, V.Tretjakovas ir kiti. O nuo 2000 metų Maskvoje N.Gutman rengia festivalį „Skiriama Olegui Kaganui“. Po jo mirties N.Gutman yra sakiusi, kad negalėjo groti kameriniame ansamblyje su jokiu kitu muzikantu net septynerius metus.

Maestro C. Abbado ir kiti nuopelnai

1991–2000 metais N.Gutman vadovavo festivaliui „Berlyno susitikimai“, kurį ji surengė kartu su Maestro C.Abbado. Čia susitikdavo ir kameriniuose ansambliuose grodavo jaunieji solistai ir pripažinti klasikos atlikėjai. Nuo 1976 m. violončelininkė yra Maskvos filharmonijos solistė, ji yra Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos profesorė, Rusijos liaudies artistė, Rusijos Valstybinės literatūros ir meno, D.Šostakovičiaus ir „Triumfo“ premijų laureatė.

Straipsniuose ir interviu N.Gutman pabrėžia, kad ji nėra ambicinga ir išlepinta. Jei per koncertą salė nepilna, ji niekada nereiškia pretenzijų, nes mano, kad kartais net ir esant didžiausiam anšlagui pasitaiko, jog nėra tikro kontakto su klausytojais. Daugelyje koncertų violončelininkė griežia su studentais, aspirantais, neretai ir be atlygio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius