-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje pirmą kartą grieš vienas garsiausių pasaulyje Niujorko filharmonijos orkestras

Spalio 30 d., šeštadienį, 19 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre pirmą ir vienintelį kartą Baltijos šalyse grieš Niujorko filharmonijos orkestras (NFO), kurio unikalumas aprašytas net Guinnesso rekordų knygoje.
Chris Lee diriguoja Niujorko filharmonijos orkestrui
Chris Lee diriguoja Niujorko filharmonijos orkestrui / LNOBT nuotr.

„Lietuvos visuomenei norėčiau suteikti galimybę išgirsti ir pamatyti šiandienos pasaulinio lygio meno žvaigždes. Būtent todėl finansuojame ryškiausio pasaulyje – Niujorko filharmonijos – orkestro koncertą. Šis koncertas tęsia stambiausių pasaulio meno projektų pristatymo Lietuvoje ciklą. Neseniai Lietuvos publika turėjo galimybę pamatyti Maskvos Didžiojo teatro baletą „Korsaras“, o šis unikalus Niujorko filharmonijos orkestro koncertas neabejotinai taps įsimintinu šių metų meno įvykiu“, – sakė fondo steigėjas ir meno mecenatas verslininkas Vladimiras Romanovas.

Šiandien NFO yra skelbiamas vienu geriausiu pasaulio orkestru ir dažnai pristatomas kaip simfoninio orkestro kokybės etalonas. Įsteigtas 1842-aisiais kaip Niujorko filharmonijos draugija, orkestras gana greit tapo žymus visoje Amerikoje ir jam teko garbė daug kur tapti pirmuoju.

Orkestras buvo pirmasis istorijoje, gavęs palikimą – garsusis leidėjas Josephas Pulitzeris 1913 m. savo turtą užrašė orkestrui. 1922 m. per vietinį radiją buvo pirmą kartą transliuotas simfoninio orkestro koncertas, o 1930 m. – NFO per radiją išgirdo visa Amerika. 1950-aisiais jie pirmą kartą pasirodė per TV.

Orkestro istorijoje kiekvieni metai turėjo savo įvykius, jie susiję su garsiausiais muzikos pasaulio vardais. 1982 m., diriguojamas Zubin Mehta, orkestras griežė Baltuosiuose rūmuose Indiros Gandhi garbei. 1986 m. NFO koncerto Laisvės statulos 100-mečiui Niujorko centriniame parke klausėsi didžiausia auditorija, kada nors buvusi klasikinės muzikos koncerte – 800 000 klausytojų! Savo 150-ąjį jubiliejų orkestras šventė ant podiumo pakviesdamas tris gyvus orkestro muzikos vadovus: Pierre Boulez, Zubin Mehta ir Kurt Masur. Tokių garsenybių prie dirigento pulto daugelis orkestrų nepasikviečia ir po vieną!

NFO buvo pirmasis simfoninis orkestras, 2003 m. griežęs per „Grammy“ apdovanojimų ceremoniją, o jau po poros metų – pats pelnęs net 3 šiuos prestižinius apdovanojimus! 2004 m. orkestras buvo įtrauktas į Guinnesso pasaulio rekordų knygą, tais metais jie griežė 14 000-ąjį koncertą. Šių metų gegužę griežęs savo 15 000-ąjį koncertą, orkestras jau yra koncertavęs 429-uose miestuose 62-ose šalyse. 2009 m. į unikalią Guinnesso rekordų knygą jie buvo įtraukti dar kartą – klarnetų koncertmeisteris Stanley Drucker atsisveikino su orkestru po 60 metų darbo jame.

Dabar NFO yra seniausiai gyvuojantis orkestras Amerikoje ir vienas seniausių pasaulyje, stulbinantis savo profesionalumu, atlikimo precizika ir ypatingu muzikalumu. Jo muzikantai griežia aukščiausios kokybės instrumentais, Gvarneri smuikai ar Steinway fortepijonai yra jų kasdieniai darbo įrankiai, sukuriantys nepakartojamą orkestro skambesį.

Į Vilnių orkestras atvyksta tiesiai iš Varšuvos. Ten spalio 29 d. orkestras grieš koncertą su 16-ojo tarptautinio Frédérico Chopino pianistų konkurso laureatu, paskelbtu spalio 22 d. Sausio pradžioje konkurso laureatas dar kartą koncertuos su šiuo orkestru Niujorke Avery Fisher Hall.

Koncertinio turo EUROPA/RUDUO 2010, į kurį įeina koncertai Serbijoje (Belgrade), Slovėnijoje (Liublianoje), Lenkijoje (Varšuvoje), Vokietijoje (Hamburge), Prancūzijoje (Paryžiuje) ir Liuksemburge, geografijoje pirmą kartą atsirado ir vienintelis koncertas Vilniuje. Šias gastroles, kaip ir visą orkestro veiklą remia pasaulinis orkestro rėmėjas „Credit Suisse“.

„Nesvarbu kiek kartų Niujorko filharmonijos orkestras keliautų į Europą, grįžimas į simfoninės tradicijos gimtinę visada išliks jaudinantis“, – sakė Niujorko filharmonijos orkestro prezidentas ir vykdantysis direktorius Zarinas Mehta, garsiojo dirigento Zubino Mehta‘os sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius