Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos išvarymas – ir Rumšiškėse, ir Kaune (nuotraukos)

Panorusieji išvaryti žiemą turės iš ko rinktis: šį sekmadienį tradiciškai Užgavėnių šventė vyks Kaišiadorių rajone, Rumšiškėse, įsikūrusiame Lietuvių liaudies buities muziejuje, taip pat net keliose vietose Kaune. Kauniečių triukšmingos Užgavėnės šiemet lauks ir tikrąją šventės dieną, kovo 8-ąją.
Viena iš Užgavėnių šventės Kaune rengėjų, Kauno tautinės kultūros centro direktorės pavaduotoja ugdymui O.F.Ivanauskienė visus kauniečius ir svečius kvietė su trenksmais išvaryti žiemą.
Viena iš Užgavėnių šventės Kaune rengėjų, Kauno tautinės kultūros centro direktorės pavaduotoja ugdymui O.F.Ivanauskienė visus kauniečius ir svečius kvietė su trenksmais išvaryti žiemą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaišiadorių rajone, Rumšiškėse, Lietuvos liaudies buities muziejuje kasmet rengiama Užgavėnių šventė šiemet bus jubiliejinė – 30-oji. Kaip ir priklauso sukakčiai, sekmadienį, kovo 6-ąją, numatytas renginys bus didžiulis. Siautulinga šventė truks nuo vidurdienio iki vėlyvų pavakarių.

„Į linksmybes įsuks folkloro ansambliai, mįslių viktorina, jėgos ir miklumo rungtys, fotosesijos su šventės herojais ir kaukių konkursas. Užgavėnės – pati linksmiausia šventė visai šeimai. Pas mus pramogauti galės ne tik tėvai su vaikais, bet ir visi, kurie mėgsta tikras lietuviškas linksmybes. Norintys galės pasivėžinti arklių traukiamomis rogėmis ar pajodinėti žemaitukais. Be to, šiemet sieksime dviejų rekordų: aukščiausios blynų rietuvės (juos kepsime iš daugiau nei 30 kg miltų) bei didžiausios Morės, kurią sukūrė skulptorius Mindaugas Junčys“, – pasakojo Lietuvos liaudies buities muziejaus vyresnioji muziejininkė Vida Olechnovičienė.

Ne pirmus metus vykstantieji į Rumšiškes varyti žiemos, žino, kad Užgavėnių šventė į muziejų sutraukia minias žmonių. Todėl šventės rengėjai perspėja: jei norite patekti į renginį jo pradžioje, iš namų išsiruoškite anksčiau. Atvykę pirmieji, išvengsite spūsčių, be to, turėsite laiko pasižvalgyti po žiemišką Lietuvos liaudies buities muziejaus teritoriją. Šventės pradžia – 12 val.

Šurmuliuos Botanikos, zoologijos sodai ir Lampėdžiai

Nusprendusieji, kad per toli vykti į Rumšiškes, sekmadienį kviečiami į Lampėdžius arba Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodą.

Išvaryti žiemą Lampėdžių pušyne (ties 9-ojo maršruto autobuso paskutine stotele) kauniečiai galės nuo 12 val. Pasak renginį organizuojančių Lampėdžių bendruomenės centro narių, smagioje šventėje netrūks muzikos, žaidimų, taip pat bus renkama gražiausia kaukė, o galiausiai – sudeginta Morė.

Botanikos sode šventė prasidės 14 val. Programoje – riebus užsigavėjimas, persirengėlių paradas, šokiai ir žaidimai, kaukių varžytuvės, Lašininio ir Kanapinio mūšis, Morės deginimas ir atsisveikinimas su žiema. Kurstyti žaismingą nuotaiką padės Šiaulių Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro folkloro ansamblis „Nesenstantys širdimi“ ir VDU folkloro ansamblis „Linago“. Panorusieji tuo pačiu apsižvalgyti po sodą 16 val. galės sudalyvauti nemokamoje ekskursijoje.

Sekmadienį, kovo 6-ąją, nuo 12 val. Užgavėnių karnavalas vyksta ir Lietuvos zoologijos sode. Jį praves Kauno ,,Bočių“ liaudiškos muzikos ansamblis.  Programoje - net 15 Ūžgavėnių personažų. Atėjusiųjų į renginį laukia  žaidimai, dainos, šokiai, karšti blynai ir Morė.

Kovo 8-ąją – prie pilies

Tikrąją Užgavėnių dieną, kuri šiemet sutampa su Tarptautine moters diena, kovo 8-ąją Kaune pirmą kartą bus surengta Užgavėnių šventė prie Kauno pilies. Kauno tautinės kultūros centro darbuotojų organizuojamas renginys prasidės 17 val. Laisvės alėja, Vilniaus gatve, Rotušės aikšte ir A.Jakšto gatve persirengėliai su vežimais dardės iki Kauno pilies prieigų, kur 18 val. prasidės šventė.

„Be tradicinių ritualų, bus renkama įspūdingiausia Kauno ragana (šiems rinkimams reikėtų registruotis iš anksto el. paštu ktkc.info@gmail.com – aut. past.). Atsisveikinti su žiema padės fakyrų grupė „Ugnies valdovai“. O neišsiskirstyti po Morės sudeginimo – grupės „Rebelheart“ koncertas“, – pasakojo Kauno tautinės kultūros centro direktorės pavaduotoja ugdymui Osvalda Filomena Ivanauskienė. Prieš rokerius scenoje koncertuos 12 miesto kolektyvų. Šventėje netrūks ir pastaraisiais metais nuo Užgavėnių neatskiriamų blynų, o taip pat – šiupinio, kuris laikomas vienu seniausių šios šventės valgių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius