Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Devintojo Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio uždaryme nominuoti geriausi kūrėjai

Varėnoje simbolines duris užvėrė jau devintasis žymios kraštietės, iš Senosios Varėnos kilusios režisierės Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Jis miestą visam spalio mėnesiui buvo pavertęs Lietuvos teatro sostine. Festivalio uždarymo renginys, vykęs Varėnos kultūros centre, prasidėjo įspūdingu aktorių Vitalijos Mockevičiūtės, Neringos Varnelytės ir muzikantų Dariaus Mockevičiaus bei Pauliaus Kovalenko suvaidintu spektakliu siaubo pasakų, lietuviškų sakmių, užrašytų J.Basanavičiaus, N.Vėliaus, motyvais „Apie vėles, žemėj klajojančias“.
Apdovanojamas Aidas Giniotis
Apdovanojamas Aidas Giniotis / Rūtos Averkienės nuotr.

Festivalį vainikavo iškilminga geriausių scenos kūrėjų apdovanojimo ceremonija, kurios metu trylikos festivalio nominacijų laureatams įteikti apdovanojimai – puikios menininkės Violetos Ganusauskienės kurtos skulptūros, dar šeši kūrėjai apdovanoti specialiais festivalio komisijos diplomais.

Šiųmečiame festivalyje buvo parodyti dvidešimt trys ir suaugusiems, ir mažiesiems žiūrovams skirti įvairių Lietuvos teatrų spektakliai. Juos vertino garbinga komisija: D.Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė docentė, teatro pedagogė, režisierė Elena Savukynaitė, aktorius, Savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė, teatro pedagogė Tatjana Žilinskienė, pedagogės Joana Grigaitienė ir Gailutė Giedraitienė, scenaristas, režisierius, Dalios Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis ir komisijai vadovavęs dramos teatro režisierius, aktorius Algimantas Pociūnas. Jie atrinko, kas bus įvertinti festivalio nominacijomis.

Specialūs festivalio komisijos diplomai įteikti: video menininkui Tomui Jurginui – už sėkmingą vaizdo projekcijų panaudojimą Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Labas rytas, pone triuši“ pagal Milan‘o Marković‘iaus Matthis‘o pjesę (režisierius Marius Pažereckas), teatro „Atviras ratas“ spektaklio „Saulėtoji linija“ pagal Ivano Vyrypajevo pjesę kūrėjams ir aktoriams Justui Terteliui ir Vestai Šumilovaitei – už ryškiausią festivalio duetą, režisieriui Dariui Rabašauskui – už skirtingų kartų aktorių bendrystę Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Mūsų miestelis“ pagal Thornton‘o Wilder‘io pjesę, dramaturgui ir režisieriui Gyčiui Padegimui – už istorinę tiesą ir aktualijas Kauno miesto kamerinio teatro spektaklyje „Alksniškės“ apie prezidentą Kazį Grinių, aktorei Gintarei Latvėnaitei – už sėkmingą debiutą Valstybinio Vilniaus mažojo teatro mono spektaklyje Ingmar‘o Bergman‘o „Dvasiniai reikalai“ (režisierius Kirilas Glušajevas) ir aktoriui Mariui Cemnickui – už įtaigų Mykolo vaidmenį Juozo Miltinio dramos teatro spektaklyje „Giminės, arba kam zrazų pakartot“ pagal Dovilės Statkevičienės pjesę (režisierius Alius Veverskis).

„Festivalio giminių prizas “ įteiktas aktorei ir režisierei Birutei Mar už „Solo“ teatro spektaklį „Lietuviškoji Nora“.

Nominacija „Geriausia festivalio spektaklio muzika“ įvertinta kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė už muziką Klaipėdos jaunimo teatro spektakliui „Mūsų miestelis“ pagal Thornton‘o Wilder‘io pjesę (režisierius Darius Rabašauskas).

Nominacija „Geriausia festivalio spektaklio scenografija“ atiteko scenografams „random heroes“ už scenografiją Oskaro Koršunovo teatro spektaklyje „Pamišėlis“ pagal Nikolajaus Gogolio apsakymą (režisierius Oskaras Koršunovas).

Nominacijos „Geriausia festivalio jaunoji aktorė֧“ laureate pripažinta Aistė Šeštokaitė už Liukos Kaminskaitės vaidmenį Keistuolių teatro spektaklyje „Riešutų duona“ pagal Sauliaus Šaltenio apysaką (režisierius Aidas Giniotis).

Geriausiu festivalio jaunuoju aktoriumi išrinktas Eimantas Pakalka už Pamišėlio vaidmenį Oskaro Koršunovo teatro spektaklyje „Pamišėlis“ pagal Nikolajaus Gogolio apsakymą (režisierius Oskaras Koršunovas).

Geriausia festivalio antraplanio vaidmens aktore tapo Akvilė Vitkūnaitė už Daivos/Monikos ir Julios tėvo vaidmenis Juozo Miltinio dramos teatro spektaklyje „Giminės, arba kam zrazų pakartot“ pagal Dovilės Statkevičienės pjesę (režisierius Alius Veverskis).

Geriausias festivalio antraplanio vaidens aktorius – Dalius Skamarakas už Kaminsko, Liukos tėvo / Ragaišio vaidmenis Keistuolių teatro spektaklyje „Riešutų duona“ pagal Sauliaus Šaltenio apysaką (režisierius Aidas Giniotis).

„Ryškiausio festivalio režisūrinio debiuto“ nominacija skirta režisieriui Mariui Pažereckui Klaipėdos dramos teatro spektakyjes „Labas rytas, pone triuši“ pagal Milan‘o Marković‘iaus Matthis‘o pjesę.

Geriausia festivalio aktore tapo Aleksandra Metalnikova už Liusios vaidmenį Lietuvos rusų dramos teatro spektaklyje „Vienišas žmogaus balsas“ pagal Svetlanos Aleksijevič knygą „Černobylio malda“ (režisierius Vladimir Dorondov).

Nominacija „Geriausias festivalio aktorius“ skirta Henrikui Savickiui už prezidento Kazio Griniaus vaidmenį Kauno miesto kamerinio teatro spektaklyje „Alksniškės“ (režisierius Gytis Padegimas).

Geriausiu festivalio spektakliu vaikams pripažintas Vilniaus teatro „Lėlė“ muzikinis spektaklis vaikams „Pinokis“ pagal Carlo’soCollodi pasakas (scenarijaus autorius ir rež. Šarūnas Datenis).

Geriausio festivalio režisieriaus nominacija atiteko Aidui Giniočiui už spektaklio „Riešutų duona“ pagal Sauliaus Šaltenio apysaką režisūrą Keistuolių teatre.

Festivalio žiūrovų spektakliu išrinktas Keistuolių teatro spektaklis „Riešutų duona“ pagal Sauliaus Šaltenio apysaką (režisierius Aidas Giniotis).

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, sveikindamas festivalio dalyvius su gražia švente, sakė: „Mieli teatro mylėtojai ir teatralai, noriu pasidžiaugti ir padėkoti. Šis festivalis – pats gražiausias būdas prisimint Dalią Tamulevičiūtę, įprasmint jos darbus ir pasidžiaugti, kad yra tų darbų tęstinumas. Šiandien scenoje matėme puikų spektaklį, kuriame vaidino du varėniškiai. Festivalio metu matėme ir daugiau mūsų krašto aktorių. Tai patvirtinimas, kad myli dzūkeliai teatrą dar nuo Margionių klojimo teatro laikų. Jame ir dabar festivalius rengiam. Šį festivalį gausiai lankė ne tik varėniškiai, bet ir alytiškiai, druskininkiečiai, ir tai maloniai paglosto širdį. Kitąmet bus dešimtasis festivalis ir jau šiandien galvojam, kaip nustebint ir save, ir kitus ir jį padaryti ypatingą. Varėnos krašto teatro mylėtojams festivalis labai reikalingas, ir tai liudija gausiai lankomi spektakliai“.

Kitąmet bus dešimtasis festivalis ir jau šiandien galvojam, kaip nustebint ir save, ir kitus ir jį padaryti ypatingą. Varėnos krašto teatro mylėtojams festivalis labai reikalingas, ir tai liudija gausiai lankomi spektakliai.

Režisierius Algimantas Pociūnas, festivalio komisijai pirmininkaujantis jau šeštus metus, sakė, kad šis festivalis išskirtinis tuo, jog puoselėja lietuvišką dramaturgiją, o toks ir buvo festivalio tikslas. Jis padėkojo visiems, kurie ryžosi atvažiuoti į Varėną vaidinti iš įvairių Lietuvos teatrų: „Šis festivalis užpildė rudenėjantį Varėnos dangų ir mūsų sielas. Labai džiaugiuosi stovėdamas scenoje ir matydamas varėniškius, su kuriais jau sveikinuosi kaip su giminėmis ir kaimynais. Man, kaip komisijos pirmininkui, gera matyt, kad žiūrovų nemažėja, jų kaskart daugėja. Turiu pasidžiaugti, kad Varėna turi daug gražaus jaunimo, kurie myli teatrą. Komisija dirbo nuoširdžiai, ir šitie dvidešimt du spektakliai parodė, koks yra šiandieninis Lietuvos teatras. Šiame festivalyje buvo spektaklių, kuriuose jautėme vieną kvėpavimą, visi kartu pergyvenom tą istoriją, kuri buvo pateikta. Smagu, kad tai įvyksta būtent Varėnoje. Tikiu, kad kitas festivalis bus dar stipresnis ir įdomesnis“.

Legendinio Dalios Tamulevičiūtės aktorių dešimtuko aktorė Violeta Podolskaitė pasidalino prisiminimais, kaip studijų laikais reikėdavo vaidinti etiudus ir kaip niekas nedrįsdavo pradėti pirmas, tačiau ilgainiui Dalia išmokė nebebijoti ir būti savimi. „Viso kurso, viso dešimtuko vardu aš tikrai nuoširdžiai noriu padėkot, kad devinti metai šita vieta tokia šilta darosi. Festivalis tik auga, gerėja. Kitais metais, tikiuosi, kad visas dešimtukas galės dalyvauti šioje šventėje. Ačiū visiems“, – dėkojo aktorė.

Aktorius Dalius Skamarakas, atsiimdamas apdovanojimą, juokavo, jog jam tenka girdėti, kad šiame festivalyje jam apdovanojimai skiriami kaip varėniškiui, tačiau per devynerius metus į šią sceną atsiimti apdovanojimo lipa tik antrą kartą. „Dėkui už pasitikėjimą, tai mane labai įpareigoja“.

Atsiimdama „Geriausios aktorės“ apdovanojimą, jaudulio negalėjo paslėpti aktorė Aleksandra Metalnikova. „Labai nuoširdžiai dėkoju, nes man šitas festivalis yra ypatingas. Dalia – mano mokytoja, kaip mama, spektaklio, kuriame vaidinau, režisierius – mano kursiokas, teatro vadove tapo Olga Poliavikova, taip pat mano kursiokė ir mes visi Dalios Tamulevičiūtės paskutinio kurso vaikai. Spektaklyje jutau Dalios žvilgsnį, tas dalyvavimas festivalyje ir vaidinimas – tai noras nešti jos mokymus toliau ir toliau...“

Geriausiu festivalio aktoriumi pripažintas Henrikas Savickis prisiminė, kaip Dalia Tamulevičiūtė jam, studentui, sakydavo: „Tu nesuvaidink vaidmens, tu būk tuo herojumi“ ir prisipažino, kad buvo labai keistas jausmas, kai spektaklio metu teko kalbėti apie personažo gimines, tarsi matė savo gimines.

Geriausiu festivalio režisieriumi tapęs Aidas Giniotis sakė: „ Jeigu vaidilos padangėje yra dievų, tai šis festivalis yra vienas iš jų“.

Po iškilmingos festivalio uždarymo ceremonijos teatralai neskubėjo skirstytis – jie turėjo puikią progą pabendrauti. Festivalyje dalyvavusi teatro bendruomenė džiaugiasi, kad šis Varėnoje vykstantis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis kaskart darosi vis brandesnis ir išskirtinesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius