Du „Lietuvos teatrų pavasario – Kaunas 2017“ apdovanojimai keliauja į Vilniaus mažąjį teatrą

39-asis festivalis „Lietuvos teatrų pavasaris – Kaunas 2017“ paskelbė laureatus. Spektaklis „Bedalis ir labdarys“ gavo net du apdovanojimus: režisierė Gabrielė Tuminaitė įvertinta už teatrinės formos originalumą, o aktorė Elžbieta Latėnaitė – už geriausią festivalio moters vaidmenį.
„Bedalis ir labdarys“
„Bedalis ir labdarys“ / Vilniaus mažojo teatro archyvo nuotr.

Jaunojo menininko prizas atiteko režisierei Olgai Lapinai už spektaklį „Bėgikas“, už spektaklio „Identify“ vizualų sprendimą prizas skirtas autorei, režisierei Ievai Stundžytei (teatras „Atviras ratas“), už geriausią festivalio vyro vaidmenį spektaklyje „Gyvūnas KuKū“ apdovanotas aktorius Arūnas Sakalauskas (LNDT).

Žiūrovų nuomone, geriausias festivalio spektaklis – Anželikos Cholinos šokio teatro „Otelas“. Vienbalsiu žiūri sprendimu, kuri buvo sudaryta iš Vytauto Didžiojo universiteto menų fakulteto teatrologų: Vitalijos Truskauskaitės, Jurgitos Staniškytės, Rūtos Mažeikienės, Miglės Munderzbakaitės, Edgaro Klivio geriausias šio festivalio spektaklis – „Sielos virtuvė“ (teatras „Vandenyno Dirbtuvės“).

Vilniaus mažojo teatro archyvo nuotr./Režisierė Gabrielė Tuminaitė
Vilniaus mažojo teatro archyvo nuotr./Režisierė Gabrielė Tuminaitė

Net du žiūrovų ir rėmėjų prizus pelnęs spektaklis „Bedalis ir labdarys“ komisijos nariams pasirodė įdomus keliais aspektais. „Nėra sudėtingesnio dalyko menininkui kaip vaizduoti kitą savo tapatybės pusę, nes emigracija yra tarsi kita tavo dalis, kuri lyg atsisako būti tavo dalimi. Režisierė G.Tuminaitė labai puikiai susitvarkė su nelengva užduotimi – pavaizduoti emigracijos veidą, o aktorei Elžbietai Latėnaitei pavyko panaudoti visą aktorinio meistriškumo spektrą“, – sako viena iš komisijos narių VDU Menų fakulteto dekanė prof. dr. Jurgita Staniškytė ir priduria, kad tai spektaklis labai aktualia tema pagal lietuvių autorės Paulinos Pukytės kūrinį tuo pačiu pavadinimu.

„Lietuvos teatrų pavasario – Kaunas 2017“ komisijos pirmininkė Vitalija Truskauskaitė akcentuoja, kad spektaklio „Bedalis ir labdarys“ režisierė parodė turtėjančią teatrinę kalbą, žaismę, gebėjimą scenoje kurti nevienaplanę atmosferą, gretinti lyrinę ir komišką temas, dirbti kontrastų principu.

„Lietuvos teatrų pavasario – Kaunas 2017“ apdovanojimai buvo lyg įspūdingas baigiamasis akcentas „Bedalio ir labdario“ apdovanojimų puokštėje: 2016 m. rudenį „Bedalis ir labdarys“ buvo pripažintas ryškiausiu spektakliu Profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Pakeleivingi 2016“ Anykščiuose, o festivalyje „Tegyvuoja Komedija!“ Alytuje jis pripažintas geriausiu spektakliu. VII Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje geriausiu antraplaniu aktoriumi pripažintas šio spektaklio aktorius Mantas Vaitiekūnas, o XXXII Lietuvos profesionalių teatrų festivalyje Rokiškyje „Vaidiname žemdirbiams“ Elžbieta Latėnaitė – „Simpatiškiausia festivalio aktore” .

„Bedalis ir labdarys“ – tai spektaklis pagal skausmingą ir aštrų Paulinos Pukytės kūrinį tuo pačiu pavadinimu, kuris jaudina visus emigracijos palytėtus Lietuvos žmones. Priešiška kasdienybė, juodas, beprasmis darbas ir į nugarą šnopuojanti mirtis.

„Bedalis ir labdarys“ – kodinis pavadinimas. Bedaliai – tai žmonės, kurie ne ten gimę, ne taip užaugę, palikti, nepalytėti sėkmės, praradę namus, savo pagrindus, šaknis. Režisierė ironiškai juos vadina „išdaigininkais“, „naminukais“, gyvenančiais dideliuose miestuose ir sukuriančiais daug darbo ir problemų įvairioms institucijoms, komisijoms, pabėgėlių centrams.

Tuo tarpu Labdarių grupė, kuriai priklauso Elžbieta Latėnaitė bei Mantas Vaitiekūnas, Daumantas Ciunis, Agnė Kiškytė, Vilija Ramanauskaitė vaidina arogantiškus karjeristus, virtuoziškai realybe manipuliuojančius valstybės tarnautojus, pareigūnus, kurių rankose – bedalių likimai.

Paulinos Pukytės knygos „Bedalis ir labdarys“ pastatymą inicijavusi režisierė Gabrielė Tuminaitė šiuo spektakliu nori kalbėti apie dabartį, apie mūsų amžininką, naująjį herojų, bandantį išlikti ir kurti savo būtį čia ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius