-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Eglė Gabrėnaitė apie teatro festivalį „Vasara 2013“: „Bus žiauriai smalsu pamatyti visus spektaklius – pati sau pavydžiu“

Trečiadienį Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre buvo pristatytas pirmasis tarptautinis teatrų festivalis „Vasara 2013“, nuo liepos 13 iki rugpjūčio 10 dienos vyksiantis Druskininkuose. Festivalyje, kurio tema – „Klasika ir 21 amžius“, dalyvaus beveik dvi dešimtys profesionalių teatro kolektyvų iš Lietuvos, Rusijos, Armėnijos, Moldovos, Izraelio ir Baltarusijos.
Eglė Gabrėnaitė
Eglė Gabrėnaitė / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Per 28 festivalio dienas žadama parodyti 21 spektaklį. Lietuvai konkursinėje programoje atstovaus Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, rodysiantis spektaklį „Dostojevskis vaikams“, ir Vilniaus teatras „Arlekinas“, pristatysiantis spektaklį „Nosis“ pagal to paties pavadinimo N.Gogolio apysaką.

Tarptautinio teatro festivalio prezidentu buvo paskirtas režisierius Rimas Tuminas.

„Niekada nebuvau prezidentas, jaučiuosi ne tame vaidmenyje. Niekada nebuvau nei geras tėvas, nei geras kurso vadovas. Viena reikšminga moteris mano gyvenime yra pasakiusi, kad su manimi neįmanoma, nes vedžiau teatrą. Jau keletą metų mane persekioja įvairūs atsitiktinumai ir sutapimai. Viskas vyksta chaotiškai, bet po kelių metų supranti, kad tame chaose yra tvarkos. Reikia pulti į gyvenimo versmę ir niekada nesakyti „ne“. Reikia rašyti, reikia daryti, reikia gyventi“, – mintimis dalijosi R.Tuminas.

Režisierius ir festivalio „Vasara 2013“ prezidentas pabrėžė, kad aktoriams šis festivalis – galimybė išsiveržti iš siauros teatro erdvės ir sužibėti.

„Kad ir kokia bebūtų plati Rusija ir begalinis aktorių autoritetas, tačiau to neužtenka – kiekvienas veržiasi Europos, pasaulio, Holivudo link. Didžiausia Lietuvos ir Rusijos aktorių svajonė yra išsiveržti, tačiau dažnai tas nepavyksta ir daugiausia, ko jie gali pasiekti, yra televizijos laidų vedimas. Todėl bet koks festivalis teatrinėje erdvėje, kurią Rusija labai gerbia, padės jiems ištrūkti iš siauros terpės, kurioje jie sukasi“, – įsitikinęs festivalio prezidentas.

Pirmoji festivalio „Vasara“ dalis bus skirta nekonkursiniams spektakliams, antroje dalyje pasirodys gerai žinomi kolektyvai, tarp jų – ir Vilniaus mažasis teatras, o festivalį užbaigs įvairių aukštųjų teatro mokyklų diplominiai spektakliai.

Festivalį organizuoja Rusijos ir Lietuvos įstaiga „Vasaros teatro festivalis“, jį palaiko Rusijos Kultūros ministerija, Rusijos teatro sąjunga ir Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

R.Tuminas teigė, kad „organizatoriai yra tikri bepročiai, nes ryžosi įgyvendinti nepaprastai sudėtingą projektą. Šlovė beprotybei! Ji puošia mūsų pasaulį!“ Faustas Latėnas, Lietuvos premjero patarėjas kultūros klausimais, pritarė tokiam R.Tumino pasisakymui, manydamas, kad tokios programos, kokia numatyta „Vasaroje 2013“, galėtų pavydėti bet kuris teatrų festivalis.

Festivalio prezidentas kol kas dar nežinojo, kuo galėtų būti naudingas šiam festivaliui, nors kiti organizatoriai vienbalsiai tvirtino, kad jo indėlis rengiant „Vasarą 2013“, buvo labai reikšmingas.

„Žinau, kur miškuose ties Druskininkais auga daug voveraičių. Galėsiu vesti visus grybauti“, – juokavo režisierius.

Konkursinėje programoje rodomi spektakliai bus įvertinti tarptautinės komisijos, kurią sudarys žinomi įvairių šalių kultūros ir meno žmonės: aktoriai Regimantas Adomaitis ir Eglė Gabrėnaitė, menotyrininkai Vidmantas Siliūnas ir Aleksejus Bartaševičius, Slovakijos mokslų akademijos prezidiumo narė Dagmar Podmakova ir Maskvos meninio akademinio teatro mokyklos-studijos docentas Pavelas Rudnevas.

„Manau, kad visai Lietuvai ir teatrinei visuomenei šis festivalis yra labai įdomus. Pamenu, kaip traukiniais važinėdavome į Maskvą, tuomet bilietai kainuodavo nedaug. Man bus žiauriai smalsu pamatyti visus spektaklius. Pavydžiu net pati sau“, – pasakojo festivalio konkursinės programos žiuri narė, aktorė E.Gabrėnaitė.

„Vasaros 2013“ spektakliai bus rodomi „Eglės“ sanatorijos ir „SPA Vilnius sana“ salėse, kurios yra tinkamos uždaros erdvės teatro spektakliams Druskininkuose.

Festivalio pagrindinis prizas bus skulptoriaus Antano Balkės, kurį įkvėpė M.K.Čiurlionio paveikslas „Karalių pasaka“, iš žalsvo granito ir bronzos sukurta skulptūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius