Eimunto Nekrošiaus „Dieviškoji komedija“ Rumunijoje sukėlė žiūrovų ažiotažą

Praėjusį savaitgalį teatras „Meno Fortas“ viešėjo Rumunijoje. Sibiu miesto Tarptautinio teatro festivalio kvietimu lietuvių aktoriai birželio 9 dieną suvaidino Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Dieviškoji komedija“ pagal Dantės poemą.
Spektaklio „Dieviškoji komedija“ plakatas Rumunijoje
Spektaklio „Dieviškoji komedija“ plakatas Rumunijoje / Meno forto nuotr.

Sibiu teatro festivalis šiemet švenčia savo gyvavimo 20-metį ir nors Rumunijoje kaip ir visoje Europoje visi daug kalba apie krizę ir jos padarinius kultūrai, stebina festivalio programos mąstai. Vien teatro programoje pristatomi 45 įvairiausių žanrų spektakliai iš daugiau nei 15 šalių (tarp jų Japonijos, Meksikos, Pietų Korėjos, JAV). Taip pat programoje yra nemažai šokio, cirko, gatvės teatro spektaklių, koncertų, parodų.

Kiekvienais metais festivalis akcentuoja vieną iš aktualių šiuolaikinių temų. Pristatydamas 2013 metų festivalio, kurio devizas yra „Dialogai“, idėją, jo prezidentas Constantinas Chiriacas pabrėžia bendravimo svarbą tiek teatrui, tiek ir visai šiuolaikinei visuomenei, kurioje vyrauja monologai ir vienatvė. Todėl nemažas dėmesys skiriamas aptarimams, skirtingų šalių menininkų ir kritikų susitikimams, diskusijoms. Atskira programos dalis yra skirta teatrinių mokyklų studentų susitikimams ir kūrybinėms laboratorijoms. Tikrai plačiai ir išsamiai festivalyje pristatomas Rumunijos teatras, tuo pačiu tai sudaro galimybę rumunų teatralams pamatyti geriausius spektaklius iš viso pasaulio. Tenka tik pasirinkti, kurį spektaklį žiūrėti, nes kiekvieną vakarą vyksta po dešimt ir daugiau renginių, o į kai kuriuos ne visi norintys gali patekti.

Vienas iš tokių buvo ir „Meno forto“ spektaklis. Teatralai, atvykę specialiai iš sostinės Bukarešto, kilusį ažiotažą net pavadino revoliucija. 600 vietų salę užpildė profesionalai, todėl galima buvo laukti santūrios reakcijos ir įdėmaus kritinio žvilgsnio. Tačiau jau po pirmųjų spektaklio minučių lietuvių aktoriams pavyko įtraukti žiūrovus į emocinį spektaklio lauką.

Pristatydami E.Nekrošiaus teatrą, festivalio rengėjai prisimena, kad amerikiečių dramaturgas lietuvių režisierių yra pavadinęs genijumi, kurio spektakliuose vyrauja vaizdų ir garso poezija. Nekrošius transformuoja Dantės kelionę po pomirtinį pasaulį, ieškant Beatričės, į meilės paieškas pačiuose slapčiausiuose žmogiškosios sielos kampeliuose. Rolandas Kazlas nevaidina romantiškai liūdno, mylimosios netekusio poeto. Jo Dantė labai jausmingas, aistringas ir nepripažįsta netekties, nes be Beatričės pragaras yra visur...

Tai antrasis „Meno forto“ vizitas Sibiu Tarptautiniame teatro festivalyje – prieš porą metų buvo rodomas F.Dostojevskio „Idiotas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius