-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Idioteatro spektaklis „Menas“ – komiškas žvilgsnis į draugystės išbandymus

Šiuolaikinis menas išmokė mus svarbios taisyklės - ne kiekviena vienspalvė drobė tėra tik vienspalvė drobė. Dažnas kolekcionierius pasiryžęs pakloti ne vieną tūkstantį eurų, kad jo sieną papuoštų abstraktaus ekspresionizmo šedevras, o dar visai neseniai pasaulį apskriejo žinia apie Barnett Newman'o mėlyną paveikslą su balta linija, įkainotą kone penkiasdešimčia milijonų dolerių
Idioteatro spektaklis „Menas“
Idioteatro spektaklis „Menas“ / Manto Girsko nuotr.

Tačiau milijonais vertinami tapybos darbai mieli ne kiekvieno širdžiai, o iš pirmo žvilgsnio paprasčiausias baltas paveikslas gali provokuoti ne tik kūrybingas mintis, bet ir ginčus bei pastoti kelią net tvirčiausiai draugystei.

Būtent apie tai kalba „Idioteatro“ spektaklis „Menas“, kuriame meistriškai šmaikštaujantis publikos numylėtinių – aktorių Dariaus Meškausko, Arūno Sakalausko ir Giedriaus Savicko – trio nejuokais kimba vienas kitam į atlapus ne dėl ko kito, kaip dėl... meno.

Istorija prasideda, atrodytų, visai paprastai – pasiturintis gydytojas Seržas (A. Sakalauskas) įsigyja paveikslą, kuris iš pirmo žvilgsnio tėra paprasčiausia balta drobė. Meno mylėtojas Seržas paveiksle įžvelgia visą atspalvių paletę ir didžiuojasi investavęs į garsaus dailininko darbą, tačiau su juo nesutinka vaikystės bičiulis Markas (D. Meškauskas), kuris vietoje pasaulinio garso tapybos šedevro ant Seržo sienos mato tikrų tikriausią „baltą š...“.

Į vis aštrėjantį bičiulių nesutarimą nenoromis įsitraukia ir Ivanas (G. Savickas) – dėl artėjančių vestuvių nerimaujantis kanceliarinių prekių parduotuvės darbuotojas, kurio asmeninės bėdos ir bandymai užglaistyti draugų konfliktą Seržui su Marku atrodo lyg erzinantys vaikų žaidimai.

Nepiktai prasidėjęs draugų kivirčas dėl drobės netrukus tampa skirtingų socialinių sluoksnių, temperamentų ir vertybių karu, besidriekiančiu gerokai toliau, nei paveikslo rėmai.

„Menas“ – visų pirma spektaklis apie draugystę ir žmonių tarpusavio skirtumus, su kuriais susigyventi kasdien mokomės kiekvienas iš mūsų. Šaržuoto ir kiek absurdiško meno fone skleidžiasi plati personažų charakterių subtilybių paletė, kurią D. Meškauskas, A. Sakalauskas ir G. Savickas perteikia taip charizmatiškai ir ekspresyviai, kad salei nelieka nieko kito, kaip tik leipti juokais.

Vis dėlto vadinti „Meną“ įprasta komedija neįmanoma – naudodamasis komiškomis situacijomis ir aktorių improvizacijos sugebėjimais spektaklio režisierius D. Kazlauskas atveria kur kas gilesnes psichologines subtilybes ir fundamentalius net ir pačių neišskiriamiausių draugų skirtumus.

Prieš penkerius metus pirmą kartą parodyta komedija pelnė ne tik žiūrovų simpatijas, bet ir profesionalų pripažinimą – už Ivano vaidmenį G. Savickas buvo apdovanotas Lietuvos teatrų pavasario prizu.

Nedažnai rodoma ir itin laukiama, ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje pamėgta žymios dramaturgės Yasminos Rezos pjesė 2017-aisiais sugrįš į sceną. Pasisėmę naujų jėgų aktoriai stos priešais baltą drobę ir susitikimui su senais bičiuliais vėl pakvies vasario 15 d. Kauno valstybiniame lėlių teatre ir vasario 28 d. Vilniaus mažajame teatre.

Parengė Agnė Vidugirytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius