Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Intelektualios teatrinės serialo versijos kūrėjas Artūras Areima: apie kasdienybę ir nulinę zoną teatre

„Labiausiai man patinka, kai žiūrovas ateina ir nežino, kur atėjo. Man norisi spektakliu „Virimo temperatūra 5425“ atvesti žiūrovus į nulinę zoną. Nes mes pernelyg mėgstame komfortiškumą, bijome nulinės zonos, kai ateini į teatrą ir nežinai, ko tikėtis“, – sako režisierius Artūras Areima.
Spektaklis „Virimo temperatūra 5425“
Spektaklis „Virimo temperatūra 5425“ / Lauros Vansevičienės nuotr.

Režisierius savo spektaklį pirmą kartą rinkosi statyti pagal lietuvių autoriaus dramaturgijos kūrinį. Kodėl būtent ši pjesė?

„Tokius dalykus vadinu meniniu atsitiktinumu. Dažnai pakliūva į rankas pjesė, ir, nors tu tuo metu statai kitus dalykus, ji sukasi tavo galvoje, vis išlenda, tu ją vis prisimeni. V. Rimkaitės pjesė man pasirodė keista, įdomi, nes neturi konkretaus naratyvo. Išsiunčiau ją paskaityti aktoriams ir artimiems žmonėms. Man buvo įdomu sužinoti, ką jie mano“, – pasakoja režisierius A. Areima.

Spektaklis šiuolaikiniam žmogui

„Tai kinematografiškas spektaklis, reikalaujantis kitokio aktorinio meistriškumo, kitokio buvimo, egzistavimo scenoje. Mūsų teatras orientuojasi į naujas teatro išraiškos priemones ir jų paieškas. Mums svarbu surasti naują santykį tarp scenoje vykstančio vyksmo ir žiūrovo, nes mes tikime ir priimame pasaulio kintamumą, neatmetame šiuolaikinės medijos ir masinės komunikacijos kintamumo, jos transkodavimo. <...>. Mūsų teatro pagrindinis tikslas – skatinti kontrkultūrinį judėjimą, kad teatro spektakliai būtų atviri, provokuojantys, priverstų ieškoti tiesos, suabejoti dogmomis, užduoti ne visą laiką patogius klausimus.

Mums svarbu padidinti, atskleisti primityvius gyvenimo elementus kitoje plotmėje, kad jie nuskambėtų kitaip – svarbiau, paveikiau, nei kasdienybėje, ir neliktų tokie lokalūs. Kitaip tariant – atrakinti kasdienio gyvenimo grožį, jo subtilybes. Tai, su kuo mes susiduriame kasdien, dažnai praleidžiame pro ausis, pro akis ir kitas žmogaus jusles, kaip įprastą gyvenimo foną. Mes nebevertiname šiandienos ir nebepastebime jos grožio, nors su juo susiduriame kasdien. Dažniausiai tai, kas atrodo elementaru, nėra taip lengvai suprantama, todėl dažnai pakliūname į kasdienybės paprastumo painiavą. Su šiuo spektakliu mes norime kalbėti apie kasdienio gyvenimo grožį, jo naivumą, subtilų paprastumą ir romantiką“, – kalbėjo režisierius.

VIDEO: "Virimo temperatūra 5425" (1,2,3 serijos) rež. A.Areima TEASER

Serialui būdinga struktūra

Serialo formatas buvo pasirinktas tam, kad kūrėjai kalbėtų tomis pačiomis priemonėmis, kuriomis šiandien gyvena žmogus. Jie teigia, kad dažnai susiduriame su tokiu noru po darbo grįžti namo ir ramiai pažiūrėti tai, kas per daug nesujaudintų ir veverstų per daug mąstyti, neužimtų daug laiko“.

„Manau, kad tai ir yra viena iš pagrindinių serialo esmių – paprastumas ir kompaktiškumas, vienos temos išdauginimas, arba, kitaip tariant, išdalijimas į laiko intervalą. Visa tai tam, kad būtų galima bet kada grįžti prie tos žiūrimos temos, domėtis jos tęstinumu, aktualumu“, – teigė režisierius Artūras Areima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius