Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš garsaus Berlyno teatro metama visa trupė

Viena garsiausių Vokietijos teatro trupių, kurią įsteigė velionis dramaturgas Bertoltas Brechtas, pirmadienį gavo įspėjimą, kad jos kontraktas su vienu Berlyno teatru po beveik 60 metų nutraukiamas, pranešė trupės advokatas.
Vokietija
Vokietija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Berliner Ensemble“, kurią B.Brechtas ir jo žmona Helen Weigel įsteigė 1949 metais, teatre „Schiffbauerdamm“ vaidino nuo 1954-ųjų.

Tačiau šio paupyje esančio teatro savininkas, vokiečių dramaturgas Rolfas Hochhuthas, nutraukė miesto valdžios nuomos sutartį, pagal kurią trupė naudojosi šia scena, sakoma AFP atsiųstame „Berliner Ensemble“ advokato Peterio Raue pareiškime.

R.Hochhuthas 17 puslapių sutarties nutraukimo laiške išdėsto visą virtinę nusiskundimų, kurių pagrindinis yra tas, kad trupės vadovas Clausas Peymannas nesilaikė susitarimo reguliariai rodyti vieną jo pjesių.

Toje pjesėje, 1963-iųjų „Atstove“, teigiama, kad popiežius Pijus XII nesiėmė veiksmų Holokaustui sustabdyti.

P.Raue sakė, jog, priešingai nei teigia R.Hochhuthas, jis neturi jokios „teisinės pretenzijos“, kad „Berliner Ensemble“ rodytų tą pjesę.

„Žiūrovų susidomėjimo trūkumas neleis jai grįžti į tvarkaraštį“, – sakė P.Raue.

R.Hochhuthas taip pat reikalauja, kad „Berliner Ensemble“ parodytų jo pjesę „14-ųjų vasara“ apie Pirmojo pasaulinio karo pradžią iki 100-ųjų metinių minėjimo kitais metais.

P.Raue sakė, kad C.Peymannas šį darbą atmetė „dėl meninių priežasčių“.

R.Hochhuthui priklauso „Schiffbauerdamm Theatre“, kuris 1892-aisiais buvo atidarytas per nepelno fondą. Šį Berlyno centre esantį teatrą miesto valdžia minimai trupei iš jo nuomoja už maždaug, kaip pranešama, 214 tūkst. eurų per metus.

Kol kas neaišku, kur „Berliner Ensemble“ vaidintų, jeigu sutartis bus nutraukta galutinai, bet P.Raue užsiminė, kad mato geras galimybes paprieštarauti R.Hochhuthui, ir pažymėjo, kad jis ir anksčiau kartą nesėkmingai bandė išmesti trupę.

„Berliner Ensemble“ tradiciškai stato garsiausias B.Brechto pjeses, tokias kaip „Opera už tris skatikus“ (Die Dreigroschenoper) ir „Motušė Kuraž ir jos vaikai“ (Mutter Courage und ihre Kinder), tačiau taip pat rodo kitas moderno ir šiuolaikines pjeses.

„Berliner Ensemble“ nurodo, kad per metus sulaukia maždaug 240 tūkst. žiūrovų, kurie užpildo maždaug 86 proc. vietų. Tai geriausias rodiklis tarp visų Berlyno teatro trupių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius