Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozo Miltinio dramos teatre repetuoja ukrainiečių režisierius Stanislavas Moisejevas

Šį savaitgalį į Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrą statyti spektaklio „Saša, išnešk šiukšles“ atvyko garsus ukrainiečių teatro režisierius, Ukrainos Ivano Franko vardo nacionalinio dramos teatro meno vadovas Stanislavas Moisejevas.
Iš kairės Stanislavas Moisejevas, Margarita Misiukova, L inas Zaikauskas
Iš kairės Stanislavas Moisejevas, Margarita Misiukova, L inas Zaikauskas / Organizatorių nuotr.

Spektaklio pagal vienos svarbiausių šiuolaikinės ukrainiečių dramaturgijos atstovės Natalijos Vorožbit pjesę premjera įvyks lapkričio 16, 27 dienomis. Kostiumus ir scenografiją šiam spektakliui kuria Margarita Misiukova. Vaidina Ligita Kondrotaitė, Rimantas Teresas, Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė.

Socialinės tikrovės iššūkiai, politinis ir asmeninis, siurrealizmas ir subtilus humoras - visa tai pinasi Natalijos Vorožbit kūryboje, kuri yra pristatoma Jungtinės Karalystės, Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių teatrų scenose. Viena naujausių N.Vorožbit pjesių – „Saša, išnešk šiukšles“, pasakojanti apie mūsų laikų herojus karo Ukrainoje akivaizdoje, gali būti suprasta tiek kaip tragedija, tiek kaip mistinis vodevilis.

Yra laikas gyventi ir yra laikas kovoti. Bet ką daryti, jei esate Ukrainos kariuomenės pulkininkas ir mirštate nuo širdies nepakankamumo dar prieš karą?

Ukraina, 2014-ieji. Saša, jau kuris laikas anapilin iškeliavęs karininkas, yra visiškai įsitikinęs, kad mirtis – anaiptol nepakankamas pasiteisinimas tam, kuris prisiekė ginti savo tėvynę, ypač po šeštosios mobilizacijos. Dėl to jis yra pasiryžęs grįžti į šį pasaulį. Jo žmona ir nėščia podukra su tuo nesutinka, jos nenori dar kartą patirti netekties skausmo. Moterys prieštarauja savanaudiškai vyrų pasaulio logikai, pagal kurią jos tegali laukti ir gedėti – ir vis tiek (iš)gyventi sudėtingiausiomis sociopolitinėmis bei asmeninėmis aplinkybėmis.

Tikint spektaklio keliamų klausimų aktualumu ir siekiant žiūrovams padėti geriau suprasti spektaklį bei jo kontekstą, lapkričio 16 d. vyks diskusija su spektaklio kūrėjais. Specialiai į spektaklio premjerą bei diskusiją iš Kijevo atvyks ir pjesės autorė Natalija Vorožbit.

Lapkritis, finalinis Juozo Miltinio dramos teatro inicijuoto projekto „Panevėžys vienija ir taškas“ mėnuo, bus skirtas netolimai skaudžiai istorijai – Maidano įvykiams , kuriuos visi stebėjome sulaikę kvapą, apmąstyti. Stebėjome per atstumą, girdėdami įvairias įvykių traktuotes, žiniasklaidos pateikiamą informaciją, pasakojimus iš antrų lūpų. Atrodo tiek daug matyta, sužinota, tačiau dar vis per mažai, norint suprasti tikrąją proeuropietiško sąjūdžio esmę. Ši tema vėl duoda peno įvairiems renginiams, diskusijoms apie sudėtingą Ukrainos kelią į Europos erdvę – geopolitinę ir civilizacijos.

Šia proga Juozo Miltinio dramos teatre lapkričio 11 d. vyks diskusija „Maidanas ir Vakarų pasaulio dvasinės vertybės“, kurioje dalyvaus Ukrainos Graikų apeigų katalikų bažnyčios vyskupas Irinėjus Bilykas, Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas. Tikimasi, kad diskusijoje taip pat dalyvaus Ukrainos kultūros ministras Jevhenijus Nyščiukas ir Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Panevėžyje gruodžio 1-ąją taip pat lankysis garsus kino režisierius Sergejus Loznica, kuris pristatys savo dokumentinį filmą „Maidanas“ (2014). Jo sukurtas dokumentinis pasakojimas tapo vieninteliu didelės apimties filmu apie revoliucinius įvykius Kijeve. Kaip teigia kino kritikė Leslie Felperin: „Sergejus Loznica, režisierius gimęs Baltarusijoje, užaugęs Ukrainoje, o dabar gyvenantis Vokietijoje, 2013 m. gruodį atskubėjo į Kijevą tam, kad įamžintų ypatingus neeilinius įvykius Nepriklausomybės aikštėje, vadinamo „Euromaidano“, pilietinio sujudimo, kuris netrukus tapo revoliucija, pradžią. Rezultatas – įstabus, drąsus, asketiškas, tačiau tuo pačiu ir emocionalus, dokumentinis kūrinys.“

Daugiau informacijos – ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius