Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurgai Ivanauskaitei atminti – „Užupio teatro“ premjera

Artėjant lapkričio 14-ajai, kuomet rašytojai Jurgai Ivanauskaitei būtų suėję 50 metų, „Užupio teatras“ penktadienio vakarą pakvietė į Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčią. Čia įvyko spektaklio „Bomba arba Ariel“ premjera.
Spektaklio akimirka
Spektaklis „Bomba arba Ariel“. / Tomo Lukšio/BFL nuotr.

Pjesė „Bomba arba Ariel“ – vienas iš paskutiniųjų J.Ivanauskaitės kūrinių, publikuotų jau po rašytojos mirties. Jurga Ivanauskaitė gerai žinoma kaip rašytoja, dailininkė, tačiau dar neatrasta kaip dramaturgė.

„Jurgos Ivanauskaitės pjesės yra pakankamai sudėtingos, kad jas galima būtų inscenizuoti, gal todėl teatruose beveik nestatomos. Reikia labai savito matymo, – pripažino spektaklio režisierė Rita Urbonavičiūtė. – Tačiau šita pjesė pasirodė man artima. Joje užkoduota daug gilios prasmės, pasaulio išminties, intelektinių kodų. Tarsi lietuviškasis Leonardo da Vinčio kodas. Ilgai svarstyti nereikėjo – tekstas tarsi pats prilipo prie manęs.“

Pjesė stebina netikėtais siužeto vingiais. Tai sukrečianti, maištinga istorija apie tikėjimą. Veiksmas vyksta bažnyčioje, kur susikerta skirtingi žmonių likimai ir jų gyvenimus susiejęs bruožas – nepatirta meilė (moters meilė, motinos meilė, dukros meilė, pasaulio meilė).

Asmodėjus, Barbelo ir Samaelis vadina save puolusiais angelais. Jų personažai įkūnija pasipriešinimą  vartotojiškumą. Idiliškai prasidėjęs pasakojimas staiga tampa įkaitų drama, kurioje skleidžiasi maištaujantieji personažai.

Personažai – aktoriams artimi

Režisierė R.Urbonavičiūtė pasakojo, kad rinkdama trupę ji ieškojo tokių aktorių, kurie giliai savyje nešiotų vieno ar kito personažo archetipą: „Ir aktoriai patys vaidmenis rinkosi tik taip. Nebuvo tarp jų tokių, kurie sakytų: „na, jeigu reikia suvaidinti, suvaidinsiu“. Atėjo tik tie, kurie sakė: „man tai artima, aš tai suprantu, aš tai jaučiu“.

Spektaklyje vaidina Linas Barauskas, Saulius Čėpla, Gabrielia Kuodytė, Jūratė Vilūnaitė, Rasa Strauzaitė, Česlovas Gabalis, Aurimas Blaževyčius. Į klausimą, kodėl spektaklio premjera pristatoma bažnyčioje, R.Urbonavičiūtė atsakė: „Vienintelė vieta šiais laikais – gamta ir bažnyčia – kur dar gali žmogus pabėgti nuo dabarties chaoso ir susikaupti. Be to, šioje pjesėje slypi ir sakralinis lygmuo, vienas iš veikėjų – kunigas.“

Tie, kas nespėjo pamatyti spektaklio lapkričio 5-ąją, turės galimybę tai padaryti lapkričio 23 dieną ir gruodžio 4-ąją.

Parengta pagal „Užupio teatro“ informaciją.

Tomo Lukaio/BFL nuotr./Česlovas Gabalis (kairėje)
Tomo Lukšio/BFL nuotr./Česlovas Gabalis (kairėje)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius