Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip plika scena virsta „Trubadūro“ uolomis?

Spalio 5-9 d. į Vilniaus kongresų rūmus grįžta sėkmingiausias Vilnius City Operos spektaklis „Trubadūras“. Iki šiandien šį spektaklį jau išvydo 15 000 žiūrovų! G. Verdi operą, kartu su maestro Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru į sceną perkėlusi režisierė Dalia Ibelhauptaitė savo interpretacijai pasirinko abstraktų laiką ir sunkiai nusakomą erdvę. Viduramžiai bei gotika čia persipynė su visais laikais aktualiomis temomis ir šiuolaikišku mąstymu.
Trubadūras
Trubadūras / D.Matvejevo nuotr.

Apipavidalinti scenos erdvę ėmėsi vieni ryškiausių Lietuvos scenos kūrėjų – scenografas Marijus Jacovskis ir šviesų dizaineris Eugenijus Sabaliauskas. Jiedu tokią, atrodytų, nedėkingą spektakliams Kongresų rūmų sceną sugebėjo paversti Islandijos uolas primenančiu atšiauriu peizažu. Juk šioje salėje nėra nė vieno scenai reikalingo įrengimo, ar net tikrų užkulisių. Todėl kiekvienas bent kartą susidūręs su scenografo ar šviesų dailininko profesija bei teatro virtuve, gali įvertinti, kokio detalumo planai turėjo būti sukurti, norint įgyvendinti štai tokį scenovaizdį...

Šiandien eidami į teatrą, dauguma tikimės visų pirma išvysti įspūdingą reginį, - taip mus užprogramavo šis skaitmeninis, vizualusis amžius. Tačiau retas iš mūsų pagalvojame apie tai, kiek laiko, jėgų ir techninių galimybių kainuoja šis, - scenografijos įrengimo, procesas. Jei kine paskutiniuoju metu didžiąją dalį ekrano užima kompiuterio kurta grafika, tuomet teatro scenoje, priklausomoje nuo tikros, čia kvėpuojančios gyvybės, visgi išlieka nemažai būtent rankų darbu sukurtų objektų.

Tad siūlome pažvelgti į išskirtinius kadrus iš „Trubadūro“ dekoracijų montažo, kuriame scenos technikų darbas atrodo, lyg tiksliai surepetuotas choreografinis numeris. Ar patikėtumėte, jei pasakytumėme, jog visa tai iš tiesų truko kelias valandas! Maža to, planai spektaklio scenografijai pradedami kurti net pusę metų prieš repeticijas, o tokio dydžio dekoracijų gamybai reikalingi bent du mėnesiai... Šia, bene svarbiausia dalimi, su „bohemiečiais“ jau 10 metų užsiima Romualdas Pupkevičius ir jo komanda, - bene vieninteliai šios srities profesionalai Lietuvoje, į kuriuos kreipiasi tikriausiai visi teatrai ir koncertų organizatoriai. Būtent šie žmonės ne tik įgyvendina keisčiausius ir neįtikėtinus menininkų užmojus, bet ir garantuoja saugumą. Tarkime „Trubadūro“ metu – 50-iai ant jų kurtų konstrukcijų vienu metu lipančių žmonių.

VIDEO: Operos „Trubadūras“ scenografijos gimimas
VIDEO: Operos „Trubadūras“ scenografijos užkulisiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius