Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos lėlių teatre – neatrastas miniatiūrų pasaulis

Nuo lapkričio 25 dienos duris atveria Klaipėdos lėlių teatro edukacinio centro paroda „Mažieji pasauliai“, nukelsianti į neeilinę ekspediciją po lėlišką, sumažintą, dar neatrastą ir nepatirtą miniatiūrų pasaulį. Dėl karantino paroda kol kas bus prieinama tik virtualiai, tačiau kai situacija pasikeis, Klaipėdos gyventojai ir miesto svečiai bus kviečiami eksponatus apžiūrėti gyvai.
Indrės Ercmonaitės miniatiūrų galerija
Indrės Ercmonaitės miniatiūrų galerija / Klaipėdos lėlių teatro nuotr.

Parodoje bus galimybė pamatyti lietuvių lėlinės animacijos filmą „Matilda ir atsarginė galva“ (rež. Ignas Meilūnas), o po peržiūros susipažinti ir su filmo kūrimo subtilybėmis: išvysti filmo lėles, scenas, kadruotes ir kitus svarbius elementus. Ko gero, ne vieną maloniai nustebins Gretos Alice sukurtos iliustracijos, „Biržų duonos“ nuotraukose užfiksuoti mažieji pasauliai. Išvysime Elenos Selenos erdvines iliustracijas, Indrės Ercmonaitės mini galerijas, Annos Braginos sukurtą pasaulį ant banginio nugaros, nuotykių kupinus Karolio Liekio ir kūrybiškus Šilutės meno mokyklos dailės skyriaus mokinių pasaulėlius.

Parodos kuratorė ir koncepcijos autorė Monika Mikalauskaitė-Baužienė prisimena, kad mintis pasikviesti menininkus kurti arba prisidėti jau esamais darbais prie miniatiūrų parodos gimusi kuriant Edukacinio centro veiklos planą, viziją ir misiją: „Turėjome nuostabų žmogų šalia – Audrių Karečką, kuris mūsų visų, Klaipėdos lėlių teatro žmonių, mintis sudėliojo į nuoseklų kelerių metų stalčių. Kūrėme edukacinį centrą, ieškojome įdomių temų ne tik mūsų žiūrovams ir lankytojams, bet ir mums patiems, siūlėme daug idėjų, iš kurių po didelių diskusijų išsirinkome penkias pagrindines temas. Viena jų – miniatiūrų pasaulis lėlių teatre. Tada pradėjau ieškoti įvairiausių miniatiūrų formų. Vienas rasdavau pati, kitas pasiūlydavo, kitos tiesiog atsirasdavo. Pradžia buvo sunki, bet vėliau visas kelias iki parodos liete liejosi, nes, matyt, paroda tikrai turėjo gimti, tad viskas vyko lengviau“, – pastebi M. Mikalauskaitė-Baužienė.

Klaipėdos lėlių teatro nuotr./Klaipėdos lėlių teatre bus galima išvysti įvairiausių miniariūrų
Klaipėdos lėlių teatro nuotr./Klaipėdos lėlių teatre bus galima išvysti įvairiausių miniariūrų

Parodos, rodos, laukė ir pats Edukacinis centras: klaipėdiečiams gerai žinomas jaukusis mažasis fachverkinis namelis kurį laiką priverstinai buvo užvėręs savo duris dėl prieš kelerius metus vykusios rekonstrukcijos. Įvairiose Klaipėdos lėlių teatro edukacinio centro vietose eksponuojami darbai greitai rado savo vietą, tad dabar entuziastingai laukia savo žiūrovo: pastaruoju metu Edukaciniame centre vyksta Karakumų Asilėlio mokyklėlės pamokėlės, edukacinės programos, tad didelė laimė, jog dabar namelyje veiks ir paroda, namelis bus dar aktyviau lankomas. Parodos kuratorė M. Mikalauskaitė-Baužienė akcentuoja, kad „Paroda yra skirta visiems. Nuo mažiausio iki didžiausio. Skirta labai smalsiems ir be galo kruopštiems. Arba tiesiog tiems, kas neabejingi menui. Kurdami parodą labiausiai atsižvelgėme į tai, kad eksponatai tiktų šeimoms bei vaikams. Labai retai Klaipėdoje galime išvysti parodą, skirtą vaikams, tad mūsų misija buvo tarsi suteikti tokią unikalią progą. Specialiai buvo sukurtos dvi mini galerijos, kuriose atsispindi skirtingi maži pasauliai, kurie, mano manymu, labai trauks jaunųjų lankytojų dėmesį: vienoje galerijoje matysime įsitaisiusius rožinius vienaragius, kurie savo spalvotus plaukus ir uodegas yra gražiai ir tvarkingai pasidėję spintutėje. Kitoje galerijoje pamatysime pažįstamus baubus, su kuriais kiekvienas išgyvenome vaikystę, o gal išgyvenam ir dabar? Be mini galerijų lankytojai pamatys Klaipėdos dvasia trykštantį banginį, ant savo kūno nešantį visą miestą bei švyturį, lėlinės animacijos užkulisius, paslaptingus sodus, galės iš labai arti pamatyti sumažintus pasaulius, bus puiki proga užsidėti ir raudonus akinukus, per kuriuos išvysime įvairiausių gyvūnėlių pasaulį. Lankytojus kviesime ateiti pavalgiusius, nes „Biržų duonos“ skanėstai ne juokais sujudins pilvukus, o lauke išvysime Kalėdas primenančias gatves, miestelius, miškus – maži pasauliai apsigyvens šviesos kupinuose stiklo cilindruose. Toks unikalus reiškinys kol kas vienintelis Klaipėdoje, tad labai kviesime pirmiausia jį išvysti virtualiai, o kai jau bus galima, atbėgti ir į Klaipėdos lėlių teatro edukacinį centrą.“

Klaipėdos lėlių teatro nuotr./Šilutės meno mokyklos dailės skyriaus mokinių bei jų mokytojo Andriaus Sirtauto kurti mažieji pasauliai
Klaipėdos lėlių teatro nuotr./Šilutės meno mokyklos dailės skyriaus mokinių bei jų mokytojo Andriaus Sirtauto kurti mažieji pasauliai

Žaismingai Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre išsibarstę pasaulėliai kiekvienam atsivers vis kitaip: kai kuriems kukliai, kai kuriems – didingai, bet parodos organizatoriai bei kūrėjai viliasi, kad abejingų nepaliks: „Žmonės šioje parodoje pirmiausia atras istorijas, kurias pasakoja veikiantys eksponatai. Svarbu įsijungti fantaziją ir leisti sau pamąstyti bei pamatyti kūrėjų užslėptas mintis. Atras ir pačias miniatiūras, kurių dažnai nepamatysi: maži, jaukūs pasaulėliai leidžia bent akimirkai tapti vaiku. Atras ir lėlinę animaciją, iš labai arti galės pamatyti filmo kūrimo užkulisius, pavartyti kadruotes, pasigrožėti pirminiais eskizais. Atras ir iliustracijų meną bei mielą banginį, kuriam galbūt parodos metu sukursime ir vardą. O svarbiausia tai, kad žmonės atras žmones. Sužinosime, kokių nuostabių, kūrybingų kūrėjų turime visai šalia, kokios gilios jų mintys, platūs fantazijos horizontai. Už jų kūrybinius darbus esame labai dėkingi. Labai linkėčiau kiekvienam padovanoti sau bent penkias minutes šiai parodai, kad pasijaustų geriau šių dienų rutinoje. Reikia visai nedaug, kad siela prisipildytų jausmų bei potyrių“, – dalijasi M. Mikalauskaitė-Baužienė.

Paroda Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre veiks iki 2021 m. rugpjūčio 1 d. Žiūrovai kviečiami virtualiai parodos atidarymą žiūrėti Klaipėdos lėlių teatro feisbuko paskyroje lapkričio 25 d. 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius