-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 21 /17:24

Vadovei paklausus, kodėl LRDT nebus renovuojamas, Finansų ministerija siūlo projektą įgyvendinti kitoje programoje

Rusų dramos teatras prašo „atsakingų pareigūnų išaiškinimo“, kodėl nuspręsta iš Valstybės investicijų programos išbraukti beveik 14 mln. eurų, už kuriuos buvo numatoma rekonstruoti pagrindinį teatro pastatą.
Olga Polevikova
Olga Polevikova / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vyriausybė Finansų ministerijos teikimu praėjusią savaitę išbraukė Rusų dramos teatro rekonstrukciją iš Valstybės investicijų 2021-2023 metų programos, nurodžiusi, kad nauji 13,83 mln. eurų darbai nebuvo suplanuoti į minėtą programą įtrauktame investicijų projekte.

Kaip anksčiau BNS sakė teatro atstovai, projektas buvo koreguojamas, nes atsisakyta ankstesnių planų pirmiausia modernizuoti Mindaugo g. 8 pastatą, kur norėta įrengti mažąją salę, o visi darbai bus nukreipti į pagrindinio komplekso pastato J.Basanavičiaus gatvėje atnaujinimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos rusų dramos teatras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos rusų dramos teatras

Sprendimą vadina „apmaudžia klaida“

Teatro vadovybė trečiadienį išplatino kreipimąsi, jog laukia „atsakingų pareigūnų išaiškinimo ir pasiūlymo, kaip kartu su Vyriausybe bus tvarkomas istorinis pastatas, bene vienintelis likęs nerekonstruotas iš Vilniuje veikiančių valstybinių teatrų“.

„Norėčiau išgirsti pagrįstą paaiškinimą be biurokratinių šablonų ir nusistovėjusių klišių, kodėl projektas buvo atmestas. Labai norėčiau diskusijos su tais žmonėmis, išgirsti jų konkrečius argumentus ir įsitikinti, kad jie tikrai įvertino visą projektą ir neįsivėlė apmaudžių nesusipratimų, lemiančių tokį sprendimą. Negaliu atsikratyti minties, kad tai yra didelė klaida, ir kartu nesiruošiu nuleisti rankų“, – sako teatro vadovė Olga Polevikova.

Anot jos, J. Basanavičiaus gatvėje įsikūręs teatro pastatas yra įtrauktas į kultūros paveldo objektų sąrašą, pripažintas kultūros paminklu, jam būtina rekonstrukcija.

„Bet gyvename tokioje realybėje, kad net akivaizdžius faktus kartais reikia apginti ir įrodinėti. Tikiuosi, kad ši apmaudi klaida bus ištaisyta artimiausiu metu, kad Vyriausybė išgirs mus ir LRDT pastato rekonstrukciją iškels į prioritetus“, – sako O. Polevikova.

Kultūros ministerija: kliūtys atsirado iškilus problemoms dėl ES finansavimo

15min išsiuntus klausimus Kultūros ministerijai, atsakymas buvo atsiųstas raštu:

„Teatro rekonstrukcijos projekte kliūtys atsirado iškilus problemoms dėl ES finansavimo – teatras nebūtų spėjęs laiku įgyvendinti suplanuotų darbų ir panaudoti ES lėšų. Kultūros ministerija Finansų ministerijai pateikė Valstybės investicijų programos investicinių projektų kultūros srityje sąrašą, kuriame buvo įtrauktas ir Rusų dramos teatro pastatų J.Basanavičiaus g. 13, rekonstravimas. Tam 2022-2023 metams buvo prašoma numatyti apie 5,4 eurų Valstybės investicijos programos lėšų. Plačiau dėl šios situacijos jums galėtų pakomentuoti Finansų ministerija.

Kultūros ministerija puikiai supranta Lietuvos rusų dramos teatro situaciją bei lūkesčius ir ketina drauge ieškoti išeičių iš susidariusios padėties. Šiandien Kultūros ministerija jau kreipėsi į Lietuvos rusų dramos teatrą, prašydama patikslinti, ar teatras matytų galimybę atskirai įgyvendinti energetinio efektyvumo projektą, jei taip – kokios lėšos tam būtų reikalingos. Atsakymą teatro paprašėme pateikti iki gegužės 3 d.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Kairys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Kairys

Finansų ministerija siūlo projektą planuoti kitoje programoje

Finansų ministerijai uždavus tą patį klausimą, 15min gavo tokį atsakymą:

„Atkreipiame dėmesį, kad Valstybės investicijų programoje numatomos ir skiriamos lėšos iki 2020 m. gruodžio 31 d. suplanuotiems ir atrinktiems investicijų projektams įgyvendinti.

Naujus investicijų projektus, įskaitant ir jūsų minimą, bei reikalingą finansavimą jiems Finansų ministerija siūlo planuoti Vyriausybės tvirtinamų nacionalinių plėtros programų priemonių įgyvendinimo planuose.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija

Vadovė: tai nėra naujas projektas

Tuo metu teatro vadovė teigia, kad priimdama sprendimą Vyriausybė neatsižvelgė į tokius svarbius faktus, kad tai nėra naujas projektas ir kad pastatas yra apverktinos būklės, reikalaujantis neatidėliotinų tvarkymų.

Teatras primena, kad dar 2013-aisiais buvo parengtas dviejų teatrui priklausančių pastatų J. Basanavičiaus g. 13 ir Mindaugo g. 8 techninis projektas, kuriuo buvo siekiama atkurti senojo pastato pradinį, architektų sumanytą teatro išplanavimą ir interjerą bei naujai įrengti šalia esantį pastatą, kuriame buvo suplanuota moderni nauja daugiafunkcinė salė.

Tuometinei teatro vadovybei nutarus teatro rekonstrukciją pradėti nuo naujesnio pastato, 2017-2019 m. buvo surengti du viešieji konkursai rangovo darbams pirkti, tačiau dėl teisinių aplinkybių ir užsitęsusio bylinėjimosi su potencialiais rangovais įsigyti paslaugų nepavyko.

„2020 metais Kultūros ministerijai nusprendus lėšas skirti prastesnės būklės ir didesnės svarbos pagrindiniam senajam teatro pastatui rekonstruoti, teko iš naujo rengti dokumentus ir keisti bei papildyti techninį projektą. Šiuo metu baigiami projekto keitimo darbai ir rengtasi šių metų vasarą skelbti statybos rangos konkursą“, – pažymima pranešime.

Lietuvos rusų dramos teatro pastatas statytas 1913 metais, jis buvo skirtas specialiai teatro veiklai. 1917-aisiais rugsėjo 18-22 dieną šiame pastate vyko Vilniaus konferencija, išrinkusi Lietuvos Tarybą, kuri 1918-ųjų vasario 16-ąją paskelbė paskelbė atkurtos Lietuvos valstybės nepriklausomybės Aktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius