-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Meno Fortas“ senuosius metus baigs, o naujuosius pradės spektakliais Vilniuje

Vilniaus teatras „Meno fortas“ turiningus 2012 metus baigia dviem spektakliais Vilniuje, Nacionaliniame dramos teatre. Lietuvos žiūrovams gruodžio 5, 6 dienomis bus parodytas naujausias režisieriaus Eimunto Nekrošiaus darbas pagal Dantės Alighieri „Dieviškąją Komediją“ ir ilgiausiai vaidinamas režisieriaus spektaklis, legendinis W. Shakespeare'o „Hamletas“.
Spektaklis „Hamletas"
Spektaklis „Hamletas" / Meno forto nuotr.

„Hamletas“ šiais metais dalyvavo išskirtiniame festivalyje Londono Olimpinių žaidynių kultūrinėje programoje, kurio metu teatro „The Globe“ scenoje, kurioje dienos šviesą išvydo daugelis Shakespeare'o pjesių, per pusantro mėnesio buvo suvaidintos 37 klasiko pjesės 37-iomis pasaulio kalbomis. Specialiai šiai istorinei scenai buvo sukurtas adaptuotas spektaklio variantas be šviesos ir specialiųjų efektų, muzikinių įrašų ir telpantis į dvi valandas. Į Vilnių „Hamletas“ grįžta po gastrolių Italijos miestuose Brescia ir Milano.

„Dieviškoji Komedija“ po premjerinių spektaklių pavasarį Vilniuje bei Italijoje šiais metais aplankė Maskvą ir Sankt Peterburgą Rusijoje bei Pordenonę ir Romą Italijoje.

Į paskutinę šiais metais gastrolinę kelionę „Meno Fortas“ išvežė E.Nekrošiaus spektaklį pagal F.Dostojevskio romaną „Idiotas“. Po gastrolių Kazanėje ir Meksiko mieste „Idioto“ trupė buvo pakviesta savotiškai egzotiškai kelionei į kaimyninį Kaliningrado miestą. Tai pirmasis oficialus Vilniaus teatro vizitas šiame mieste.

Jis tapo įmanomas bendromis Kaliningrado srities filharmonijos, Rusijos kultūros ministerijos ir Lietuvos konsulato Kaliningrade pastangomis. Nors, pasak kultūros atašė Romano Senapėdžio, Lietuvių menininkų vizitai kaimyninėje Rusijos srityje nėra retenybė, tačiau dažniausiai tai pavienių muzikantų koncertai arba dailininkų parodos. O štai tokio mąsto pilnaverčio spektaklio gastrolės Akademinio dramos teatro scenoje tapo svarbiu kultūriniu įvykiu. Didžiule teatro švente „Idioto“ spektaklį vadino ir vietos aktoriai, režisieriai. Pilnutėlėje salėje buvo nemažai ir lietuvių kalbą studijuojančių Kaliningrado studentų.

Gastrolių organizatoriai nuoširdžiai džiaugėsi, kad pavyko įgyvendinti ilgai brandintą idėją ir jau kūrė planus būsimiems „Meno Forto“ vizitams. Ypatingą ir šiltą kaliningradiečių dėmesį pajuto ir lietuvių aktoriai. Smagios ekskursijos po miestą metu lietuvaičiai aplankė paminklą Liudvikui Rėzai, atstatytą katedrą ir joje esantį Imanuelio Kanto kapą, o filharmonijos salėje, įsikūrusioje buvusios protestantų kirchės pastate, jiems buvo surengtas nedidelis koncertas. Čia režisierių Nekrošių ir „Meno Forto“ aktorius bei vadovus apsupo gausus vietinės žiniasklaidos žurnalistų būrys. Geros nuotaikos nesugadino nei žvarbus, lietingas oras, nei tai, kad po avarijos šiluminėje elektrinėje dalis miesto, tame tarpe ir viešbutis, buvo vienai parai likę be šildymo ir karšto vandens.

Naujuosius metus „Meno Fortas“ pradės taip pat Vilniuje – sausio 4 d. bus parodyta „Dieviškoji komedija“, o mėnesio pabaigoje „Idioto“ jau laukia kelionė į Palermą Sicilijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius