Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meno fortas“ sezoną baigė gastrolėmis ir ruošiasi atsisveikinimui su „Hamletu“

Teatras „Meno fortas“ baigė sezoną dviem gastrolinėmis išvykomis į skirtingus Rusijos regionus.
Spektaklis „Hamletas"
Spektaklis „Hamletas" / Meno forto nuotr.

Birželio 18 d. Kaliningrade vykusio tarptautinio menų festivalio „Gintaro vėrinys“ programoje dramos teatro scenoje buvo parodytas legendinis Eimunto Nekrošiaus spektaklis pagal W.Shakespearo dramą „Hamletas“. O birželio 25-26 dienomis spektaklis „Dieviškoji komedija“ pagal Dantės poemą viešėjo Rusijos Tatarstano respublikos sostinėje Kazanėje.

Tiek Kaliningradas, tiek Kazanė yra ganėtinai nutolę nuo didžiųjų kultūros centrų ir čionykščiams organizatoriams tenka įdėti nemažai pastangų, kad šių miestų teatrinę visuomenę pasiektų geriausi spektakliai. Todėl Eimunto Nekrošiaus teatro spektakliai tampa tikra švente ir net vietinių teatralų teigimu – metų įvykiais.

Kaliningrado miestą su Lietuva sieja glaudūs ir intensyvūs kultūriniai ryšiai. Pernai rudenį „Meno fortas“ jau viešėjo čia ir vaidino F.Dostojevskio „Idiotą“, kuris tuomet susilaukė pačių geriausių kritikos ir žiūrovų atsiliepimų. Todėl Kaliningrado srities filharmonijai, organizavusiai šiemetinį festivalį, ir Lietuvos Respublikos konsulatui nekilo abejonių ir dėl „Dieviškosios komedijos“, kuri šiemet tapo gražiu festivalio baigiamuoju akcentu. Lietuvių aktoriams netruko vietinės žiniasklaidos bei teatralų dėmesio. O sėkmingomis gastrolėmis po spektaklio džiaugėsi ir „Meno Forto“ trupę šiltai sveikino LR Kultūros atašė Romanas Senapėdis, Kaliningrado filharmonijos direktorius, kompozitorius Viktoras Bobkovas, Kaliningrado srities bei Rusijos Kultūros ministerijų atstovai.

Bičiulystė su Kazanės miesto teatru ir ten vykstančiu festivaliu „Nauruz“ irgi užsimezgė dar pernai, kai birželio mėnesį „Meno fortas“ čia viešėjo pirmą kartą ir vaidino „Idiotą“. Ir nors šiemet Lietuvos teatras dėl įtempto gastrolių grafiko negalėjo suspėti į festivalio programą, du „Dieviškosios komedijos“ spektakliai buvo pakviesti Maskvos Stanislavskio Fondo ir Tatarstano Kultūros ministerijos rūpesčiu kaip atskiras renginys.

Kazanė šiomis dienomis aktyviai ruošiasi Pasaulinei Universiadai, visame mieste vyksta aktyvūs darbai, tačiau, kaip ir Kaliningrade, lietuvių teatro spektakliai tapo išskirtine švente vietos meno mylėtojams. Gausiai į spektaklius susirinkę aktoriai, režisieriai godžiai bendravo su lietuvių aktoriais ir guodėsi, kad jų teatre vyrauja pramoginiai spektakliai ir E.Nekrošiaus teatras jiems yra tikra atgaiva. Nepaprastai įdomi ir prasminga buvo ir spaudos konferencija, kurios metu žurnalistai klausinėjo apie E.Nekrošiaus darbo teatre subtilybes ir nebuvo nė vieno banalaus klausimo.

Į „Meno forto“ spektaklius teatralai suvažiavo iš viso Tatarstano ir net iš Ufos. Tatarstanas – ypatingas Rusijos regionas. Atvykęs čia, pasijunti patekęs visai ne į Rusiją: vyraujanti kalba – totorių, tikėjimas – musulmoniškas, mieste daugiau mečečių nei cerkvių. Todėl kiek nerimo kėlė spektaklio fragmentas, kuriame Dantė (akt. R.Kazlas) kalba apie Mahometą. Tačiau ir ši vieta nešokiravo pilnutėlės salės, spektaklio emocinės jėgos užburta publika puikiai suprato ir priėmė Nekrošiaus ir lietuvių aktorių minties posūkius, o įspūdingas Popiežiaus (akt. R.Vilkaitis) pasirodymas trečiajame veiksme abu vakarus sulaukė audringų ovacijų.

Dar vieną malonią staigmeną teatralams pateikė Maskvos teatrologė Olga Malceva. Leidykloje „Novoe Literaturnoe Obozrenie“ išleista solidi knyga – monografija „Eimunto Nekrošiaus teatro poetika“. Kaip teigiama jau anotacijoje, „knyga skirta vienam reikšmingiausių XX amžiaus antrosios pusės ir XXI amžiaus pirmųjų dešimtmečių režisierių. Režisieriaus kūriniuose sukurtas meninis pasaulis, pateikiamas per spektaklių rekonstrukciją ir analizę, pateikiant ją kaip visumą ir atskirose plotmėse – kompozicijos, aktorių vaidybos, režisūrinės kalbos.“

Gastrolių sezonas trumpam baigiasi, bet „Meno forto“ kūrybinei grupei ilgai atostogauti neteks. Eimuntas Nekrošius, kaip ir pernai, vėl pakviestas seniausio pasaulyje teatro po stogu – „Olimpico“ Italijos mieste Vicenza sezono meno vadovu. Specialiai šiam teatrui E.Nekrošius turės parengti šešių spektaklių programą su lietuvių ir italų aktoriais. Jau dabar vyksta aktorių atranka ir pasiruošimas šiam atsakingam darbui.

Lietuvoje „Meno fortas“ sezoną pradės „Dieviškosios komedijos“ ir „Rojaus“ spektakliais rugsėjo mėnesį. Artėjantis sezonas bus neeilinis E.Nekrošiaus teatro gerbėjams – po 16 metų kelionės po didžiausias pasaulio scenas, suvaidintas 220 kartų, gruodžio mėnesį Nacionaliniame dramos teatre su žiūrovais atsisveikins E.Nekrošiaus „Hamletas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius