-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miuziklas „Devynbėdžiai“: sausakimša salė parodė, kad žmonės pasiilgę tautiškumo

Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ premjerinis miuziklas „Devynbėdžiai“, užbaigęs metus sausakimšame Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, kitąmet pratęs gastrolių turą po Lietuvą.
Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ premjerinis miuziklas „Devynbėdžiai“
Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ premjerinis miuziklas „Devynbėdžiai“

Paskutinis šių metų spektaklis buvo ypatingas ne tik miuziklo atlikėjams, bet ir žiūrovams. Scenoje tiesiog tryškusios Devynbėdžių gyvenimo aistros, apipintos dainomis ir šokiais, vargu ar paliko abejingų. Didžiausio žiūrovų susižavėjimo sulaukė išskirtinio talento aktorius Gediminas Girdvainis. Ilgametę simpatiją ansambliui „Lietuva“ puoselėjęs aktorius prasitarė, jog spektaklio išvakarėse pasiskambinęs pjesės autoriui K. Sajai gavo jo leidimą improvizuoti. Reikėjo tai matyti – salė leipo iš juoko ir kiekvieną aktoriaus sceną palydėdavo susižavėjimo šūksniais ir džiaugsmingais plojimais.

Savo džiaugsmo naujuoju „Devynbėdžių“ pastatymu neslėpė ir pjesės autorius Kazys Saja. „Mano ilgametė patirtis liudija, jog miuziklo kompozitorius Giedrius Kuprevičius yra tiesiog mano talismanas. Kai jis atsiranda šalia, žinok, kad viskas susiklostys kuo puikiausiai.“ Ir tikrai – vos pradėjęs keliauti po Lietuvą, miuziklas „Devynbėdžiai“ ėmė rinkti pilnas žiūrovų sales.

Didžiausio žiūrovų susižavėjimo sulaukė išskirtinio talento aktorius Gediminas Girdvainis.

„Žmonių susidomėjimas stebuklingas, – pjesės autoriui antrina solistas Liudas Mikalauskas, miuzikle atliekantis vieną pagrindinių vaidmenų. – Tai rodo, jog žmonės išsiilgę tautiškumo, lietuviškumo, ypatingai šių dienų kontekste, kuomet pamažu prarandame savo savastį. Pasauliui maišantis, o emigracijai palietusi kone kiekvieną šeimą, žmonės pamažu atranda vertybę tautiniame pavelde – mūsų liaudies dainose, šokiuose, papročiuose. Kita vertus, pati kūrinio tematika, praėjus kone pusei amžiaus nuo to meto, kada jis buvo parašytas, išlieka ypatingai aktuali – išvykti iš tėvynės ar likti, imti kyšį ar ne, mylėti dėl naudos ar iš sielos šauksmo.“

Nepaisant to, jog „Devynbėdžiai“ – populiariausia K. Sajos pjesė, statyta ne viename Europos teatre, Lietuvoje ji atgimė šių metų rudenį po vienintelio pastatymo prieš keturis dešimtmečius.

Pjesėje atskleidžiama, kaip, pataikaujant sistemai, iš baimės prarasti riebesnį kąsnį, žmonės nebeturi drąsos gyventi – džiaugtis, šokti, dainuoti, sakyti tiesą. Vartotojiškumas, materialinės gerovės vaikymasis, siekis geresnės socialinės padėties muzikiniame spektaklyje „Devynbėdžiai“ nustelbia tikrąjį žmogaus pradą, jo kūrybišką, laisve alsuojančią dvasią.

Nepaisant to, jog „Devynbėdžiai“ – populiariausia K. Sajos pjesė, statyta ne viename Europos teatre, Lietuvoje ji atgimė šių metų rudenį po vienintelio pastatymo prieš keturis dešimtmečius. Gediminas Girdvainis, Liudas Mikalauskas, Deividas Norvilas–Deivis, Egidijus Bavikinas ir kiti scenos grandai naujajame, pačių autorių atnaujintame pastatyme, dalinasi pagrindinius vaidmenis. Scenoje vienu metu galima išvysti daugiau kaip 70 profesionalų – kviestinių solistų, ansamblio „Lietuva“ dainininkų, šokėjų ir muzikantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius