Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionaliniame Kauno dramos teatre pristatytas spektaklis „Natanas Išmintingasis“

Jau nuo šios savaitės kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į bendrą dviejų teatrų darbą – spektaklį „Natanas Išmintingasis“. Gintaro Varno režisuotame spektaklyje persipina meilė ir žmogiškumo paieškos religinių karų fone. Prie įspūdingo spektaklio finansavimo prisidėjo ne tik kelios Lietuvos institucijos, tačiau ir Vokietijos ambasada.
Spektaklio "Natanas išmintingasis" pristatymas
Spektaklio "Natanas išmintingasis" pristatymas / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Pagal vokiečių dramaturgo Gottholdo Ephraimo Lessingo pjesę, sukurtą 1779 metais, spektaklis „Natanas Išmintingasis“ Lietuvoje pastatytas pirmą kartą. Jo kūrimą iniciavo „Utopia“ teatras, partneriais pasirinkęs Nacionalinį Kauno dramos teatrą.

Pjesę, kurią išvertė Antanas A.Jonynas, režisuoti buvo pasiūlyta G.Varnui.

„Iš karto pagalvojau, kad tai labai didelė, milžiniška pjesė. Paskui pagalvojau: o kodėl gi ne? Buvo įvairių pamąstymų. Vėliau atsirado užsienio ir kiti partneriai – visi pradėjo to Natano norėti.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Gintaras Varnas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Gintaras Varnas

Kitas dalykas, tai XVIII amžius, kurio aš nelabai žinojau, nebuvau susidūręs. Man norėjosi įsigilinti į tai. Tai buvo ir smalsumas“, – sakė G.Varnas.

Spektaklis „Natanas Išmintingasis“ žiūrovus nukels į XII amžiaus pabaigą, trečiojo kryžiaus žygio laikų Jeruzalę: vietą, kuri tapo didžiųjų Vakarų religijų – judaizmo, krikščionybės ir islamo – karo lauku. Čia rutuliojasi sudėtinga žmogiškų jausmų ir santykių intriga, kurioje persipynė trijų skirtingų tikėjimų pagrindinių veikėjų likimai: išmintingojo žydo Natano, karžygio-valdovo sultono Saladino, jaunojo riterio-tamplieriaus.

„Natanas Išmintingasis“ pasakoja istoriją apie meilę, pasitikėjimą, identiteto krizę, tikėjimo dogmatizmą ir žmogiškumo paieškas, kurios vystosi religinių karų fone.

Spektaklis yra utopinė pasaka, išaukštinanti žmogaus protą ir galią tobulinti pasaulį, mėginanti įtikinti, kad trys svarbiausios pasaulio religijos – krikščionybė, islamas ir judaizmas – gali gyventi santarvėje ir taikoje.

Primenamas ir senas mitas apie stebuklingąjį žiedą – Rytų kraštuose gyveno žmogus ir turėjo stebuklingą žiedą, o kas tą žiedą mūvėjo, tą visur lydėjo ypatinga Dievo malonė ir sėkmė.

Tiesa, „Natano Išmintingojo“ praeitis tampa XXI amžiaus pradžios Europos dabartimi, vertinant geopolitinę situaciją, pabėgėlių krizę ir karinius konfliktus „Dievo vardan“.

Tačiau, pasak režisieriaus, svarbu ne religijų skirtumai, o tai, kas visus vienija: „Vienintelė tikra religija – meilė. Ir tai, kad visi mes šiame pasaulyje esame vienos šeimos nariai.“

Vieną pagrindinių – karžygio Natano – vaidmenį atliko aktorius Vytautas Anužis.

„Iš vienos pusės įkūnyti tokį vaidmenį labai gera, nes tai žmogus, pilnas dorybių. Jis tarsi tobulybės schema“, – sakė V.Anužis.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Spektaklio "Natanas Išmintingasis" pristatymas
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Spektaklio "Natanas Išmintingasis" pristatymas

Tuo, kad tapo spektaklio partneriais, o jis bus rodomas Nacionaliniame Kauno dramos teatre džiaugėsi ir šio teatro vadovas Egidijus Stancikas.

„Gera komanda, ambicinga, ypatingai geras Jonyno vertimas. Esu labai laimingas. Vien auksiniai scenos kryžiai, nacionalinės premijos“, – sakė E.Stancikas, mat spektaklio komandoje yra net dešimt Auksinių scenos kryžių laureatų bei trys Nacionalinės premijos laureatai.

Spektaklyje taip pat vaidina Dainius Svobonas, Vainius Sodeika, Arnas Ašmonas, Eglė Špokaitė, Jovita Jankelaitytė, Vilija Grigaitytė, Saulius Čiučelis, Liubomiras Laucevičius, Sigitas Šidlauskas, Vaidas Maršalka, Gintautas Bejeris, Edgaras Žemaitis, Andrius Gaučas. Kostiumus kūrė Juozas Statkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius