-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nacionalinis dramos teatras ištraukė kates iš maišo

Trečiadienį Lietuvos Nacionalinio dramos teatro (LNDT) atskleidė 77-ojo sezono premjeras ir naujoves. Birželį buvo paskelbtas „Premjerų maratonas“, kuriame žiūrovai buvo kviečiami pasikliauti savo nuojauta ir pirko bilietus į rudens premjeras, žinodami tik spektaklio numerį, salę ir datą. Pasak organizatorių, pasiūlymas sulaukė didelės sėkmės ir visi bilietai buvo greitai išpirkti.
Naujojo sezono pristatymas
Naujojo sezono pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šiandien visi esame labai susirūpinę savo kūnais, raumenų jėga, sveiku maistu, kartais pamirštame apie vidinius dalykus, kad galbūt turime ir sielą, kuria taip pat reikėtų pasirūpinti“, – taip sezono atidarymą pristatė LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Budraitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Budraitis

77-ajme sezone žiūrovai galės pamatyti tiek gerai žinomų meistrų darbų, tiek naujų, galbūt dar ne visiems žinomų kūrėjų pastatymų. „Manau, kad pagrindinis mūsų uždavinys ir yra suteikti galimybes ir vieniems, ir kitiems. Ne tik sukurti šedevrus, bet ir daryti klaidas, iš kurių visi mokomės“, – teigė M.Budraitis.

Naujojo sezono „katės maiše“

Po 5-uoju numeriu slėpėsi režisieriaus Jono Vaitkaus „Apreiškimas Marijai“ pagal Paulo Claudelio dramą. Premjera numatoma spalio 29 dieną. „Tai turbūt svarbiausias šio pusmečio pastatymas. 1992 metais viešėdamas Vilniuje Czesławas Miłoszas susitikime su lietuvių autoriais kalbėjo apie tai, kad didžiausia šių dienų problema yra religinės sąmonės erozija, jog nebėra vienijančio mito – visuomenė ir žmogaus sąmonė galop subyra“, – premjerą pristatė dramaturgas Rolandas Rastauskas.

Premjera Nr. 4 – Igno Šeiniaus romano „Kuprelis“ inscenizacija, kurios autorius – Arūnas Vozbutas. Spalio 22 dieną įvyksiančios premjeros režisierius – Paulius Markevičius. „Mūsų tikslas šiame kameriniame spektaklyje pažvelgti ir išlukštenti I.Šeiniaus „Kuprelį“ – ne matyti vien meilės istoriją, kuri nutinka milijonams žmonių, bet labiau spręsti gyvenimo prasmės klausimą, kaip atrasti tą gyvenimo džiazą, draivą. Kaip gyventi žmogui tokioje mūsų depresyvioje visuomenėje – labai aktualus ir šiandieninis požiūris spektaklio“, – kalbėjo A.Vozbutas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Budraitis, Rolandas Rastauskas ir Giedrė Kriaučionytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Budraitis, Rolandas Rastauskas ir Giedrė Kriaučionytė

Trečioji premjera skirta vaikams. Tai interaktyvus spektaklis „Raudonkepurė“, skirtas 5 – 10 metų vaikams, kurio režisierius – Paulius Tamolė.

„Vaikai žais, bendraus, pieš su pasakos veikėjais. Šitas segmentas, sakyčiau, gana neįprastas akademinio teatro erdvėje. Ši amžiaus grupė nuo 5 metų dažnai yra užmirštama arba su ja elgiamasi gana atsainiai, ir tėvai kartais abejoja, ar verta eiti su vaikais į teatrą. Tačiau šis spektaklis kaip tik yra skirtas šeimai – jame su vaikais dalyvaus ir jų tėvai“, – premjerą anonsavo R.Rastauskas. Spektaklio premjera – spalio 16-ą dieną.

Pagyvenęs ilgesnį laiką Latvijoje suprantu,
kad aš latvių visiškai nesuprantu.
Iš tikrųjų mes turime labai daug skirtumų – ne tik teatre, bet ir žmonėse, – sakė R.Atkočiūnas.

„Gyvūnas (Ku Kū)“ – antroji sezono premjera, kuri įvyks rugsėjo 17 dieną –susitikimas su kaimyninės Latvijos dramaturgija. Tai Agnesės Rutkevičos pjesė, kurios inscenizaciją režisuoja Rolandas Atkočiūnas. „Žodis dzivnieks, išvertus į lietuvių kalbą, yra gyvūnas, gyvis. Tas gyvis laksto aplink kiekvieną iš mūsų, jis laksto kiekviename mūsų – mes turime su juo tam tikrą santykį, kuomet jis mums sako „ku kū“ arba mes jam sakom „ku kū“, – kalbėjo spektaklio režisierius. – Pagyvenęs ilgesnį laiką Latvijoje suprantu, kad aš latvių visiškai nesuprantu. Iš tikrųjų mes turime labai daug skirtumų – ne tik teatre, bet ir žmonėse.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Atkočiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolandas Atkočiūnas

„Šioje istorijoje visi žmonės – autsaideriai, visi, kurie nepatyrė arba patyrė labai mažai šviesos. Jų poreikius inspiruoja daugiau instinktai. Veiksmas vyksta miške – tokioje vietoje, kuri yra sunkiai pasiekiama“, – premjerą Nr. 2 „Gyvūnas (Ku Kū)“ pristato R.Atkočiūnas.

Po pirmuoju numeriu pasislėpusi buvo Giedrės Kriaučionytės režisuota Ingridos Lausund pjesė „Bestuburiada“. Kaip sako pati režisierė, šis spektaklio pastatymas skiriasi nuo kitų tuo, kad tai spektaklis ne vien apie ofiso planktoną: „Tai ne tik apie bestuburius žmones, bet, atvirkščiai, apie labai ambicingus, darbščius, konkurencingus ir gabius savo srities profesionalus, kurie savo savivertę yra patikėję, ją matuoja pagal savo vadovo, mokytojo, dėstytojo, direktoriaus įvertinimą ir karjeros pasiekimus. Šie žmonės klausimą „kas aš esu?“ galbūt pamiršę, ir jiems svarbesnis klausimas yra „koks aš turiu būti?“ Šio spektaklio premjera jau netrukus – rugsėjo 2-ąją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Kriaučionytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Kriaučionytė

Pasiūlymas darbdaviams

Kaip teigia teatro generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Skaržinskaitė, teatras skiria didelį dėmesį socialiai pažeidžiamoms grupėms ir siūlo nuolaidas spektakliams.

Šiame sezone bus galimybė įsigyti „Didelės šeimos kortelę“, kuri skirta tris ar daugiau vaikų auginančioms šeimoms, kurios galbūt ne visada turi galimybių nueiti į teatrą.

Taip pat atsiras ir specialus pasiūlymas darbdaviams, kurie nori motyvuoti savo darbuotojus tobulėti. Galima pasirinkti iš dviejų pasiūlymų: vienas – nupirkti abonementą, kuriuo galės naudotis visi darbuotojai, kitas – pervesti pagal galimybes tam tikrą sumą į teatro sąskaitą ir darbuotojui perkant bilietą teatre bus suteikiama 5 eurų nuolaida, o likusią bilieto kainos dalį padengs darbdavio įnašas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ieva Skaržinskaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ieva Skaržinskaitė

Sveikoje sieloje – sveikas kūnas

77-ojo LNDT sezono šūkis – „Treniruok sielą“. Taigi žiūrovai kviečiami pirkti abonementus į visus 12-a spektaklių ir, gavus kortelę, kasoje atėjus į kiekvieną spektaklį bus uždedamas antspaudas.

Kiekvienas spektaklis, pasak I.Skaržinskaitės, treniruoja vis kitą sielos dalį ir po visų 12-os „treniruočių“ visapusiškai išlavinus sielą žiūrovui bus įteiktas diplomas su režisierių ir teatro generalinio direktoriaus parašais, o taip pat kvietimas jau į kitų metų 78-ojo sezono premjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius