Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinis dramos teatras naująjį sezoną žada naują veidą ir ideologiją

72-ąjį sezoną pradėsiantis Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) iki Naujųjų metų žada žiūrovams pristatyti septynias premjeras.
Lietuvos nacionalinis dramos teatras
Lietuvos nacionalinis dramos teatras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teatro lankytojams bus pasiūlyti režisierių Jono Vaitkaus, Oskaro Koršunovo, Yanos Ross ir kitų kūrėjų spektakliai.

„72-ąjį sezoną teatras pasitiks nauju veidu ir ideologija: kartu su iškiliausiais Lietuvos teatro menininkais intriguojančiai ir originaliai žiūrovams interpretuodamas realiąją mūsų, gyvenančių čia ir dabar, tikrovę. Esminis atsinaujinusio Lietuvos nacionalinio dramos teatro tikslas – susigrąžinti vietą kultūriniame žemėlapyje, sukviesti į sales žiūrovus, kurį laiką ėjusius pro šalį, auginti naują publiką“, – BNS sakė LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

Pasak M.Budraičio, tai bus tikrasis jo, kaip vadovo, ir jo komandos sezonas. Jis praėjusių metų pabaigoje pakeitė iki tol teatrui vadovavusį ir per teismus į direktoriaus postą siekusį grįžti Adolfą Večerskį.

„Praėjusių sezonų metu šiaip ne taip buvo bandoma suteikti greitąją pagalbą, bet pirmas mūsų sezonas bus būtent šis (...) Ne tokia maža mašina, kad taip greitai pakeistumei. Spektaklių kūrimas yra ilgas reikalas, tuo labiau, kad norisi pritraukti geriausias pajėgas, o tam reikia surasti laisvo menininkų laiko ir suderinti viską, taigi greitai tai nevyksta“, – kalbėjo M.Budraitis.

Paskutiniąją rugpjūčio savaitę sezoną pradės Jono Vaitkaus statomas kamerinis spektaklis „Fundamentalistai“ pagal suomių dramaturgo Juhos Jokelos pjesę, kurioje atskleidžiama jauno maištingo kunigo ir jo buvusios mylimosios akistata. J.Vaitkus pristatys ir dar vieną premjerą – Henriko Ibseno „Visuomenės priešą“, kuriame bus klausiama, kodėl visuomenę reformuoti norėję idealistai tampa tautos priešais.

Rašytojo, dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus pjesę „Išvarymas“, paremtą tikromis lietuvių emigrantų Londone gyvenimo istorijomis, stato režisierius Oskaras Koršunovas.

Suomijos Nacionalinio teatro vadovo Mikos Millyaho pjesę „Chaosas“ režisuojanti Y.Ross šioje intelektualioje komedijoje, kaip skelbiama, vaizduos ant plonytės ribos tarp rutinos ir beprotybės gyvenančios mūsų dienų visuomenės kasdienybę.

Aktorė ir režisierė Dalia Michelevičiūtė kurs spektaklį Česlavo Milošo kūrybos motyvais „Kalbos galia“.

Iki Naujųjų metų taip pat ketinama parodyti du naujus spektaklius vaikams. Aktorius, režisierius ir pedagogas Valentinas Masalskis statys cirko elementais nuspalvintą spektaklį pagal vaikų literatūros klasika tapusią Justino Marcinkevičiaus poemą „Grybų karas“. Aktorius ir režisierius Evaldas Jaras teatro Studijoje pristatys inscenizaciją pagal švedų rašytojo Ulfo Starko knygą „Murkšlinas ir Turkšlinas“.

Kalbėdamas apie praėjusį sezoną, M.Budraitis teigė, kad nors jis nebuvo itin geras, bet pasiteisino kitų teatrų ir neberodytų spektaklių įtraukimas į repertuarą. Praėjusį sezoną LNDT scenoje rodyti O.Koršunovo „Meistras ir Margarita“, J.Vaikaus „Stepančikovo dvaras“, kiti spektakliai. Rudenį į LNDT sceną bus perkelta Gintaro Varno „Nusiaubta šalis“.

„Tokie spektakliai tikrai nepadarytų gėdos nė vienam didžiųjų Europos teatrų (...) Šių spektaklių lankomumas gerokai timptelėjo bendrą lankomumą“, – kalbėjo LNDT vadovas.

LNDT – vienas pagrindinių dramos teatrų Lietuvoje, įsikūręs Vilniuje. Nuo pat teatro įkūrimo teatro pavadinimas keitėsi ne kartą, o 1998 metais jam buvo suteiktas garbingas Nacionalinio teatro vardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius