Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas Klaipėdos jaunimo teatro sezonas: kitokia 9-ojo sezono pradžia kūrybos ir darbų nesustabdė

Klaipėdos jaunimo teatras grįžta į teatrų scenas ir skelbia 9-ojo sezono pradžią. Šį sezoną Klaipėdos jaunimo teatras ne tik kvies į jau pamėgtus spektaklius, bet pristatys keturias premjeras ir ieškos naujų teatro formų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Graži ir ta galinga“
„Graži ir ta galinga“ / Eglės Sabaliauskaitės nuotr.

Realybę atspindinti premjera

Pirmoji sezono premjera – 2020 m. spalio 16 dieną. Spektaklis „Delčia“ vyks ne įprastoje teatro scenoje, o netradicinėje erdvėje – apleistame pastate, Herkaus Manto g. 45, Klaipėdoje. Kūrybinis procesas prasidėjęs aktorių saviizoliacijos metu, atspirties tašku tapusi Černobylio katastrofa, susijungė į skirtingų vizualių pasirodymų rinkinį. Žiūrovai įėję į apleistą pastatą pateks į kelionę.

„Kviečiame žiūrovus keliauti per didžiulį, apleistą pastatą lyg po interaktyvų muziejų. Vietose sustoti ir pažvelgti pro langą, į savo jausmus, pasinerti bei įsitraukti į mūsų kuriamas instaliacijas. Norime kartu su žiūrovais keliauti ir apmąstyti įdomų laikotarpį, kuriame gyvename, suprasti, kad kiekviena karta ir kiekvienas žmogus turi savo asmeninius sukrėtimus“, – apie vizualinį spektaklį pasakojo aktorė Marija Žemaitytė.

Besitęsiantis bendradarbiavimas su žymiu režisieriumi

Lapkritį į Klaipėdą grįžta vengrų režisierius Árpádas Schillingas, kuris tęs bendradarbiavimą su Klaipėdos jaunimo teatru. Pirmoji Árpádo Schillingo ir Klaipėdos jaunimo teatro pažintis įvyko prieš trejus metus. Režisierius organizavo aktoriams kūrybines dirbtuves, kurių metu buvo nagrinėjamos miesto gyventojų būsenos ir aktualijos.

„Labai džiaugiamės po kūrybinių dirbtuvių užgimusiu bendradarbiavimu ir dabar turime galimybe kartu kurti spektaklį. Darbas su režisieriumi Á.Schillingu aktoriams yra neįkainojama patirtis. Tą supratome jau po pirmųjų kūrybinių dirbtuvių, kai pristatėme etiudus. Šį kartą rezultatas bus spektaklis“, – kalbėjo Klaipėdos jaunimo teatro direktorius T.Jankauskas.

Kūrybinė komanda, kurią sudaro Klaipėdos jaunimo teatro trupė, taip pat kviestiniai aktoriai Dainius Gavenonis, Nelė Savičenko, Viktorija Kuodytė, Valentinas Masalskis, kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė ir scenografė Renata Valčik, pasiners į socialinę tematiką. Bus nagrinėjamas miestų rajonų tuštėjimas ir kokią įtaką tai daro ten gyvenančiam žmogui.

Klaipėdos jaunimo teatro nuotr./Á.Schillingas. Kūrybinės dirbtuvės 2017 m
Klaipėdos jaunimo teatro nuotr./Á.Schillingas. Kūrybinės dirbtuvės 2017 m

Premjera skirta mažiausiems žiūrovams

Žiemos švenčių proga Klaipėdos jaunimo teatras vaikams dovanos spektaklį „Čipolinas“. Mažieji žiūrovai pasiners į svogūnėlio Čipolino nuotykius, kuris kartu su draugais kovoja su despotišku daržovių šalies valdovu. Jau pamėgto spektaklio „Knygų personažai atgyja“ kūrybinė komanda šįkart pasirinko linksmą, įvairių nuotykių kupiną istoriją, kuri bus įdomi ne tik vaikams, bet ir visai šeimai.

„Norėjome į teatro sceną perkelti žiūrovams pažįstamą, klasikinį ir aktualų kūrinį. Tad pasirinkome Džanio Rodario knygą „Čipolinio nuotykiai“, kurią mums skaityti buvo labai įdomu, tad tikime, kad žiūrovams taip pat patiks istorija, kuri visais laikais nepraranda savo aktualumo. Kalbėsime apie paprastus žmones, kurie kovoja už savo teisę būti laisvais ir gyventi taip, kaip jie nori“, – apie būsimą premjerą vaikams pasakojo aktorė I.Pakšytė.

Klaipėdos jaunimo teatro nuotr./Spektaklis vaikams „Knygų personažai atgyja“
Klaipėdos jaunimo teatro nuotr./Spektaklis vaikams „Knygų personažai atgyja“

Monospektaklis nagrinėjantis dviprasmiškus jausmus

Režisierius Valentinas Masalskis kartu su aktoriumi Simonu Lunevičiumi pristatys monospektaklį pagal Levo Tolstojaus apysaką „Kreicerio sonata“.

„Spektaklio pagrindinės temos – meilė ir pavydas. Priešingai nei mes įpratę, spektaklyje žvelgsime ne į tą meilę, kuri yra teigiama ir graži, tačiau į tą, kuri pasisavina kitą žmogų ir iššaukia smurtą prieš silpnesnį. Nagrinėsime požiūrį į moterį ir vyrą. Daugiau nei prieš šimtą metų L.Tolstojus kalbėjo apie moterų emancipaciją ir pabrėžė, kad nors moterys turi rinkimų teisę, gali dirbti, tačiau socialiniame kontekste į jas vis tiek nežiūrima kaip į lygiavertes partneres. Ši situacija nelabai pasikeitė ir mūsų laikais. Moterys gali užimti aukštas pozicijas darbe, vyriausybėje, tačiau dažniausiai jos vis tiek vaizduojamos kaip objektas“, – apie būsimą monospektaklį kalbėjo S.Lunevičius.

„Graži ir ta galinga“ muzikinės naujienos

Spektaklio – koncerto „Graži ir ta galinga“ komanda vasarą praleido daug koncertuodamos. Aktorė I.Pakštytė pastebi, kad tai leido komandai suprasti, kad nors pasirodymas „Graži ir ta galinga“ buvo kuriamas teatro scenai, tai – ir muzikos grupė. Tad šį sezoną komanda pristatys naują vaizdo klipą, taip pat muzika persikels į naują formatą – vinilą.

VIDEO: Graži ir ta galinga - ŽEMAITĖ

„Pavasarį pristatysime ir naują darbą. Šiuo metu vyksta kūrybinis procesas, bet moterų temos tikrai neišvengsime. Mūsų savitumas yra tame, kad esame moterys ir dainuojame apie jas. Tad moterų tema išliks, o kaip į ją pažvelgsime šį kartą, ar pasauliniame kontekste, ar dar giliau brisime į moters sąvastį, dar sprendžiame“, – apie naują kūrinį prasitarė I.Pakšytė.

Daugiau informacijos Klaipėdos jaunimo teatro renginius galima rasti puslapyje arba teatro feisbuko paskyroje. Klaipėdos jaunimo teatro veikla yra iš dalies finansuojama Lietuvos kultūros tarybos ir Klaipėdos miesto savivaldybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius