Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Onkologinių ligonių išgyvenimai teatro scenoje: menas išeiti taip pat yra menas

Lietuvoje pirmą kartą statomas onkologiniams ligoniams skirtas meno terapijos spektaklis, simboliškai pavadintas „Nenugalėtieji“. Teatro ir šokio kalba bus perteikiami penkių vėžiu sergančių asmenų išgyvenimai. Idėjos autoriaus Virginijaus Šaulio teigimu, spektaklio tikslas – priversti susimąstyti apie gyvenimo vertybes, jų perskirstymą, pažvelgi į mums duotus iššūkius ir aplinkybes kitomis akimis.
Kaune pristatytas onkologiniams ligoniams skirtas meno terapijos spektaklis
Kaune pristatytas onkologiniams ligoniams skirtas meno terapijos spektaklis / Monikos Šaulytės

Ketvirtadienį Kaune vyko labdaros renginys, kuriame meno terapijos spektaklio vizija pristatyta visuomenei. Vakaro metu buvo galima įsigyti net 6 unikalius dailininko Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio paveikslus. Surinktos lėšos bus skirtos idėjai įgyvendinti.

„Tai bus ne verkšlenimo spektaklis, o priešingai – per pozityvą norime prisibelsti į žmogaus sielą. Siekiame, kad diagnozę išgirdęs žmogus galėtų atsiverti ir suprastų, kad jam yra skirtas deimantinis laikas.

Sirgti vėžiu yra ženkliai geriau, negu žūti avarijoje, nes turime laiką, per kurį galime atlikti tuos darbus, kuriems iki diagnozės neturėjome laiko.

Sirgti vėžiu yra ženkliai geriau, negu žūti avarijoje, nes turime laiką, per kurį galime atlikti tuos darbus, kuriems iki diagnozės neturėjome laiko. Kai esame sveiki, tai sukamės darbuose ir to nejaučiame, o gavę spyrį į užpakalį susimąstome, perskirstome prioritetus. Aš noriu pasiekti tuos pacientus, kurie yra pasimetę, kurių galvoje tikras pragaras. Noriu, kad spektaklyje jie atpažintų save ir galėtų keistis“, – kalbėjo idėjos autorius V.Šaulys.

15min pašnekovas atskleidė, kad puikiai supranta, ko labiausiai trūksta sergantiems, nes ir pats 2013 metais išgirdo diagnozę – IV stadijos kasos vėžys su metastazėmis kepenyse. V.Šaulys šiuo metu vadovauja Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijai (POLA), atvirai pasakoja savo istoriją, dalijasi išgyvenimais bei asmeniniais atradimais, padėjusiais kovoje už gyvenimą.

Kadangi pats sergu, tai galiu drąsiai pasakyti, kad esu be galo laimingas, kad liga yra skirta man, o ne mano artimajam.

„Menas išeiti taip pat yra menas. Tu privalai gyventi ne dėl savęs, o tų, kurie tave supa. Jiems yra ženkliai sunkiau, negu sergančiam. Kadangi pats sergu, tai galiu drąsiai pasakyti, kad esu be galo laimingas, kad liga yra skirta man, o ne mano artimajam“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

V.Šaulys 15min atskleidė, kad idėją įgyvendinti padės teatro profesionalai: režisierė Aušra Žukaitė-Kupčiūnienė, aktoriai Ugnė ir Ridas Žirguliai. Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad kūnas kartais pasako daugiau, negu žodžiai, todėl onkologinių ligonių išgyvenimai bus perteikiami ir šokio judesiais. Spektaklyje pasirodys Misterijų teatro šokėjai Viltė Kazlauskaitė ir Gintaras Visockis.

Monikos Šaulytės/Kaune pristatytas onkologiniams ligoniams skirtas meno terapijos spektaklis
Monikos Šaulytės/Kaune pristatytas onkologiniams ligoniams skirtas meno terapijos spektaklis

„Džiugu, kad atsiliepė Eugenijus Varkulevičius-Varkalis, abstrakcijų tapybos meistras bei Jono Meko draugas. Net 6 savo paveikslus jis dedikavo labdaros aukcionui. Kovo 2 dieną, spektaklio premjeros metu, dailininkas taip pat įsitrauks ir aktorių jausmus perteiks tapybos darbuose. Juos bus galima įsigyti“, – 15min pasakojo idėjos autorius.

Spektaklio premjera įvyks kovo 2 dieną, Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatro erdvėje, parodos „Sveikatos dienos“ metu. V.Šaulys tikisi, kad ateityje spektaklį nemokamai pamatyti galės ir kitų Lietuvos miestų gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius