Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje: monospektaklis apie žmonių santykį su demencija

Antradienį Keistuolių teatro scenoje olandų aktorė, režisierė, psichoterapeutė Marjolein Baars parodys savo monospektaklį „Juodosios skylės ir pamesti galai“. Tai spektaklis apie trijų žmonių – sergančiojo, jį prižiūrinčio artimojo ir objektyvaus stebėtojo – santykį su demencija (Alzheimerio liga).
Monospektaklis „Juodosios skylės ir pamesti galai“
Monospektaklis „Juodosios skylės ir pamesti galai“ / VšĮ „Dešimtoji mūza“

Aktorė, kuri persikūnija į visus tris personažus, demencijos reiškinį bando apžvelgti iš įvairių pusių: stebint iš šalies, esant toje situacijoje, vertina šeimos narių bei bendradarbių požiūriu. Visi spektaklio dalyviai susiduria su kliūtimis šioje nuolatos besikeičiančioje tikrovėje, juos supa chaosas ir griūvantis realybės suvokimas. Tokia yra sergančio ir šalia jo esančio žmogaus kasdienybė.

Spektaklis išaugo iš Marjolein Baars nuo 2005 m. vykdomos mokymų programos „From Art to Craft“, kuri skirta menininkams, šeimos nariams, savanoriams ir slaugytojams, prižiūrintiems demencija sergančius žmones. Šios programos tikslas – teatro meną žaismingai ir jautriai panaudoti bendravimui su demencijos paliestais žmonėmis (tarp jų ir sergančiais Alzheimerio liga), išplėtoti ilgalaikę partnerystę su užsienio organizacijomis, teikiančiomis teatro terapiją psichikos negalių ištiktiems žmonėms.

Šių metų kovo mėnesį VšĮ „Dešimtoji mūza“ surengtas labdaros koncertas suteikė galimybę pasikviesti šią Olandijos visuomenės veikėją į Lietuvą ir pristatyti jos spektaklį visuomenei. Organizatoriai siekia atkreipti dėmesį į Alzheimerio ligą, visuomenės santykį su ja, toleranciją psichikos negalėms bei sergančiųjų artimiesiems.

Lietuvoje šis spektaklis bus rodomas pirmą kartą. Įėjimas nemokamas.

Apie demenciją. Demencija paveikia žmogaus mąstymą, atmintį, trūkinėja priežastinių ryšių suvokimas. Demencijos palytėtas žmogus dažnai liūdi, būna nusiminęs. Ankstyvose stadijose jis dar nori apie tai kalbėtis. Demencijos ištiktų žmonių savivertė labai trapi, bet šalia jų žingsniuoja bendrakeleiviai – žmonės, kurie rūpinasi užsidarančiais savo artimaisiais.

– Kiekvienas demencijos palytėtas žmogus turi savo unikalias gyvenimiškas patirtis, poreikius, jausmus, pomėgius.

– Demencija pas kiekvieną žmogų atkeliauja panašiai, tačiau išsiveda kiekvieną savaip.

– Demencijos žmogaus gyvenimo pakeleiviai dažnai patiria milžinišką dvasinį krūvį, stengdamiesi išpildyti sergančiojo poreikius ir suvokti nerimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius