Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatyta Nacionalinio dramos teatro Meno taryba ir teatro programa (nuotraukos)

Trečiadienį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pristatyta iš 11 ekspertų sudaryta Meno taryba, kuri per tris savaites suformavo 2011–2012 teatro programos gaires. LNDT repertuarui jau pastatytus spektaklius padovanojo Oskaras Koršunovas ir Eimuntas Nekrošius, o premjeras, įtraukiant teatro trupę, per kitus dvejus metus teatre sutiko statyti režisieriai Jonas Vaitkus, O.Koršunovas, Gintaras Varnas, Cezaris Graužinis.
Martynas Budraitis ir Audronis Liuga
Martynas Budraitis ir Audronis Liuga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kaip žinote, mes su Audroniu Liuga kandidatavome į LNDT direktoriaus postą, kur aš labai nedidele balsų persvara laimėjau, tačiau mūsų teatro vizijos, įsivaizdavimas, koks turėtų būti nacionalinis teatras, yra labai panašios. Todėl pasiūliau Audroniui meno vadovo postą, – pristatydamas Meno tarybos pirmininką, sakė naujasis direktorius Martynas Budraitis. – Kol kas negaliu jam suteikti etato, todėl jis dirba ir programos gaires paruošė visuomeniniais pagrindais.“

Į Meno tarybą pakviesta dirbti teatrologė dr. Irena Veisaitė, rašytojas, šių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas doc. Rolandas Rastauskas, kompozitorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Šarūnas Nakas, kino režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Šarūnas Bartas, tarpdisciplininio meno kūrėja Eglė Rakauskaitė, rašytojas, dramaturgas Saulius Šaltenis, LNDT aktorė Jolanta Dapkūnaitė, LNDT aktorius Šarūnas Puidokas, kultūros viceministras, dainininkas Deividas Staponkus, teatrologė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Meno istorijos ir teorijos katedros vedėja dr. prof. Ramunė Marcinkevičiūtė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Meno taryba prisistatė žiniasklaidai ir teatro darbuotojams
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Meno taryba prisistatė žiniasklaidai ir teatro darbuotojams

Šie kultūros ir meno ekspertai per tris savaites suformavo LNDT programos gaires 2011–2012 sezonams.

„Pati geriausia žinia, kad šiame teatre nori dirbti ir statyti režisieriai Oskaras Koršunovas, Gintaras Varnas, Eimuntas Nekrošius, Cezaris Graužinis, Jonas Vaitkus. Taip pat tariamasi su Jonu Jurašu, Rimu Tuminu ir Valentinu Masalskiu, – programos pristatymą pradėjo A.Liuga. – Jau kitų metų pavasarį turėtų prasidėti paties teatro inicijuoti darbai: režisierius J.Vaitkus pirmą kartą Lietuvoje režisuos H.Ibseno dramą „Tautos priešas“, o O.Koršunovas pradės statyti spektaklį pagal dar tik rašomą M.Ivaškevičiaus pjesę, sukurtą remiantis lietuvių emigrantų Londone stebėjimo patirtimi.“

2012 m. pradžioje turėtų pasirodyti G.Varno režisuoto spektaklio pagal T.Manno noveles premjera, o rudenį C.Graužinis pristatys premjerą pagal japonų Shakespeare'u vadinamo Tikamazu Mondzaemono pjesę.

Siekdami kuo greičiau sukurti aukštesnio meninio lygio repertuarą, garsūs Lietuvos režisieriai teatrui padovanojo savo spektaklių: O.Koršunovas perleido teatrui visas teises į „Meistrą ir Margaritą“ bei „Oidipą karalių “, E.Nekrošius padovanojo vieną spektaklį iš Shakespere'o trilogijos, o G.Varnas – pastatymą „Nusiaubta šalis Vilnius“.„Teatras sieks, kad į visus statomus spektaklius būtų įtraukti teatro darbuotojai ir aktoriai. Kad teatras netaptų vieta, kur kažkas atnešama ir padedama“, – tikino Meno tarybos pirmininkas.

Meno taryba planuoja atnaujinti teatro pastatymus, kurie buvo nepelnytai nurašyti ir užmiršti: J.Vaitkaus spektaklius „Stepančikovo dvaras“ ir „Marija Stiuart“ bei V.Masalskio „Aš, Fojerbachas“.

„Siekdami kuo greičiau sukurti aukštesnio meninio lygio repertuarą, garsūs Lietuvos režisieriai teatrui padovanojo savo spektaklius: O.Koršunovas perleido teatrui visas teises į „Meistrą ir Margaritą“ bei „Oidipą karalių“, E.Nekrošius padovanos vieną spektaklį iš Shakespeare'o trilogijos, o G.Varnas – pastatymą „Nusiaubta šalis Vilnius“, – pranešė M.Budraitis ir patikino, kad žiūrovai šių dovanų ir pirmųjų pokyčių, matomų scenoje, sulauks jau kitų metų pradžioje.

LNDT pristatys ir bendrus darbus su kitais Lietuvos teatrais: per 2011–2012 metus kartu su OKT/Vilniaus miesto teatru bus pastatytas O.Koršunovo spektaklis pagal Shakespeare'o „Audrą“, o su „Meno fortu“ – E.Nekrošiaus spektaklis pagal A.Dante „Dieviškąją komediją“.

Teatro ateities planas – naujos kokybės bendradarbiavimas su Lietuvos regionais, kai ne tik tradiciškai atvežama spektaklių, bet ir suteikiama galimybė statyti pagal šiuolaikines užsienio ir Lietuvos dramaturgų pjeses. Taip pat bus mezgami tarptautinio bendradarbiavimo kontaktai, kurie būtų naudingi pačiam teatrui.

Teatre ateinančiais metais dramaturgu dirbs M.Ivaškevičius, bus sukurtas ir režisieriaus-pedagogo etatas.

„Per pirmąjį darbo mėnesį supratau, kad greitų veiksmų, judesių, norint įgyvendinti mano programą, atlikti tiesiog neįmanoma, – apgailestavo M.Budraitis. – Per kelias savaites suformuota programa iš tikrųjų nėra neįprastai didelė ar netikėta – ji atitinka įprastą teatro tempą. Norisi tikėti, kad teatras gaus naujų impulsų, o teatro žmonės – naujų galimybių.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Bagdzevičius ir Monika Bičiūnaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Bagdzevičius ir Monika Bičiūnaitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius