-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rugpjūtį sostinės scenose – tarptautinė naujojo teatro savaitė

Rugpjūčio 18–22 d. įvairiose sostinės erdvėse įvyks tarptautinis teatro projektas, kurio metu žiūrovams bus pristatytos penkios premjeros, sukurtos penkių jaunų menininkų, šįmet baigiančių teatro režisūros magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Tai išskirtinis atvejis, kuomet teatro režisierių baigiamieji darbai kuriami bendradarbiaujant LMTA, Valstybiniam jaunimo teatrui, Helsinkio ir Reikjaviko aukštosioms mokykloms, o spektaklius kuria perspektyvūs teatro menininkai iš Lietuvos, Suomijos ir Islandijos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
LMTA teatro magistrantų darbų rodymo savaitė
LMTA teatro magistrantų darbų rodymo savaitė
Temos: 1 Teatras

Per penkias vasaros pabaigos dienas LMTA Balkono teatre, LMTA Teatro ceche, Valstybiniame jaunimo teatre, Kultūros bare „Kablys + Kultūra“ ir Muzikiniame teatre-klube „Legendos“ publika turės igalimybę nemokamai susipažinti su jaunais teatro kūrėjais, kurie vienaip ar kitaip kurs artimiausią Lietuvos teatro ateitį. Ir nors sakoma, kad pirmieji menininkų darbai yra savotiška jų vizitinė kortelė, savo baigiamuosius darbus pristatantys režisieriai Lina Židonytė, Naubertas Jasinskas, Antanas Obcarskas, Uršulė Bartoševičiūtė ir Augustas Gornatkevičius jau neblogai pažįstami smalsesniems teatrų lankytojams. Dar studijų metais sukurti ankstesni jų spektakliai užėmė pakankamai svarbias pozicijas Lietuvos nacionalinio dramos teatro, Nacionalinio Kauno dramos teatro, Juozo Miltinio dramos teatro ir kitų teatrų repertuaruose bei sulaukė pozityvių publikos bei kritikų atsiliepimų.

LMTA studijavę, o paskutiniąsias studijų savaites spektaklius kūrę Helsinkio menų universiteto Teatro akademijoje ir Islandijos menų universitete Reikjavike, jaunieji režisieriai turėjo išskirtines galimybes ne tik susipažinti su suomių bei islandų teatro kultūra, aktorių rengimo metodika ir kūrybos principais, tačiau ir mokytis profesinių įgūdžių bei semtis patirties iš tokių pripažintų savo srities profesionalų kaip režisierė ir kurso vadovė Yana Ross, suomių režisierius, Europos teatro „Naujosios realybės“ prizo laureatas Kristian Smeds, islandės teatro menininkės Halldóra Geirharðsdóttir ir Snæbjörg Sigurgeirsdóttir.

Ne mažiau plati ir spektaklių dramaturginė „geografija“, kurioje deri ir klasikinės pjesės, ir šiuolaikinė dramaturgija, ir autorinė interpretacija garsaus kino filmo scenarijaus temomis. L. Židonytė vilniečių publikai pristatys spektaklį pagal Lietuvoje žinomos austrų dramaturgės E. Jelinek pjesę „Jackie“, N. Jasinskas ieškos skandinavų literatūros klasiko A. Strindbergo pjesės „Pelikanas“ šiuolaikinio skambesio, A. Obcarskas interpretuoja suomių dramaturgės S. Turunen dramą „Normalumo fantomas“, U. Bartoševičiūtė kuria spektaklį „Requiem For a Woman“ pagal serbų rašytojos M. Pelević pjesę, o A. Gornatkevičius, drauge su dramaturge A. Ihlberg, mėgins sukurti savotišką legendinio suomių kino režisieriaus A. Kaurismäkio filmo tęsinį, pavadinimu „Calamari Union 2. Megastar“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius