Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškus Klaipėdos dramos teatro sezonas su Rolandu Kazlu: liesis šiurpūs dialogai

„Daug ugningų kalbų, daug šmaikščių, šiurpių dialogų. Mano herojus nuo pradžios iki pabaigos yra scenoje“, – sako Klaipėdos dramos teatro scenoje, spektaklyje „Kas prieš mus“ netrukus debiutuosiantis žinomas aktorius Rolandas Kazlas. Tai viena ryškiausių 83 sezoną pradedančio šio uostamiesčio teatro premjerų.
Klaipėdos dramos teatras rengiasi naujam sezonui
Klaipėdos dramos teatras rengiasi naujam sezonui / A.Kubaičio nuotr.

Spektaklis „Kas prieš mus“ statomas pagal Gintaro Grajausko parašytą pjesę. Spektaklio režisierius – Jonas Vaitkus, šiomis dienomis įtemptai dirbantis su aktoriais.

„Grįžtu su antru spektakliu pagal G.Grajausko pjesę. Man pasirodė, kad ji turi jungtį, temų, mane dominančių šioje pjesėje. Su mielu noru sutikau, norėjau panaršyti ir pažiūrėti, kur ji atves ir apie ką ji bus“, – sakė režisierius.

Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atlieka žinomas aktorius R.Kazlas. J.Vaitkus sako pasiūlęs šį aktorių, su kuriuo pastarąjį kartą dirbo kuriant spektaklį „Patriotai“.

„Matydavau Rolandą, jis pradėjo savarankiškai dirbti kaip režisierius, gerų spektaklių Kaune padarė. Praeina tam tikras laikas ir vėl norisi susidurti, padirbėti kartu. Teatras sutiko jį pakviesti“, – pasakojo J.Vaitkus.

Įkūnija istorinį veikėją

„Žmonės nenori keistis. [...] Jie nori permainų, bet ne savyje. O jei permainos įvyksta, jie susierzina, kad visai ne tokių permainų norėjo. Todėl duokim jiems permainų iliuziją. Gražų spektaklį. Valdžia, valstybė – tai spektaklis“, – pjesę iškalbingai reziumuoja personažo Gabrielės d‘Anuncijaus citata.

R.Kazlas neslepia – šis vaidmuo, tai kažkas naujo debiutuojant Klaipėdos dramos teatro scenoje. Čia aktoriui nauja viskas, o ypač ypatingą aurą turinčios rekonstruotos ir žiūrovų pilnas sales nuolat surenkančios teatro erdvės.

Įdomus vaidmuo, plataus aktorinio diapazono, erudicijos. Mano vaidmuo – cementuojantis visas scenas, veikėjus. Kai įpusėjome darbą, spektaklis atrodo kaip poetinis sapnas, o sapne būna visko, – tikina aktorius.

R.Kazlas spektaklyje įkūnyja šį Italijos rašytoją ir politiką Gabrielę D'Anuncijų. Dirbti įdomu, bet nelengva.

„Įdomus vaidmuo, plataus aktorinio diapazono, erudicijos. Mano vaidmuo – cementuojantis visas scenas, veikėjus. Kai įpusėjome darbą, spektaklis atrodo kaip poetinis sapnas, o sapne būna visko“, – tikina aktorius.

Pasak R.Kazlo, pasaulio istorijoje būta tokio veikėjo, poeto kaip Gabrielė D'Anuncijus – kario, moterų numylėtinio, italų kovotojo, užėmusio Fiumės miestą (dabar Kroatija) ir jį valdžiusio daugiau nei metus. Praėjusiame amžiuje, 1919–1920 metais istorijoje ryškų pėdsaką palikęs italas buvo užėmęs Fiumės miestą ir paskelbęs apie atskirą valstybę, pats parašęs šios valstybės konstituciją. Deja, nepripažinta šalis gyvavo tik daugiau nei metus. Pasak vietinių gyventojų, tokios laisvės miestelio istorijoje nėra buvę. Deja, poeto valdymas truko neilgai, tačiau figūra Italijos istorijoje išliko labai ryški.

Mokė muzikos ir poezijos

Pasak pjesės autoriaus Gintaro Grajausko, tai buvo viena keisčiausių valstybių pasaulyje, o Gabrielė d'Anuncijus laikytas fašizmo pradininku, jį mokytoju vadino Benito Mussolini. Juo žavėjosi Salvadoras Dali, jis žavėjosi muzika, garbino Dantę, muzika ir poezija buvo privalomos disciplinos Fiumės valstybės piliečiams, jos kultūros ministru buvo pats maestro Arturo Toscanini.

Režisierius J.Vaitkus sakė nesitikįs, kad ši pjesė gali smarkiai keisti tikrovę ar žmonių mąstymą, bet kad ji yra aktuali mūsų dienomis: paralelių su mūsų politiniu ir visuomeniniu gyvenimu nė nereikia ieškoti. Galbūt ji šiek tiek prisidės prie to, kad visuomenėj bus mažiau abejingų, tešlagalvių, lengvai populizmo paveikiamų, savo nuomonės neturinčių piliečių.

Gabrielę d'Anuncijų vaidinantis R.Kazlas atkreipė dėmesį, kad spektaklio kūrėjai nesiekia specialiai priartinti pjesės veikėjų, situacijos prie Lietuvos aktualijų.

Jam antrino ir G.Grajauskas, teigdamas, jog šis spektaklis nėra politika teatre. „Čia yra gyvenimas. Neagituoju balsuoti už žalius, raudonus ar mėlynus, tai perspėjimas“, – sakė G.Grajauskas.

Spalvingas sezonas

Pasak Klaipėdos dramos teatro vadovo Tomo Juočio, teatras šį sezoną ketina pristatyti premjerų, bet mažiau negu praėjusį sezoną, nes pagrindinė kryptis – ne kiekis, o spektaklių meninė kokybė.

Žiemos pradžioje A.Galino pjesės „Paradas“ premjerą pristatys legendinis teatro meistras Povilas Gaidys, Williamo Shakespeare'o pjesę „Troilas ir Kresida“ statys klaipėdiečių mylimas Oskaras Koršunovas (tai bus bendras pastatymas su Oskaro Koršunovo teatru), atvyks dirbti garsus, kontroversiškas rusų režisierius Konstantinas Bogomolovas – dėl pjesės pasirinkimo dar svarstoma. K.Bogomolovas Vilniaus Mažajame teatre pagal Euripido pjeses 2013 m. pastatė spektaklį „Mano tėvas – Agamemnonas“.

Rengs „vitriną“

Didžiausia šio sezono naujovė, pasak festivalio TheATRIUM sumanytojų Tomo ir Gintaro, bus lietuviškų spektaklių „vitrina“ (angl. vadinama showcase): Lietuvos teatrams bus paskelbtas kvietimas pristatyti spektaklius festivalyje, o jų žiūrėti bus pakviesti festivalių rengėjai, teatro programų sudarytojai iš užsienio šalių, naujausius ir, festivalio rengėjų požiūriu, įdomiausius spektaklius galės pamatyti ir klaipėdiečiai.

Tokios programos privalumas – per trumpą laiką festivalių programų sudarytojai gali pamatyti daug spektaklių ir čia pat bendrauti su jų kūrėjais, tartis dėl kvietimo į savo teatrus. Tai proga ir Klaipėdos krašto žmonėms pamatyti Lietuvos teatrų naujienas. G.Grajauskas patvirtino, kad festivalio rengėjai kaimyninėse šalyse intensyviai ieško spektaklių 2019 m. festivaliui – ne tik pažįstamų režisierių, bet ir naujų vardų.

Lojalumo kortelės

Pasak Inetos Baužytės, bilietų kainos šį sezoną smarkiai nekils, viena naujovė žiūrovams – bus lojalumo kortelė (suteiks 30 proc. nuolaidą perkant bilietus). Žiūrovai skatinami bilietus įsigyti kuo anksčiau, mat likus dviem savaitėms iki renginio jie gerokai pabrangs.

Pasak jos, teatras šį sezoną daug keliaus ir plačiau atsivers pasauliui: rugsėjo 14–17 dienomis Šanchajaus Didžiajame teatre programoje greta tokių teatro menininkų kaip T.Ostermeieris, R.Castellucci tris vakarus bus rodomas E.Nekrošiaus režisuotas spektaklis „Kalės vaikai“ pagal S.Šaltenio pjesę. Lapkritį spektaklis dalyvaus tarptautiniame festivalyje Klužo mieste, Rumunijoje.

Rugsėjo 26 d. teatre svečiuosis teatralai iš Korėjos, spalį Ineta drauge su kitais Lietuvos teatrų vadybininkais vyks į Seulą susipažinti su korėjiečių teatro festivalių kontekstu, lapkričio mėnesį kartu su teatro atstove ryšiams su visuomene ir žiniasklaidai A Melkūnaite dalyvaus teatro profesionalų sambūryje Azerbaidžane.

Rugpjūčio 31 dieną teatras kviečia žiūrovus į 83-iojo sezono atidarymo renginius: atvirą spektaklio „Kas prieš mus“ repeticiją, ekskursijas teatre (nuo 19 val.) ir spektaklio „Pašaliniams draudžiama“ įrašo peržiūrą (nuo 21 val.). Visi renginiai nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius