-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šarūnas Birutis: Klaipėdos muzikinis teatras jau kitąmet galėtų prisiglausti Palangoje

Kultūros ministras Šarūnas Birutis tvirtina, kad svarstoma galimybė laikinai iškelti Klaipėdos muzikinį teatrą į Palangą, tam priešinasi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir Klaipėdos kultūros atstovai.
Kultūros ministras Šarūnas Birutis
Kultūros ministras Šarūnas Birutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kultūros ministras BNS patvirtino, kad kaip viena iš alternatyvų yra svarstoma Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą, šiuo metu įsikūrusį avarinės būklės pastate Danės gatvėje, iškelti į rekonstruotą Palangos koncertų salę . Tai esą truktų tol , kol bus sprendžiama, ką daryti su dabartiniu pastatu.

„Klaipėdos muzikinio teatro išlikimui yra didelė grėsmė: jis čia būti negali, o nėra kur jo dėti. Tad vienas iš svarstomų galimų variantų – Palangos multifunkcinė salė, su orkestrine ir scena, kur galėtų teatras žymiai geresnėmis sąlygomis laikinai pabūti, kol išsispręs pastato klausimas“, - BNS sakė ministras.

Klaipėdos muzikinio teatro išlikimui yra didelė grėsmė: jis čia būti negali, o nėra kur jo dėti. Tad vienas iš svarstomų galimų variantų – Palangos multifunkcinė salė

Klaipėdos savivaldybės išplatintame pranešime teigiama, kad rengiantis 2014-2020 metų Europos Sąjungos finansavimo laikotarpiui muzikinį teatrą planuota įtraukti į Valstybės investicijų programą – esą esama planų sutvarkyti pastatą, pakeisti pasenusią scenos įrangą, atnaujinti interjerą.

Tačiau Š.Birutis tvirtino, kad kol kas nėra „politinio sutarimo“ skirti pinigų dabartinio teatro pastato rekonstrukcijai. Ministras nurodė, kad Valstybės investicijų programoje kultūros objektams numatyta tik 80 mln. litų, tuo metu pradėtiems ir nebaigtiems projektams esą reikia 800 milijonų litų.

„Pinigų realiai nėra: jei visus struktūrinių fondų pinigus sudėtume į Klaipėdos teatrą, yra toks variantas. Bet neturiu tokio politinio palaikymo, kad visus struktūrinių fondų pinigus skirti čia, paliekant visa kitą infrastruktūrą netvarkytą. Stebuklų nebūna“, - sakė jis.

Tuo metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas BNS tvirtino, esą uostamiesčio Kultūros taryba, kultūros žmonių bendruomenė mano, kad teatro iškėlimas į Palangą būtų tolygūs jo uždarymui.

„Įsivaizduokite: laikinam teatro gyvavimui pasirinkus Palangą, darbuotojams reikėtų kasdien važinėti pirmyn atgal po penkiasdešimt kilometrų, o jei vakare spektaklis – būtų ir visas šimtas. Tai būtų muzikinio teatro eutanazija“, - sakė V.Grubliauskas.

Jis, šią savaitę gavęs informacijos apie Kultūros ministerijos planus, dėl teatro vyko į Vilnių susitikti su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Kaip teigė V.Grubliauskas , susitikimo metu jį premjeras patikino , kad sprendimai dėl Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro iškėlimo , „nebus priimami nesuderinus šio klausimo su miesto vadovybe, miesto ir teatro bendruomene“ .

Mero teigimu, Klaipėda jau yra numačiusi, kad teatras, jei būtų nuspręsta vykdyti pastato rekonstrukciją, laikinai galėtų prisiglausti Žvejų rūmuose.

Tuo metu Š.Birutis priminė, kad Žvejų rūmuose šiuo metu jau yra prisiglaudęs Klaipėdos dramos teatras, kurio pastato rekonstrukcija geriausiu atveju užtruks iki 2016 metų pabaigos. Tik tuomet esą „iš bėdos“ būtų galima perkelti muzikinio teatro personalą čia.

Iškelti teatrą į Palangą, anot ministro – realiausia perspektyva.

„Tai nėra taip toli, mes žiūrime į tai kaip į pajūrio regioną, kaip į megapolį. Ten teatras galėtų padirbėti, bet, aišku, tai turėtų būti derinama dar su Palangos savivaldybe“, - sakė ministras.

Pačios Palangos koncertinės salės rekonstrukciją planuojama baigti 2015 metais, tad, pasak Š.Biručio, „teoriškai „Traviata“ per kitus naujus metus galėtų skambėti Palangoje“.

„Galima ir kita alternatyva: toliau iki 2016 metų dirbti antisanitarinėmis sąlygomis ir tada bandyti išsikelti į labai labai blogos būklės Žvejų rumus, arba kokiais 2020 metais, jei bus pakankamas finansavimas, bandyti išspręsti klausimą arba statant naują (pastatą), arba atliekant esamo rekonstrukciją“, - sakė jis.

Jis sakė suprantantis, kad darbuotojams gali kilti nepatogumų, bet kita alternatyva, ministro žodžiais, yra „uždaryti teatrą“.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatas buvo pastatytas 1964 metais bei nuo to laiko nebuvo rekonstruotas.

Klaipėdos savivaldybės atstovų teigimu, savivaldybės lėšomis šiuo metu yra tikslinamas Muzikinio teatro sklypo detalusis planas, numatant esamo teatro pastato rekonstrukciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius