-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Skrajojantis festivalis“ griaus mitą, kad lėlių spektakliai įdomūs tik vaikams

Gegužės 25-28 dienomis Kaune vyksiantis XIX tarptautinis lėlių scenos meno festivalis „Skrajojantis festivalis“ griaus mitą, jog lėlių spektakliai skirti ir įdomūs tik vaikams. Per keturias festivalio dienas kauniečiai galės išvysti pasaulinio garso lėlių teatrų pasirodymus.
Festivalio rengėjai S.Klibavičius (k.) ir V.Juškėnas priminė, kad „Skrajojantis festivalis“ Kaune vyks gegužės 25-28 dienomis.
Festivalio rengėjai S.Klibavičius (k.) ir V.Juškėnas priminė, kad „Skrajojantis festivalis“ Kaune vyks gegužės 25-28 dienomis. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiuolaikinis lėlių teatras nėra toks, kokį jį įsivaizduoja dauguma lietuvių. Dauguma užsienio teatrų spektaklius kuria suaugusiems ir juose derina lėles su kitais menais, pavyzdžiui, šokiu. Tad vienas iš mūsų festivalio tikslų – praplėsti lietuvių matymo ribas ir padėti suprasti, kad lėlių teatras skirtas ne tik vaikams“, – sako festivalio „Skrajojantis festivalis“ koordinatorius Vilmantas Juškėnas.

Kauno valstybinio lėlių teatro rengiamo festivalio spektakliai bus rodomi ne tik jame, bet ir kituose Laisvės alėjoje ir aplink ją įsikūrusiuose miesto teatruose. Žiūrovai galės išvysti Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Lenkijos, Ukrainos, Prancūzijos, Čekijos, Kroatijos, Slovakijos, Olandijos, Izraelio ir Kinijos teatrų pasirodymus. Iš viso bus parodyta 19 spektaklių, be to vyks jau tradicija tapusios lėlių ir kaukių parado eitynės Laivės alėja.

Didžioji dalis spektaklių bus mokami. Tačiau Psilikono teatro ir prie „Miesto sodo“ įsikursiančio Panevėžio vežimo teatro spektakliai bus nemokami.

Unikalūs pasirodymai

Festivalio programoje esantys spektakliai itin skirtingi, tad organizatoriai ragina tuos, kurie turės laiko, aplankyti kuo daugiau jų. Viena didžiausių „Skrajojančio festivalio“ užsienio žvaigždžių – garsus australų kilmės, o nuo 1978 metų kuriantis Olandijoje, lėlininkas Nevile‘is Tranteris.

Festivalio dalyvių, organizatorių nuotr./Neville Tranter (Olandija) trupė tradicinio lėlių teatro dvasia atskleis europiečių nuotykius Afganistane
Festivalio dalyvių, organizatorių nuotr./N. Tranter trupė atskleis europiečių nuotykius Afganistane

„Jis yra sukūręs savitą meninį stilių, kurį charakterizuoja meistriškos manipuliacijos lėlėmis. Į Kauną jis atveš naujausią savo spektaklį „Pančas ir Džudi Afganistane“. Tradicinio Ginjono teatro dvasia sukurtas pasakojimas atskleidžia šių dienų aktualijas: Pančas – šiuolaikinis Bin Ladenas, į kurio pinkles patenka Afganistane viešintis europietis. Nors paprastai Ginjono teatre žiaurumas atskleidžiamas veiksmais (lėlės viena kitą daužo, kapoja), N.Tranterio spektaklyje tai bus parodyta žodžiais“, – pasakojo V.Juškėnas, pabrėžęs, kad šis spektaklis – tikrai ne vaikams.

Dar vienas festivalio pasididžiavimas – Quanzhou marionečių teatras iš Kinijos. Visame pasaulyje žinomas teatras dalyvavo 2008-ųjų Pekino olimpinių žaidynių atidaryme.

Kinų lėlių teatras yra vienas seniausių pasaulyje, turintis gilias ir turtingas tradicijas, stulbinantis savo išraiškos priemonių įvairove ir aukštu lėlininkų amato meistrystės lygiu. Jų atvežamas spektaklis „Senovės menas: nauji keliai“ – teatro vizitinė kortelė. Tai – skirtingų, trumpų istorijų pagal kinų liaudies pasakojimus, legendas ir mitus mozaika. Kinų lėlininkų pasirodymus lydi gyvai atliekamos kinų folkloro dainos ir muzika.

Kauno lėlių teatro vadovas Sigitas Klibavičius atkreipė dėmesį ir į brangiausią festivalio spektaklį – Dudos Paivos trupės iš Olandijos pasirodymą „Išpera!“.

„D.Paiva į lėlių teatrą atėjo iš šokio. Tai dažnai matyti ir jo spektakliuose, kuriuos olandas jungia šokį ir lėlių teatrą. Menininkas dažnai vadinamas „šizofreniko šokio“ kūrėju. Tačiau baimintis, kad jo spektakliai pernelyg keisti nereikia: suprasti juos nesunku, jei žinai, kad kiekviename pasirodyme D.Paiva kaip personažas dalyvauja pats ir tuo pačiu metu vaidina su lėle. Taip jie abu tampa scenos partneriai, o jų „dialogas“ – spektaklio istorijos ašimi“, – pasakojo festivalio koordinatorius. Kaune jis parodys naujausią savo darbą „Išpera!“, kuriame nagrinėjamas žiaurumo fenomenas.

Festivalio ištakos

Festivalio „Skrajojantis festivalis“ pradžia – 1991-ieji, kada Kaune vyko pirmasis lėlių teatrų festivalis „Šypsos lėlės ir vaikai“. Naujasis festivalio pavadinimas reprezentuoja Europos Komisijos programos „Kultūra 2007- 2013“ remiamą tarptautinį teatrų projektą „Skrajonatis festivalis – šeima ir vaikai šiuolaikinėje Europoje“. 2009-2011 metais trukusio projekto veikloje dalyvauja 5 lėlių teatrai iš skirtingų šalių (Lenkijos, Lietuvos, Slovakijos, Čekijos ir Ukrainos). Projekto metu teatruose sukurti spektakliai, nagrinėjantys šiuolaikinės šeimos pokyčius. Kauno valstybinis lėlių teatras šią temą atskleidė 2010-ųjų „Auksiniam scenos kryžiui“ lėlių teatro srityje nominuotas Kauno lėlių teatro spektaklis „Šeimynėlė iš Didžiosios Girios“ (rež. Olegas Žiugžda). Jį bus galima išvysti ir „Skrajojančiame festivalyje“.

Lietuviai pateiks neformatinių pasirodymų

Savo geriausius spektaklius žiūrovams pristatys ir kiti Lietuvos lėlių teatrai: Panevėžio vežimo lėlių, Psilikono, Vilniaus „Lėlės“, Stalo teatras, taip Klaipėdos lėlių teatras. Pastarojo vaidinimas „Juoba“ (rež. Gintarė Radvilavičiūtė) – subtilaus humoro kūrinys. Spektaklyje „vaidina“ šaukštai, šakutės, peiliai, skudurai, mėsmalės ir kiti neįprasti personažai. Groteskiškas kūrinys skirtas suaugusiai publikai. Nors veiksmas „pagauna“ ir vaikus.

VIDEO: Klaipedos leliu teatras/ Klaipeda puppet theatre "JUOBA" (by A. Jarry)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius