Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalį į Varėną teatro gerbėjus kvies ilgai lauktas Dalios Tamulevičiūtės atminimui skirtas teatrų festivalis

Visą spalio mėnesį Varėna taps ne tik Europos grybų sostine, bet ir teatro sostine, kur vyks jau tradicija tapęs, iškilios teatro režisierės Dalios Tamulevičiūtės atminimui skirtas, profesionalių teatrų festivalis, pradedamas garbingos premijos įteikimu. Varėnos kultūros centro scena sutiks net aštuoniolika festivalio spektaklių, skirtų ir suaugusiems, ir niekad nesuaugantiems teatro gerbėjams.
Spektaklis „Priežastys ir pasekmės“
Spektaklis „Priežastys ir pasekmės“ / Kauno valstybinio dramos teatro trupės nuotr.
Varena.lt nuotr./Dalia Tamulevičiūtė
Varena.lt nuotr./Dalia Tamulevičiūtė

„Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio programa kasmet stiprėja, ją praturtina prisijungiantys nauji teatrai. Šiais metais, pirmą kartą festivalio istorijoje, išvysime Oskaro Koršunovo ir Kauno mažojo teatrų spektaklius. Tai neabejotinai vienas geriausių, brandžiausių ir didžiausių renginių, svariu indėliu papildantis ir Varėnos 150-ties metų sukakties minėjimo programą“, – sako festivalio koordinatorė, Varėnos rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė.

Spalio pirmąją, po režisierės pagerbimo jos gimtojoje Senojoje Varėnoje, Varėnos kultūros centre bus įteikta Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos D.Tamulevičiūtės premija. Ceremoniją lydės Klaipėdos dramos teatro ir šviesaus atminimo režisierės D.Tamulevičiūtės spektaklis „Viskas apie moteris“, kuris grįžta į Varėnos kultūros centro sceną, kad būtų suvaidintas paskutinį kartą.

Festivalį pratęs moters ir vyro dramatišką meilę pasakojantis Birutės Mar spektaklis „Jis ir Ji“, sukurtas pagal pagal

D.Tamulevičiūtės teatrų festivalio organizatorių nuotr./Kauno Mažojo teatro spektaklis SESUO
D.Tamulevičiūtės teatrų festivalio organizatorių nuotr./Kauno Mažojo teatro spektaklis SESUO

tikrus J.Biliūno ir J.Janulaitytės-Biliūnienės laiškus. Moters ir vyro susidūrimą bei kitas slapčiausias žmogaus dvasines problemas, mus lydinčias nuo Antikos laikų, atvers Kauno mažojo teatro Mario Fratti spektaklis „Sesuo“ (rež. A.Žukauskas).

Gėrį ir grožį, blogį ir bjaurastį pasvers Naisių vasaros teatro spektaklis „Škac, mirtie, visados škac...“ (rež. R.Steponavičiūtė), pagal S.Šaltenio pjesę, bylojantis, kad "atgal į vaikystę kaip į šiltą šuns būdą nebeįlįsi“. Visiems pedagogams šis spektaklis dovanojamas nemokamai.

Varėnoje viešės ir Alytaus miesto teatro spektaklis, vadinamas dzūkiškai – „Raganius“, režisierės D.Kimantaitės pastatytas pagal Vinco Krėvės–Mickevičiaus apysaką, atskiriančią viešą ir privatų paprastų kaimo žmonių gyvenimą. Savaip visuomenės ligas išjuoks ir net keturių Keistuolių teatro režisierių – Vaidoto Žitkaus, Aido Giniočio, Ievos Stundžytės ir Andriaus Kaniavos – sukurtas spektaklis „Gerbiami piliečiai!“ pagal Michailo Zoščenkos kūrybą, žadantis būti greita, aiškia ir efektinga „agitacine injekcija“.

Į sielos gelmes taikantis Lietuvos rusų dramos teatro spektaklis „Trys mylinčios“ nustebins šiuolaikine lietuvių klasikės Žemaitės kūrinio "Trys mylimos" interpretacija, sukurta režisierės L.Adomaitienės. Su dabartiniais potyriais perskaitytas senosios kultūros palikimas čia prabils net trimis kalbomis – lietuvių, rusų ir lenkų.

Lietuvos nacionalinio dramos teatro trupė į Varėną atvyks su šiuolaikinio suomių dramaturgo Juha Jokela spektakliu

D.Tamulevičiūtės teatrų festivalio organizatorių nuotr./Dalios Tamulevičiūtės festivalio uždarymas (archyvas)
D.Tamulevičiūtės teatrų festivalio organizatorių nuotr./Dalios Tamulevičiūtės festivalio uždarymas (archyvas)

„Fundamentalistai“, pastatytu režisieriaus J.Vaitkaus, kuriame susipina visas religijas paliečiantys tikėjimo ir netikėjimo klausimai. Klaipėdos dramos teatras festivalyje parodys režisieriaus A.Lebeliūno spektaklį „Įnamis“ pagal Ivano Turgenevo komediją, sumainančią karalius ir juokdarius.

Du spektaklius į festivalį atveš pernai D.Tamulevičiūtės vardo premiją pelnęs teatras „cezario grupė“. Pačius mažiausius teatro žiūrovus – nuo 1 iki 9 metų – „cezario grupė“ pakvies į lietuviškos mitologijos pradžiamokslį „LAI LAI LAI“ (rež. C.Graužinis). Tuo tarpu suaugusiais save laikantiems bus skirtas kitas šios grupės ir režisieriaus C.Graužinio spektaklis „Drąsi šalis (Lietuvos diena)“ – rimta komedija apie lietuvišką tapatybę.

Dar viena itin subtili komedija D.Tamulevičiūtės vardo festivalyje – tai Šiaulių dramos teatro spektaklis „Skerdynių dievas“ (rež. A.Lebeliūnas), parašyta prancūzų dramaturgės Yasmina Reza.

Kito prancūzų autoriaus – Eugene Scribe – rafinuotą istorinę komediją „Priežastys ir pasekmės“ apie amžinąsias žmoniją valdančias aistras ir tikrąsias politinių įvykių priežastis suvaidins režisieriaus Raimundo Banionio vedama Kauno valstybinio dramos teatro trupė.

Pirmą kartą festivalyje viešės O.Koršunovo teatras su spektakliu „Dugne“, sukurtu pagal M.Gorkio tekstą, tačiau be pjesės siužeto ir istorijos (rež. O.Koršunovas). Čia aktoriai balansuos tarp personažo ir savo asmenybių bei atsidurs pavojingai arti žiūrovo.

Jaudinantis jauno muzikanto kelias iš mažo miestelio į didmiestį, iš motinos globos – į savarankiškumą vystysis Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklyje „Laisvi drugeliai“, režisuotame Dainiaus Kazlausko. Šioje L.Geršo pjesėje šįkart – kaip teatro aktorius – debiutavo ir populiarusis atlikėjas Mantas Jankavičius.

Du spektaklius į festivalį atveš Vilniaus teatras „Lėlė“. Vaikams bus skirtas muzikinis režisieriaus A.Mikučio vaidinimas „Grybų karas“, o vyresniuosius į atvirą pokalbį su savimi ir žiūrovais pakvies aktorius ir režisierius Rolandas Kazlas, sukūręs spektaklį „Geležis ir sidabras“, pagal Vlado Šimkaus poeziją.

D.Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio uždarymą spalio 29 dieną vainikuos nominacijų „Geriausias spektaklis“, „Geriausias režisierius“, „Geriausia aktorė“, „Geriausias aktorius“, „Žiūrovų spektaklis“ ir kitų apdovanojimų įteikimas bei premjerinis, gegužės pabaigoje pastatytas Teatro laboratorijos „Atviras ratas“ vienos dalies spektaklis „Brangioji mokytoja“, pagal to paties pavadinimo Liudmilos Razumovskajos pjesę (rež. I.Stundžytė). ”Atviras ratas” 2010-aisiais metais laimėjo pirmąją D.Tamulevičiūtės vardo premiją.

„Esame be galo dėkingi teatrams už puikų darbą paruošiant stiprias programas teatro mėgėjams. Manau, kad festivalis patenkins išrankiausių žiūrovų lūkesčius ir visą mėnesį leis mėgautis įspūdinga teatro švente“, – teigia festivalio koordinatorė R. Svirskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius