Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimuose triumfavo Jonas Vaitkus ir spektaklis „Eglutė pas Ivanovus“

Lietuvos teatro kūrėjai trečiadienio vakarą susirinko Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, kur tradiciškai, švenčiant Tarptautinę teatro dieną, įvyko „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimai. Net keturis apdovanojimus – režisieriaus, pagrindinio vaidmens, dailininko ir kompozitoriaus – pelnė Jono Vaitkaus režisuotas spektaklis „Eglutė pas Ivanovus“.
Jonas Vaitkus ir Zbignevas Ibelgauptas
„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonija. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Su Tarptautine teatro diena! „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijose visada laukiame kažko naujo ir netikėto, tačiau netikėtumai slypėjo jau nominacijų sąraše. Visai kaip Antikos laikais olimpiadoje – vien tik vyrai“, – nepamiršdamas šiemet netikėtai apdovanojimuose nenominuotų moterų aktorių, „Auksinių scenos kryžių“ ceremoniją pradėjo aktorius Darius Meškauskas.

Jis susirinkusiems priminė, kad šiais metais Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) švenčia 80 metų sukaktį ir šia proga „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimus patikėta organizuoti Vaidybos ir režisūros katedrai.

Simboliškai nuo scenos nulipę jaunieji aktoriai gėlėmis pasveikino scenos senjorus – ryškiausias teatro žvaigždes.

Apdovanojimų teikimą pradėjo Galina Dauguvietytė, tęsdama tradiciją dovanoti Boriso Dauguviečio auskarą – jis šiemet skirtas jaunosios kartos režisieriui Artūrui Areimai.

Gal man ne tiek daug laiko liko, palikuonių nėra, giminaičių nėra, todėl norėčiau, kad vietoj manęs šį apdovanojimą vėliau teiktų mano tėvelio provaikis Darius Meškauskas.

„Dėkoju komisijai, kuri žinojo, kad aš visą amžių mylėjau jaunus vyrus – ir kasmet jie vis jaunesni ir jaunesni. Jei dar kitais metais man teks sveikinti, pasistenkite, kad jis būtų su pasu, – šmaikštavo garsioji režisierė, netrukus surimtėjusi ir išsakiusi savo valią dėl šios tradicijos tęstinumo. – Gal man ne tiek daug laiko liko, palikuonių nėra, giminaičių nėra, todėl norėčiau, kad vietoj manęs šį apdovanojimą vėliau teiktų mano tėvelio provaikis Darius Meškauskas – jo mama ir aš esame seserys. Jame tęsiasi mūsų šeimos kraujas.“

„Auksinį scenos kryžių“ už lietuvių literatūros kūrinio sceninę interpretaciją pelnė spektaklio „Balta drobulė“, pastatyto Kauno dramos teatre pagal Antano Škėmos romaną, kūrėjai.

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonija.

LMTA prorektorė Ramunė Marcinkevičiūtė pasveikino Šarūną Datenį ir Antaną Dubrą, pelniusius „Auksinį scenos kryžių“ jaunojo menininko nominacijoje už spektaklį „Gaidelis pinigautojas“.

„Džiugu būti nominuotam už vaikišką spektaklį – tai nedažnai nutinka. Tik gaila, kad šio apdovanojimo piniginė išraiška yra didesnė, nei gavau šio spektaklio sukūrimui. Nenorėčiau, kad tai taptų tradicija. Vaikams tikrai neužtenka, kad suaugęs vyras apsitemptų dryžuotas pėdkelnes ir užsidėtų zuikio ausis – tai stebuklo nesukuria“, – pabrėžė Š.Datenis, sulaukęs palaikančių publikos plojimų.

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Geriausi jaunieji menininkai Šarūnas Datenis ir Antanas Dubra

Aktorius Vytautas Anužis „Auksinį scenos kryžių“ už geriausią spektaklį vaikams įteikė Vilniaus mažojo teatro spektaklio „Brangusis atrakcionų parko dėde“ kūrėjams. Tuo tarpu geriausiu lėlių ir objektų teatro spektakliu išrinktas Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Meteo“, skirtas suaugusiems.

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Spektaklio „Brangusis atrakcionų parko dėde“ kūrėjai

Pasidžiaugus, kad šiais metais į apdovanojimų nominacijas vėl sugrįžo šokio meno kūrėjai, „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota Agnija Šeiko už spektaklio „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ choreografiją („Žuvies akis“).

Vestai Grabštaitei buvo patikėta įteikti „Auksinį scenos kryžių“ už ryškiausią praėjusių metų pasirodymą operetėje ir miuzikle. Jis atiteko Akvilei Garbenčiūtei už Rouzės vaidmenį muzikiniame reviu „Zygfrydo Vernerio kabaretas“, pastatytame Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Akvilė Gerbenčiūtė

Virgilijus Noreika, pajuokavęs, kad visi mes dainuojame, tik „vieni – kai gali, o kiti – kai nori, „Auksinį scenos kryžių“ operos nominacijoje užkabino solistei Sandrai Janušaitei už Tatjanos vaidmenį operoje „Eugenijus Oneginas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Sandrai Janušaitei apdovanojimas iš Virgilijaus Noreikos rankų

Mindaugas Urbaitis, pastebėjęs, kad šiemet nominuoti trijų kartų muzikos kūrėjai ir kad „jaunimas lipa mums ant kulnų“, vis dėlto „Auksinį scenos kryžių“ įteikė vyresniosios kartos kompozitoriui Algirdui Martinaičiui už sukurtą muziką spektakliui „Eglutė pas Ivanovus“ Lietuvos rusų dramos teatre.

Geriausiu teatro dailininku pripažintas Jonas Arčikauskas už spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ scenografiją. Jam apdovanojimą užkabinusi Airida Gintautaitė išreiškė palaikymą Lietuvos aktorėms, šiemet nepatekusioms į „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų nominacijas.

„Sveikinu mano mylimas koleges – mergaitės, neskęskite – plaukite!“ – sušuko artistė, pati namuose jau turinti „Scenos kryžių“.

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Tomas Rinkūnas

Už geriausią nepagrindinį praėjusių metų vaidmenį „Auksinis scenos kryžius“ iš Nelės Savičenko rankų atiteko aktoriui Tomui Rinkūnui, suvaidinusiam Karlą spektaklyje „Plėšikai“, Nacionaliniame Kauno dramos teatre, ir Kasijų spektaklyje „Julijus Cezaris“, OKT/Vilniaus miesto teatre.

„Labiausiai norėčiau padėkoti savo pirmajam mokytojui – Rimui Tuminui, kuris išmokė mane vaikščioti, ir antrajam – Artūrui Areimai, išmokiusiam mane vaidinti“, – po kolegų palaikymo šūksnių dėkojo laureatas.

Vladas Bagdonas „Auksinį scenos kryžių“ įteikė geriausiam pagrindinio vaidmens atlikėjui – juo išrinktas aktorius Valentinas Novopolskis už Auklės vaidmenį spektaklyje „Eglutė pas Ivanovus“ (Lietuvos rusų dramos teatras).

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Valentinas Novopolskis ir Vladas Bagdonas

Metų režisieriaus nugalėtoją patikėta paskelbti LMTA rektoriui, profesoriui Zbignevui Ibelgauptui. Jis pranešė, kad „Auksinis scenos kryžius“ šiemet skirtas režisieriui Jonui Vaitkui už spektaklį „Eglutė pas Ivanovus“, pastatytą Lietuvos rusų dramos teatre.

„Labai ačiū“, – atsiimdamas apdovanojimą, nedaugiažodžiavo režisierius.

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Jonas Vaitkus 

Už ilgametį indėlį į Lietuvos šokio meną kultūros ministras Šarūnas Birutis paskutiniu „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanojo choreografę ir Kauno šokio teatro „Aura“ sielą Birutę Letukaitę, kuriai kaip tik šią dieną sukako 60 metų.

„Tai – pati didžiausia staigmena gyvenime. Šiemet nebuvome nominuoti, todėl nieko nesitikėjau. Bet aš labai džiaugiuosi – gimtadienį visada švenčiu savo šeimoje“, – šypsodamasi dėkojo šokio meno puoselėtoja.

Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija.
Birutė Letukaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius