Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“: trys užsienio grandai ir kruopščiai atrinkti lietuvių režisieriai

Devintąjį kartą vyksiantis Vilniaus Tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ šiemet pristatys 12 spektaklių, kurie bus parodyti rugsėjo 26 − spalio 7 dienomis. Šių metų festivalio tema − „Šiuolaikinio Europos teatro vizionieriai“.
Festivalio „Sirenos“ direktorius Martynas Budraitis
Festivalio „Sirenos“ direktorius Martynas Budraitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvoje turime keletą vardų, kuriais didžiuojamės, bet didžiąją teatrų dalį yra užtvindžiusi gana prastos kokybės produkcija, todėl norime, kad būtų teatrinė apykaita ir bandome į Lietuvą atvežti tuos vardus, kurie iš tikrųjų kažką šiuo metu reiškia teatriniame pasaulyje“, − kalbėjo meno vadovė Audra Žukaitytė.

Europos teatro grandai ir geriausi Lietuvos vardai

Devintosios „Sirenos“ grįžo prie savo pirminės užduoties − provokuoti, klausti, kalbėtis, diskutuoti apie pačius svarbiausius, galbūt ne visuomet patogiausius klausimus. Trys „Sirenų“ pristatomi vardai buvo pavadinti teatro vizionieriais: žmonėmis, kurie savo mąstymu aplenkia kitus ir drąsiai kritikuoja tai, ką mano esant keistina visuomenėje.

Romeo Castellucci ir Rodrigo Garcia anksčiau jau yra lankęsi Lietuvoje ir rodę savo spektaklius čia. R.Castellucci apie Lietuvos publiką atsiliepė labai teigiamai: „Iš Lietuvos visuomet prisimenu ypatingą dėmesį teatrui, aistrą jam, diskusijas su įvairiais žmonėmis. Čia teatras atrodo gyvas ir reikalingas.“ Michelis Schroderis Lietuvoje dar nebuvo, todėl jo spektaklis itin laukiamas teatralų.

Šie trys teatro vizionieriai maišo teatrinę realybę su įvairiais komponentais: popkultūra, scenai tarsi visai nederančiais dalykais, net spektaklių pavadinimai kitokie ir netradiciniai. „Festivalis orientuojasi į čaižų sirenų garsą, nepatogų ir kitokį teatrą. Nebandysiu pasakoti apie spektaklius, nes kas juos matė supranta, kad ne naratyvas yra svarbiausias. Skandalingumas kyla iš dogmatinio teatro supratimo. Kaip R.Castellucci labai gerai pakomentavo perfrazuodamas Jėzaus žodžius: „Atleisk, Viešpatie, jie nežino, ką daro“. Ribų neperžengiantis menininkas visada lieka vidutinybės situacijoje. Visi menininkai, kurie kažką sukuria visada laužo sustabarėjusias normas ir dogmas“,− sakė A.Žukaitytė.

Lietuviškoje programoje festivalis stengiasi pristatyti lietuviško teatro geriausiuosius. Šiemet bus pristatyti Oskaro Koršunovo, Jono Vaitkaus, Gintaro Varno spektakliai. Keli spektakliai netgi reikalauja dviejų montažo dienų, kad būtų galima pilnai paruošti sceną. Į programą įtraukti ir jaunosios lietuvių teatro kartos atstovai Vidas Bareikis, Artūras Areima, taip pat įdomus silikoninių lėlių projektas „Psilikono teatras“.

Užsienio svečiai − per 30 teatrų ir festivalių direktorių

Daugelis spektaklių orientuoti į užsienio festivalių svečius, kurie atvyksta susipažinti su spektakliais bei režisieriais, kuriuos norėtų pasikviesti į savo festivalius. „Nuo pat pirmųjų „Sirenų“ šis principas labai sveikintinas, mūsų teatrai nemažai keliauja po įvairius festivalius ir tikrai galim džiaugtis „Sirenų“ indėliu į tai“,− kalbėjo VšĮ „Vilniaus festivaliai“ direktorius Remigijus Merkelys. Svečiai iš užsieno daugiausia yra teatro profesionalai, festivalių ir teatrų direktoriai, teatro prodiuseriai, kritikai, teatrologai, teatrinių specialybių dėstytojai.

Palyginus su pora praėjusių metų šiek tiek padidėjęs Kultūros ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės finansavimas festivaliui leido vėl į Lietuvą pakviesti didelius vardus. „Nors tai yra tik trys pavadinimai, bet šiuo metu tai yra aukščiausias lygis teatriniame pasaulyje“,− komentavo festivalio direktorius Martynas Budraitis. Šiemet „Sirenų“ budžietas yra apie 800 000 litų. „Džiaugiuosi tuo, kad ir savivaldybės, ir valstybės finansavimas šiek tiek leido „Sirenoms“ po kelių sunkių metų žengti nedrąsų žingsnelį į priekį, bet aš tikiuosi, kad dešimti metai finansine prasme bus gerokai geresni“,− apie piniginius sunkumus kalbėjo R.Merkelys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius