-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teatre „Lėlė“ – bežodžio meditatyvaus spektaklio suaugusiems „Meteo“ premjera

Vilniaus teatre „Lėlė“ vyksta paskutinis spektaklio „Meteo“ kūrybos etapas. Lapkričio 8-9 dienomis 18.30 val. žiūrovams bus pristatytas meditatyvus, suaugusiems ir jaunimui skirtas reginys, sukurtas pasitelkus pasaulinio garso rašytojo Ray‘aus Bradbury‘io novelių motyvus.
Spektaklis „Meteo“
Spektaklis „Meteo“ / Teatro "Lėlė" nuotr.

Spektaklio kūrėjai – rusų kilmės suomių režisierė Anna Ivanova-Brašinskaja, dailininkė Julija Skuratova, judesio meistrė Sigita Mikalauskaitė ir Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriai – vienu iš pagrindinių uždavinių išsikėlė spektaklio kaip eksperimento, kaip kūrybinės laboratorijos kūrimą. Dramaturginiai ir scenografijos elementai buvo kuriami repeticijų su aktoriais metu, čia pat gyvai ieškant bei eksperimentuojant su įvairiomis vizualinio ir objektų teatro formomis.

Anna Ivanova-Brašinskaja, turinti daktaro laipsnį menų filosofijos srityje, šiuo metu dirba lėlių teatro instruktore Suomijoje, Turku teatro meno akademijoje. Režisierė reguliariai lankėsi Lietuvoje kas keletą mėnesių ir kūrybinių dirbtuvių metu kartu su komanda ieškojo būsimo spektaklio pavidalo. „Meteo“ – tai bežodis pasakojimas apie gamtos stichijų ir skirtingų metų laikų fone besirutuliojančias asmenines tragedijas bei fantastinius išgyvenimus. Tai – originalus kūrinys, kuriame pasakojimas grindžiamas ne dramos teksto siužetu, bet vizualinio, objektų ir lėlių teatro formomis.

Grupė mokslininkų nusileidžia nepažintoje planetoje, kuri miršta arba jau yra mirusi. Jų misija tampa planetos atgaivinimas. Chemikas sniege ieško gyvybę išsaugančios formulės, agronomas įdarbina vandenį, fizikas bando į pagalbą pasitelkti šviesą, o kosminio laivo kapitonas, galiausiai, stengiasi išgelbėti situaciją, kai jo komandai nepasiseka. Planeta, reprezentuojama lėlių, į žmonių intervenciją reaguoja žiauriai: o gal niekas nenori būti išgelbėtas? Galbūt kiekvienas gali išsigelbėti tik sau žinomais būdais, nepažintais žmonėms? Ar Žmogus turi teisę ir yra pajėgus suvaldyti gamtos stichijas, ar turi pakankamai valios ir drąsos susidurti su tamsiąja savo sielos puse, atskirti realybę nuo fantazijos, išgyventi sapnų, vizijų ir haliucinacijų labirinte?

Spektakliui, kurio inspiracija tapo amerikiečių autoriaus R.Bradbury‘io novelės „Degantis žmogus“, „Noras“, „Vėjas“ ir „Rezervuaras“, lėles ir scenografiją kūrė Vilniaus teatrui „Lėlė“ jau artimai pažįstama dailininkė J. Skuratova. Teatro repertuare yra ar buvo tokie spektakliai kaip „Juodoji višta“, „Panelė Chan“, „Senelės pasaka“, „Muzikinė dėžutė“, „Teiresijo krūtys“. Lapkričio mėnesį prie šių pavadinimų prisidės ir „Meteo“ – metalinių konstrukcijų ir jautriai atgaivinamų lėlių dialogas.

Skirtingi spektaklio eskizo variantai jau dukart buvo pristatyti Lenkijoje: Balstogėje vykusiame tarptautiniame lėlių teatro mokyklų festivalyje ir tarptautiniame festivalyje „Melodrama“, vykstančiame Jelč-Laskovicėse. Taip pat spektaklio eskizas buvo atrinktas Tarptautinio menų festivalio „Neu/Now“, vykusio Porto mieste, Portugalijoje, dalyvauti Online programoje. Kitų metų balandį šis spektaklis turėtų atstovauti Lietuvai tarptautiniame teatro festivalyje „KingFestival“ Velikij Novgorode, Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius