Teatro durys atidarytos: bilietai, premjerų datos ir nežinomybė (I dalis)

Pirmadienį pradeda veikti kultūros įstaigos – teatrai, kino teatrai ir koncertų salės. Vieniems teatrams tai džiugios žinios, tačiau didieji teigė, kad net ir esamomis sąlygomis parodyti spektaklių ir išsilaikyti nebus įmanoma.
Teatro grimas
Teatro grimas / 123RF.com nuotr.

Vilnius

VCO: „Situacija kritinė“

„Vilnius City Opera“ (VCO) vadovė Dalia Ibelhauptaitė 15min teigė, kad šiandien esančios sąlygos „VCO visiškai neįmanomos“: „Mes nesame valstybinis kolektyvas, tad tiesiogiai išgyvename iš žiūrovių, ateinančių į mūsų spektaklius, skaičiaus.“

Anot režisierės, dėl esamų sąlygų rodyti spektaklius viduje galimybės nebus, nes kartais scenoje darbuojasi daugiau žmonių nei ateina lankytojų. Antai spektaklyje „Faustas“ už įvairius dalykus atsakingi daugiau nei 100 žmonių.

Jos teigimu, VCO spektaklių rodyti viduje neplanuoja bent iki rudens.

„Vis dėlto viliamės, kad rugpjūčio pradžioje tam tikrą skaičių žmonių bus galima surinkti lauke, o užsikrėtusiųjų skaičiai bus žymiai mažesni. Jau turime užsirezervavę Vilniaus universiteto (VU) didįjį kiemą, kuriame pernai parodėme 8 spektaklius. Tuomet buvo taikomas 900 žmonių limitas, kas yra 50 proc. galimo kiekio. Tiek žiūrovų ir buvo“, – pasakojo pašnekovė.

VU kieme numatoma rodyti „Trubadūrą“, „Oneginą“ ir dar 6 spektaklius, tačiau kol Vyriausybėje nebus nutarimo, leidžiančio sales užpildyti 50 proc., tikslių premjerų ir bilietų pardavimo datų skelbti visuomenei neišeina.

Teatras tikisi, kad jau gegužės pabaigoje bus matomos aiškesnės tendencijos, kurių pagrindu galės priimti sprendimą.

D.Ibelhauptaitė taip pat pateikė platesnį situacijos kontekstą: „2020-ųjų kovą ir balandį, kaip ir įprasta, turėjome rodyti spektaklius Vilniaus Kongresų rūmuose. O bilietai buvo beveik išparduoti. Bet įvedus karantiną, nebegalėjome parodyti 8 spektaklių. Atsidūrėme ties bankroto riba.

Mums buvo aišku viena – arba turime grąžinti bilietus, arba parodyti žmonėms spektaklį. Gerai, kad susivienijus su didžiaisiais Lietuvos kultūros kolektyvais (beveik 14 organizacijų) mums pavyko susitarti dėl leidimo rodyti spektaklius su 50 proc. ribojimais. Mažesnieji teatrai, kuriems nereikalingas didelis žiūrovų skaičius, į sceną ėjo liepos mėnesį, o negalintys išgyventi be šių 900 žmonių veiklą perkėlė į rugpjūtį. Šitaip gražiai išsirikiavę parodėme visą sezoną ir išsilaikėme.

Kol visi sakė, kad gruodžio mėnesį gyvensime įprastai, turėjau nuojautą, jog gerai nebus. Todėl viską perkėlėme į kovo mėnesį, kuomet turėjome rodyti „Toska“ su Asmik Grigorian.“ Tačiau kvietimo į šią premjerą dėl karantino ribojimų VCO taip pat neskelbė.

Be to, didinti bilietų kainų arba mažinti algas menininkams ir kitiems darbuotojams D.Ibelhauptaitei atrodo nesąžininga. „Negalima išnaudoti žmonių“, – sakė teatro vadovė.

Režisierė papasakojo ir apie situaciją Anglijoje. „Jeigu ji nesikeis, o valstybė neinvestuos labai didelių pinigų, gali užsidaryti apie 70 proc. teatrų. Lietuvoje gali būti, kad išgyvens tik nacionaliniai teatrai arba nepriklausomi maži teatrai, kuriems 150 žiūrovų yra gerai.“

Gabrieliaus Jauniškio nuotr./Dalia Ibelhauptaitė
Gabrieliaus Jauniškio nuotr./Dalia Ibelhauptaitė

LRDT vadovė: apribojimų yra, bet ruošiamės šventei

Lietuvos rusų dramos teatre (LRDT) bilietų prekyba jau paskelbta, o premjerų datos jau žinomos.

„Mes priėmėme sprendimą pradėti sezoną balandžio 27 d. su Vladimiro Gurfinkelio premjera „Valia“ pagal Vasilijaus Šukšino apsakymus. Tiesa, ji turėjo išeiti karantino pradžioje“, – sakė LRDT vadovė Olga Polevikova.

Vadovė tikino, kad įstaiga gali užtikrinti visus saugumo reikalavimus, o spektaklius galės stebėti 120 žmonių.

„Taip, apribojimų yra, o ir siurprizų bus, bet ruošiamės šventei“, – geros nuotaikos neslepia pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Olga Polevikova
Luko Balandžio / 15min nuotr./Olga Polevikova

VMT: nukeltus spektaklius parodysime gegužės gale

Vilniaus mažojo teatro (VMT) direktoriaus Simono Keblo teigimu, šiuo metu teatras aktyviai vykdo projektą „DramaTest“.

„Neseniai turėjome Eglės Kižaitės pristatymą, – sakė jis. – Iki galo dar nenusprendėme, bet, ko gero, pirmiausia baigsime darbuotis prie „DramaTest“, kad nekeltume painiavos. Greičiausiai dėl pandemijos rudenį atšauktus spektaklius parodysime gegužės gale. Kitus spektaklius rodysime birželį.“

Kada bus galima įsigyti bilietus? „Kartu su planuotoja dar bandome susidėlioti repertuarą, bet manyčiau, kad artimiausiu metu.“

Prioritetą VMT teiks dar gruodį turėjusiai pasirodyti Tomio Janežičiaus premjerai pagal Antono Čechovo pjesę „Dėdė Vania“. Jis turėtų įvykti liepos viduryje.

Vadovas tikisi, kad rudenį VMT veiklą galės dirbti jau visa koja. Jo teigimu, rudenį žiūrovų laukia naujas Gabrielės Tuminaitės darbas, tačiau pavadinimo patikslinti negalėjo.

Kultūros ministerijos nuotr./Simonas Keblas
Kultūros ministerijos nuotr./Simonas Keblas

OKT: datos dar nėra aiškios

„Per staigiai viskas įvyko, todėl deriname, ką galime padaryti“, – teigė OKT komunikacijos specialistas Aurimas Minsevičius.

Kaip žadėjo Oskaras Koršunovas, žadama pristatyti „Otelo“ premjerą. „Žinau tik tiek, kad jau šią savaitę renkamės į repeticijas“, – sakė jis.

„Manau, kad balandį tikrai dar nepavyks šio spektaklio parodyti“, – patikslino pašnekovas.

Kai pasitvirtinsime premjeros datą, tada žinosime ir kada bus galima pradėti prekybą bilietais, teigė A.Minsevičius.

Anot jo, numatoma atnaujinti ir repertuarinių spektaklių rodymą.

„Rytoj arba poryt viskas paaiškės“, – teigė komunikacijos specialistas.

Anot jo, tai, kad teatrai gali talpinti tik 30 proc. galimų žiūrovų, sukelia sunkumų. „Mąstant apie OKT studiją, 30 proc. yra lygiai 22 žiūrovai. Todėl mūsų studijoje rodyti spektaklius nėra įmanoma. Tai tiesiog būtų kelias į užsidarymą, – teigė. – Todėl mąstome apie kitas erdves.“

Oskaro Koršunovo teatro nuotr./Oskaro Koršunovo teatras pradeda 20-tą sezoną
Oskaro Koršunovo teatro nuotr./Oskaro Koršunovo teatras pradeda 20-tą sezoną

Kaunas

NKDT žiūrovus pasitiks su 15 spektaklių ir 4 premjeromis

„Šios dienos teatre yra be galo džiugios ir intensyvios, reikalaujančios skubių sprendimų, nes leidimas iš dalies atsiverti publikai yra gan netikėtas, nors ir labai lauktas“, – teigia Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinio direktoriaus pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė.

Pasak teatro atstovės, svarbiausia užduotis dabar suformuoti repertuarą, kuriame tarp lapkritį bei gruodį turėjusių vykti spektaklių įsiterptų ir premjeros. Maža to, teatre intensyviai vykstant repeticijoms, būtina pasirūpinti ne tik aktorių, bet ir ateisiančių žiūrovų saugumu.

Šią savaitę teatras planuoja paskelbti repertuarą, kuriame numatoma 15 spektaklių, bei atnaujinti prekybą bilietais tiek internetu, tiek ir teatro kasose.

A.Burovienė pabrėžia, kad sudėtinga situacija yra ir su vietų apskaičiavimu, mat nuo lapkričio mėnesio atšaukus spektaklių rodymus, bilietai buvo keičiami į dovanų kuponus, kurie, lyg uodega, seka teatrui iš paskos. „Štai kodėl šiandien sunku prognozuoti žiūrovų skaičių į vieną ar kitą spektaklį. Vis dėlto tikime, kad nesklandumų nebus ir teatro atidarymą su numatomomis premjeromis bei pasiilgtais aktoriais galėsime atšvęsti pakiliai“, – teigia A.Burovienė

Dar šį sezoną Nacionalinis Kauno dramos teatras yra numatęs net 4 premjeras. Viena jų – teatro 100-mečiui skirtas ir gruodžio pradžioje buvęs numatytas Jono Vaitkaus spektaklis „Ne sau žmonės“ pagal Vydūno tekstus. Būtent šiuo spektakliu teatras ir planuoja savo atsidarymą. Kitos premjeros – režisieriaus Antano Obcarsko „Batsiuviai“ įgyvendintos su A.Mickevičiaus institutu Lenkijoje, Agnės Sunklodaitės „Pasaulio bamba“ ir Agniaus Jankevičiaus „Kaligula“.

Teatras planuoja savo veiklą bent iki liepos mėnesio, o atšilus orams, drauge su kino teatru „Romuva“ planuojami susitikimai su kūrėjais edukacinės veiklos teatro kiemelyje.

NKDT nuotr. /Nacionalinis Kauno dramos teatras
NKDT nuotr. /Nacionalinis Kauno dramos teatras

Kauno valstybinis lėlių teatras atsivers ir vaikams, ir suaugusiesiems

Pasak Kauno valstybinio lėlių teatro vadovės Rasos Bartninkaitės, naujiena apie teatrų atvėrimą pradžiugino ir suteikė naujo impulso dirbti. Šiuo metu teatras jau yra suformavęs gegužės mėnesio repertuarą, o prekyba bilietais numatoma paleisti dar šią savaitę.

„Mažųjų žiūrovų laukia spektaklis „Dantukų troliai“, kuris pastaruosius metus buvo rodomas virtualiu būdu, – teigia teatro vadovė, – tačiau tai visai kas kita, nei gyvas susitikimas su aktoriais scenoje, todėl galima sakyti, kad ruošiamės spektaklio premjerai.“

Andriaus Aleksandravičiaus, kaunodiena.lt nuotr. /Rasa Bartninkaitė
Andriaus Aleksandravičiaus, kaunodiena.lt nuotr. /Rasa Bartninkaitė

Rodymui paruošta ir dar viena premjera vaikams – tai spektaklis „Kauno žvėris“, skirtas Kauno kultūros sostinės metų minėjimui. Tiesa, pasak teatro vadovės, kadangi šis spektaklis yra labiau žaidybinės formos ir kontaktas tarp aktorių bei žiūrovų numatomas artimesnis, jo premjeros dar reikės lukterėti, kol spektaklį galima bus rodyti atviroje erdvėje.

Šiuo metu teatras rengiasi ir birželio mėnesį numatomai spektaklio „Dievų miškas" premjerai pagal rašytojo Balio Sruogos kūrinį. „Šis spektaklis yra skirtas suaugusiesiems, o jo premjera įvyks IX forto muziejuje birželio mėnesį. Tai mūsų teatrui didžiulis įvykis, nes turėsime spektaklį ne, kaip įprasta vaikams, bet suaugusiems“, – teigė R.Bartninkaitė.

Kaip pabrėžia teatro vadovė, dabar didžiausias iššūkis yra gerai ir nuosekliai pasiruošti atsidarymui, suderinti vietų bei bilietų skaičių, siekiant išlaikyti visus reikalavimus, kad pirmasis spektaklis gegužės 1-ąją įvyktų be jokių nesklandumų.

Kauno valstybinio lėlių teatro nuotr./Kauno valstybinis lėlių teatras kasmet rengia teatralizuotą sezono atidarymo šventę
Kauno valstybinio lėlių teatro nuotr./Kauno valstybinis lėlių teatras kasmet rengia teatralizuotą sezono atidarymo šventę

Klaipėda

Kūrybos procesas nebuvo sustojęs, bet įsivažiuoti prireiks laiko

„Džiaugiamės vėl galėsiantys susitikti su žiūrovais“, – teigia Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys, pabrėždamas, kad kai kurie spektakliai jau yra nerodyti daugiau nei metus, todėl iki žinios apie dalinius karantino atlaisvinimus, teatras jau planavo vaidinti be žiūrovų, kad tik spektakliai nemirtų.

Pasak T.Juočio, nors per tuos metus kūrybos procesas nebuvo sustojęs, tačiau įsivažiuoti vis tiek prireiks laiko.

Prekybą bilietais teatras paleis jau šį pirmadienį, o balandžio 30 d. įvyks seniai suplanuota spektaklio „Saulės vaikai“ premjera. Gegužės mėnesį ketinama rodyti du spektaklius, o birželį – jau daugiau spektaklių. Numatoma ir spektaklio „Tarp Lenos kojų, arba Švenčiausios Panelės Marijos mirtis pagal Mikelandželą Karavadžą“ premjera, kurioje dalyvaus ir aktoriai iš Lenkijos.

Jei pandeminė situacija kardinaliai nesikeis, teatras planuoja dirbti visą vasarą rodydamas vis daugiau repertuarinių bei tarptautinio festivalio „TheATRIUM" spektaklių. Jo metu numatoma ir alternatyvių sceninių pasirodymų bei koncertų atvirose miesto erdvėse, ir pačiame teatre. Tačiau, pasak vadovo, pats teatras neketina persiorientuoti į naują formą, o siekia ir toliau išlikti gyvu teatru.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos dramos teatras
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos dramos teatras

Visu pajėgumu atsidaryti iškart nepavyks

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė teigia, kad apie teatro atidarymą kolektyvas svajojo jau ilgą laiką, tačiau niekas nesitikėjo, kad tai įvyks taip staiga.

„Teatras yra didžiulė institucija, todėl dabartinėje situacijoje neįmanoma viens-du atsidaryti visu pajėgumu. Sudėtinga iškart organizuoti ir repeticijas, nes operos ar operetės pastatyme dalyvauja ne vienas, o keli kolektyvai – orkestras, choras, solistai, baletas, o kur dar aptarnaujantis personalas... Visus juos reikia periodiškai testuoti, tad situacija išties yra sudėtinga“, – teigia L.Vilimienė.

Pasak vadovės, maksimaliai siekiant išvengti žmonių kontaktų, teatre vienu metu gali repetuoti tik vienas kolektyvas, todėl darbas vyksta kitaip nei įprasta: „Visiems repetuojant atskirai, neįmanoma greitai ir kokybiškai pasiruošti premjerai.

Teatras yra didžiulė institucija, todėl dabartinėje situacijoje neįmanoma viens-du atsidaryti visu pajėgumu.

Pirmąjį spektaklį su žiūrovais teatras planuoja balandžio 29 d. ir tai bus choreografinis miniatiūrų spektaklis „Dėmesio: baletas“. Kaip teigė teatro vadovė, šiam spektakliui buvo ruoštasi iš anksto ir jis planuotas rodyti virtualiai, tačiau dabar bus galima išvysti jį gyvai.

Tiesa, dėl apribojimų šiame spektaklyje dalyvaus ne visi artistai, o tik vienas kolektyvas – baleto trupė. Šį bei kitus spektaklius visu pajėgumu, dalyvaujant visiems kolektyvams, teatras planuoja gegužės mėnesį. Bilietus į šiuos spektaklius planuojama paleisti artimiausiomis dienomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laima Vilimienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laima Vilimienė

Klaipėdos jaunimo teatras „atsidaro“ gastrolėmis Vilniuje

Žinia apie galimybę atidaryti teatrus mums buvo lyg žaibas iš giedro dangaus, teigė Klaipėdos jaunimo teatro direktorius Tomas Jankauskas. Pasak vadovo, karantininį laikotarpį teatras gyveno nuolatos ruošdamasis spektakliams, tačiau paskelbus karantiną, viskas, kas buvo padaryta, teko išmesti į šiukšlių dėžę.

„Dabar buvo lygiai tas pats – buvome pasiruošę keletą spektaklių rodymui ir manėme, kad ir juos reikės atidėti nežinomam laikui, tačiau situacija staiga pasikeitė ir mes jau pasirengę balandžio 26 ir 27 dienomis, kaip planuota, vykti į gastroles Vilniuje, kur per dieną planuojame parodyti po du spektaklius-koncertus „Graži ir ta galinga“, – pasakojo T.Jankauskas.

Vadovas džiaugiasi, kad pirmieji spektakliai jau turi savo žiūrovus, nes bilietai buvo įsigyti anksčiau, todėl teatras tiesiog atiduos skolą žiūrovams.

Bilietai į kitus spektaklius prekyboje pasirodė jau praėjusį penktadienį, tačiau ji kol kas gan rami. „Balandžio–gegužės mėnesiais mūsų teatras paprastai jau ruošdavosi vasaros atostogų laikotarpiui, todėl šiuo laikotarpiu niekada nebūdavo spektaklių rodoma ypač daug“, – teigė teatro vadovas.

Šiuo metu aktoriai dirba prie naujo spektaklio, kurio darbinis pavadinimas „Kiemūnai“ arba „Vieno kiemo istorija“, kurio premjera numatoma Klaipėdoje gegužės 23 d.

Taip pat liepos 10–11 dienomis „Sofijos“ festivalyje Kuliuose bus parodyta ir dar viena, šį kartą jau oficiali premjera – spektaklis „#nowhere“, kurio pirmasis parodymas įvyko dar kovo mėnesį, tiesa, be žiūrovų.

„Tad teatras dirba kaip dirbęs, tik dabar jau džiaugiamės, kad turėsime ir kam parodyti savo darbo rezultatus. Mes džiaugtumėmės bent trimis ar penkiais žiūrovais, kuriems ir yra skirta mūsų kūryba ir mūsų darbas“, – teigė T.Jankauskas.

E.Sabaliauskaitės nuotr./Spektaklio-koncerto „Graži ir ta galinga“ akimirkos
E.Sabaliauskaitės nuotr./Spektaklio-koncerto „Graži ir ta galinga“ akimirkos

Kultūros įpročius teks formuoti iš naujo

Klaipėdos lėlių teatro vadovė Aušra Juknevičienė džiaugiasi galimybe atverti teatro duris ir jau nuo gegužės 1-osios planuoja pradėti rodyti spektaklius.

Paklausta, ar nėra sudėtinga išpildyti apsaugos reikalavimų, teatro vadovė teigia, kad visos reikalingos ir būtinos priemonės jau buvo taikomos rudenį, tad žiūrovų sutikimui teatrai yra pasirengę nuo sezono pradžios.

Vis dėlto, jos kalba dideliu optimizmu netryško: „Bilietų prekybą paleisime jau antradienį ir tuomet pamatysime, ar žmonės labai veršis į teatrą, o gal, šylant orams, mieliau rinksis laisvalaikį leisti gamtoje. Todėl didžiausias mūsų iššūkis – išgyventi.“

Pasak teatro vadovės, 30 proc. salės užimtumas natūraliai reiškia ir 70 proc. sumažėjusias pajamas už bilietų pardavimus. Maža to, nerimą kelia ir nežinomybė dėl žiūrovų domėjimosi teatru.

Todėl teatrų atidarymą pasitinkame dviprasmiškais jausmais.

„Nors visi ir kalba apie norą grįžti į socialų gyvenimą, tačiau nebūtinai skubės sugrįžti prie aktyvaus kultūrinio gyvenimo. Todėl teatrų atidarymą pasitinkame dviprasmiškais jausmais. Kultūra reikalauja nuoseklumo, nuolatinio domėjimosi, sekimo to, kas vyksta. Tuo tarpu dabar daugelis įprato leisti laiką namuose ir išjudėti į teatrą, koncertą ar parodą gali būti sunku. Tad kultūros įpročius teks formuoti iš naujo“, – teigė A.Juknevičienė.

Vis dėlto, teatras sėkmingai repetuoja naują spektaklį ir pirmoji pokarantininė premjera gegužės 1-ąją bus miniatiūrų spektaklis „Istorijos iš Fluxus dėžučių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius