„Tekstūros“: Tomo Vaisetos romano pristatymas Jaunimo teatre

Istoriko ir rašytojo Tomo Vaisetos romano „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“ pristatymas – pirmasis Valstybinio jaunimo teatro ir 15min kuriamo literatūrinių renginių ciklo „Tekstūros“ vakaras.
Tomo Vaisetos romano pristatymas Jaunimo teatre
Tomo Vaisetos romano pristatymas Jaunimo teatre / Dainiaus Dirgėlos nuotr.

Jame kartu su knygos autoriumi dalyvavo literatūros kritikas Laimantas Jonušys ir literatūrologas Paulius Subačius. Romano ištraukas skaitė aktoriai Sergejus Ivanovas ir Saulius Sipaitis.

1984-aisias gimęs T.Vaiseta Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką ir istoriją. 2012-aisiais Istorijos fakultete apsigynė disertaciją „Nuobodulio visuomenė: vėlyvojo sovietmečio Lietuva (1964-1984)“. Literatūroje debiutavo 2014-aisiais pasirodžiusiu apsakymų rinkiniu „Paukščių miegas“, kuris buvo įtrauktas į „Metų knygos“ rinkimų penketuką ir Kūrybiškiausių knygų dvyliktuką.

Naujoji T.Vaisetos knyga – tai moderni antikinio mito interpretacija, subtilus psichologinis pasakojimas, kuriame mūsų atpažįstamo dabarties laiko bei erdvės fragmentai pinasi su XX amžiaus dailės istorijos siužetais, jauno vyro ir vyresnės moters ryšys – su baugia karo nuojauta, nuodėmės troškimas – su atgaila, tikrovė – su prisiminimais ir fantazijomis.

Pasak Jaunimo teatro vadovo Audronio Liugos, kartą per mėnesį žiūrovai bus kviečiami į susitikimus su įdomiausiais jaunosios kartos autoriais, pristatysiančiais naujus savo prozos, poezijos ir dramaturgijos kūrinius.

„Mūsų tikslas – paskatinti rašytojo ir teatro susitikimą, ieškoti naujų bendros kūrybos formų, o žiūrovams pasiūlyti galimybę susipažinti su autoriais – ne tik pradedančiais dramaturgais, bet ir skaitytojų jau įvertintais jaunais prozininkais ir poetais“, – sako A.Liuga.

„Tekstūrų“ kuratorius – Jaunimo teatre pradėjęs dirbti dramaturgas Mindaugas Nastaravičius. Jo teigimu, teatro scenoje pirmiausia bus siekiama sutelkti dėmesį būtent į tekstą, idėją, pasakojimo būdą, o konkretus kūrinys – jau išleistas ar ką tik baigtas rašyti – padiktuos ir jo pristatymo formą.

„Režisieriai nuolat skundžiasi, kad Lietuvoje beveik neturime šiuolaikinių pjesių. Tačiau yra keliolika talentingų jaunų žmonių, bandančių jas rašyti. Ir dar keliasdešimt, rašančių ne teatrui, bet vis tiek suprantančių, kas yra charakteris, veiksmas, istorija. Tad ir vienus, ir kitus pristatysime tiek režisieriams, tiek šio teatro žiūrovams“, – teigia M.Nastaravičius, ne vienerius metus bendradarbiaujantis ir su 15min.

Šiemet Jaunimo teatro scenoje, o vėliau 15min Kultūros rubrikoje turėtų pasirodyti prozininkai Jurga Tumasonytė, Ieva Toleikytė, poetai Vytautas Stankus, Aivaras Veiknys, Gytis Norvilas, dramaturgai Birutė Kapustinskaitė ir Marius Povilas Elijas Martynenko.

VIDEO: „Tekstūros“: Tomo Vaisetos romano „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“ pristatymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius