Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telšiuose – teatrų festivalis „Atspindžiai“

Žemaitijos sostinėje prasidėjo ir visą šį savaitgalį vyks masiškiausia, didžiausia bei labiausiai teatro mėgėjų bendruomenę vienijanti suaugusiųjų mėgėjų teatrų šventė „Atspindžiai“. Spektaklis keis spektaklį, tad telšiškiai ir miesto svečiai kviečiami turiningai praleisti laiką.
Festivalis „Atspindžiai“ subūrė teatro mėgėjus
Festivalis „Atspindžiai“ subūrė teatro mėgėjus / Festivalio organizatorių nuotr.

Pagal lietuvių ar užsienio dramaturgiją sukurtų skirtingų žanrų, stilių spektaklių šventė „Atspindžiai“ nuo 1991 m. vyksta 23 – ąjį kartą. Mėgėjų teatrus vertino kompetentinga komisija: Lietuvos nacionalinio kultūros centro Teatro poskyrio vadovė, šventės koordinatorė Irena Maciulevičienė, docentė, humanitarinių mokslų daktarė, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros vedėja Danutė Vaigauskaitė, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros docentas Gediminas Šimkus.

„Šių metų „Atspindžiai“ buvo išskirtinai gausūs dalyvių. Pradžiugino spektaklių meninis lygis: iš 82 parodytų spektaklių 38 komisija įvertino labai gerai, jie bus apdovanoti. Per 23 teatro festivalius parodyta apie 700 spektaklių. Lietuvos mėgėjų teatras – stiprus, aukšto lygio. Itin ryškūs šiemet buvo publicistiniai spektakliai. Tai pat džiugu, kad jauni režisieriai atsigręžia į lietuvių dramaturgiją: matėme puikių pastatymų pagal mūsų klasikų Sofijos Kymantaitės – Čiurlionienės, Žemaitės, Balio Sruogos kūrinius. Teatrų šventė šiemet vyks dviejose kultūros sostinėse: didžiojoje – Telšiuose ir mažojoje – Šeduvoje“, – kalbėjo I.Maciulevičienė.

Telšiuose per šį savaitgalį bus parodyta dešimt spektaklių, kuriuos pristatys miestų mėgėjų teatrai, o gruodžio 10 – 11 Šeduvoje bus suvaidinta 12 miestelių mėgėjų teatrų spektaklių.

Tarp laureatų ir Telšių Žemaitės dramos teatro jaunimo studijos SAVI su spektakliu „Vilties etiudai iš Septynių Kalvų Miesto“ (rež. Laimutė Pocevičienė) bei Varnių kultūros centro mėgėjų teatro trupė su Birutės Lengvinienės spektakliu „Beprotysti“ (rež. Algimantas Armonas).

Telšiuose pirmieji pasirodymą pradėjo žemaičiai žemaičiams žemaitiškai. Spektaklį „Keista lėga“ (Edmundas Untulis) vaidino Kretingos rajono kultūros centro Egidijaus Radžiaus teatras (rež. Donatas Žilinskas).

Džiaugiuosi, kad „Atspindžiai“ gyvi ir šį judėjimą, pačią idėją palaiko Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Jei žemėje yra stebuklų, tuomet jie visi vyksta teatre“, – sveikindama pirmuosius teatralus sakė D.Vaigauskaitė.

Šeštadienį bus suvaidinti penki spektakliai. Po kretingiškių pasirodė Jonavos rajono savivaldybės teatras su spektakliu „Trys aukštos moterys“ (Edward Albee, rež. Jonas Andriulevičius), pristatytas Anykščių kultūros centro mėgėjų teatro „Čičinskas“ (Kostras Ostrauskas, rež. Jonas Buziliauskas), dar laukia Šakių kultūros centro Zanavykų teatro „Budynė“ Žemaitės apsakymų motyvais ir Skuodo kultūros centro žemaičių teatro „Auruoras Borealis smūgis“ (Edmundas Untulis, rež. Edmundas Untulis).

Sekmadienį teatrų festivalyje bus parodyti dar penki spektakliai. Į savo pasirodymus kvies Jurbarko kultūros centro Konstantino Glinskio teatras, asociacija „Rokiškio teatras“, Druskininkų teatras „Niša“ kartu su sveikųjų ir neįgaliųjų klubu „Erzon“, Vilniaus jaunimo teatras „Arlekinas“ ir Rokiškio liaudies teatras.

„Šiųmečiai „Atspindžiai“ – neįtikėtino masto, o mėgėjų teatrų spektakliai ypač kokybiški. Atrinkti buvo 82, tačiau galime įsivaizduoti, jog į festivalį patekti norėjo bent tris kartus daugiau teatrų. Akivaizdžiai matomas kokybinis šuolis atlikėjų vaidyboje, režisūriniuose sprendimuose“, – sakė D.Vaigauskaitė. Komisijos narė džiaugėsi, kad režisieriai ieško savo krašto šviesuolių ir kuria spektaklius apie juos, nėra purvo, pesimizmo, yra žvilgsnis į priekį.

I.Maciulevičienė skaičiuoja, kad į „Atspindžius“ įsitrauks bene 1500 dalyvių iš 9 šalies miestų, 33 rajonų, 3 savivaldybių. „Nors festivalyje nedalyvauja Kauno, Panevėžio miestų ir 10 rajonų teatrai, aš tikiu, jog ir ten yra talentingų aktorių mėgėjų, galinčių realizuoti save. Per atrankas pamatėme ne vieną puikų debiutuojančio mėgėjų teatro spektaklį“, – pasakojo šventės koordinatorė I.Maciulevičienė ir kvietė visus atvykti pasižiūrėti spektaklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius