Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybinis jaunimo teatras pristato premjerą „Katė ant įkaitusio skardinio stogo“

Lapkričio 12 ir 13 dienomis 18 val. Valstybinis jaunimo teatras kviečia į režisieriaus Agniaus Jankevičiaus premjerinį spektaklį „Katė ant įkaitusio skardinio stogo“ pagal amerikiečių rašytojo Tennessee Williamso pjesę. Spektaklio scenografiją ir kostiumus sukūrė Laura Luišaitytė.
Režisierius  Agnius Jankevičius
Režisierius Agnius Jankevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

T.Williamsas – šiandien laikomas vienu įtakingiausių XX a. dramaturgų, kuris 5 ir 6 dešimtmetyje sugebėjo išlaikyti amerikiečių teatrą aukštumoje. Ironiškai žvelgęs į savo homoseksualią prigimtį, vartojęs narkotikus ir skandinęs save alkoholyje, genialus rašytojas visą gyvenimą buvo persekiojamas išprotėjimo baimės ir gilios depresijos. Kritikai jo kūrinius vadina „poetiniu realizmu“, kurių psichologiniuose kloduose pasireiškia žmonių netobulumas ir silpnybės, juos pavergusio gyvenimo akivaizdoje.

„Katė ant įkaitusio skardinio stogo“  – 1955 m. parašyta pjesė, pelnė prestižinį Pulitzerio premijos apdovanojimą. Tai vienas garsiausių T.Williamso kūrinių, atskleidžiančių artimų santykių troškimą ir aistrų kančias. Pjesės siužetas, iš pirmo žvilgsnio gali priminti įprastą gyvenimo realiją. Turtingas medvilnės magnatas serga nepagydoma liga. Jo dienas skaičiuoja gausi, turto dalybų belaukianti giminė. Drama įvyksta tuomet, kai į patriarcho jubiliejinę šventę susirenka visi tėtušio turto siekiantys sūnūs ir marčios. Tuomet pasirodo  metų metus trunkantis nesusikalbėjimas tarp šeimos narių, priimtinas melas ir savanaudiškumas.

Sužinojus, kad tau nedaug liko gyventi, pradedi ieškoti mylinčio, tave suprantančio žmogaus.

Agniui Jankevičiui tai jau ketvirtas darbas Jaunimo teatre. Kalbėdamas apie pjesės problematiką režisierius prasitaria, kad šią pjesę galima įvairiai traktuoti.  Bet visgi viena tema čia labai ryški – mirties akivaizdoje visi lygūs. „Sužinojus, kad tau nedaug liko gyventi, pradedi ieškoti mylinčio, tave suprantančio žmogaus. Tėvas mirties akivaizdoje kalba apie melą, „falšą“, kuris jį lydėjo visą gyvenimą. Jis pats tai pasirinko, vien tam, kad būtų paprasčiau gyventi. Tačiau daugiau nebenori meluoti pats sau. Tragedija čia tame, kad klausytoją, kuris galėtų jį suprasti, jis mato savo sūnuje. Bet dabar jau per vėlu, nes kaip paaiškėja,  jog sūnus – alkoholikas. Tuomet įvyksta dviejų mirtininkų dialogas, bandant surasti pretekstą gyventi toliau“, – svarsto režisierius.

Naujoje premjeroje vaidina aktoriai: Neringa Varnelytė, Sergejus Ivanovas, Dalia Brenciūtė, Vytautas Kaniušonis, Vidas Petkevičius, Rasa Marazaitė, Aleksas Kazanavičius, Saulius Sipaitis ir Ignas Ciplijauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius