-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Elektros išlydis: kaip žalą pakeisti nauda

Draudimo bendrovių duomenimis, kasmet žaibai sukelia vis daugiau žalų: šiemet jų skaičius perkopė pernykštį rekordą. ,,Tačiau surinkus statinį krūvį iš atmosferos, galima ne tik išvengti žalos, bet ir gauti nemažai energijos“, – teigia jaunasis tyrėjas Mantas Mikšys. Pasak kito jaunojo mokslininko, Henriko Dapkaus, kadangi nustatyti žaibo vietą sudėtinga, atmosferoje susikaupusius krūvius reikėtų surinkti dar prieš įvykstant elektros išlydžiui.
Žaibas
Žaibas / Pauliaus Liepos nuotr.
Temos: 2 Naktis Žaibas

Anot tyrėjų, tokio statinio krūvio surinkimui gali būti naudojamas 1885 m. Oliverio Hesvydo atrastas elektretas – kieta izoliacinė ar dielektrinė medžiaga, kuri yra įgyjusi ilgalaikę elektrostatinę poliarizaciją ir savo poveikiu panaši į nuolatinį magnetą.

Anot jų, sutelkti dėmesį į tokių kaip šis alternatyvių ir atsinaujinančių šaltinių paiešką – labai svarbu, o iš jų gauta energija galėtų būti panaudota pakankamai plačiai, t.y. Bet kur, kur galėtų būti panaudota elektra. O norint suprasti, apie kokius resursus kalbame, tereikia įsivaizduoti, jog surinkus ir panaudojus visų per dieną trenkiančių žaibų energiją – 50 vatų elektros lemputė galėtų šviesti apie pusketvirto amžiaus.

Kauno technologijos universiteto tyrėjai rugsėjo 23 d. demonstruos žaibus, įdomiuosius eksperimentus ir surengs daugybę kitų įtraukiančių renginių. Kauno technologijos universiteto Panevėžio institutas visus „Tyrėjų nakties“ dalyvius kviečia apsilankyti „Žiniuko pasaulyje“, kuriame bus galima susipažinti su fizikos, mechanikos ir automatikos reiškiniais, o po paskaitos apie žaibo, vėjo bei šviesos sandarą sudalyvauti praktiniame demonstravime!

Lietuvos energetikos institutas Kaune pristatys aktualiausius tyrimus susijusius su su šalies energetikos raida, daugiabučių renovavimu, alternatyvios energetikos priemonių diegimu, šildymo sistemų pasirinkimu ir kt. Tikimasi, kad šios paskaitos ne tik padės populiarinti energetiką kaip mokslinių tyrimų sritį, bet ir prisidės prie praktinės energetikos socializacijos.

Daugiau informacijos apie „Tyrėjų naktis“ renginius www.tyrėjųnaktis.lt ir http://www.facebook.com/pages/Tyrėjų-Naktis/.

„Tyrėjų naktį“ rengia Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kartu su Kauno technologijos universitetu, Klaipėdos universitetu, Lietuvos energetikos institutu, Socialinių inovacijų institutu, Šiaulių universitetu, Vilniaus Gedimino technikos universitetu ir Vilniaus universitetu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius