-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Renginio „Tyrėjų naktis“ lankytojai taps traukinių eismo valdymo operatoriais

Rugsėjo 23 dieną vyksiančiame „Tyrėjų nakties“ renginyje visi norintieji galės tapti traukinių eismo valdymo operatoriais. Perprasti traukinių eismo valdymo ypatumus, šio darbo principus smalsiems lankytojams padės inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ kartu su transporto valdymo sistemų gamintojos bendrovės „AŽD Praha“ specialistais.
Geležinkelių eismo valdymo sistemos instaliacija Čekijoje. Analogiška sistema šiuo metu diegiama Lietuvos geležinkeliuose.
Geležinkelių eismo valdymo sistemos instaliacija Čekijoje. Analogiška sistema šiuo metu diegiama Lietuvos geležinkeliuose. / Organizatorių nuotr.

„Norime šalies gyventojams parodyti, kokie naujausi technologiniai sprendimai yra naudojami Lietuvos geležinkeliuose ir suteikti galimybę iš arčiau susipažinti su jų veikimo principais“, – teigė „Fimos“ geležinkelių eismo valdymo sprendimų departamento direktorius Vaidas Venskus.

Renginio metu lankytojai matys kompiuterinę geležinkelio eismo valdymo sistemos vizualizaciją. Susidomėję dalyviai specialios programinės įrangos pagalba patys galės imituoti traukinių maršrutų parengimą bei eismo valdymą konkrečioje stotyje. Ši moderni sistema, demonstruojama renginyje, šiuo metu jau diegiama modernizuojamoje 110 km ilgio Kaunas–Kybartai geležinkelio atkarpoje. Ji padidins šio ruožo saugumą ir traukinių pralaidumą, o ateityje traukinių greitį čia leis padidinti iki 160 km/val.

Pasak V.Venskaus, ypač svarbu su naujausiomis technologijomis supažindinti studentus. „Šiandien modernias geležinkelių sistemas diegiame jau ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, taigi profesionalių automatikos ir valdymo srities specialistų klausimas mums labai aktualus. Manome, kad ši sritis itin perspektyvi, ir tokių specialistų paklausa ateityje tik augs“, – sakė „Fimos“ atstovas.

Eismo valdymo sistemos demonstracija vyks penktadienį (rugsėjo 23 d.) nuo 17 val. Kauno technologijos universiteto Elektros ir valdymo inžinerijos fakultete.

Rugsėjo 23 d. visoje Lietuvoje vyksiantis renginys „Tyrėjų naktis“ visus kviečia į daugiau nei šimtą nemokamų renginių pačiomis įvairiausiomis mokslinėmis temomis. Daugiau apie renginius galima pasiskaityti „Tyrėjų nakties“ „Facebook“ profilyje ir renginio svetainėje.

„Tyrėjų naktį“ rengia Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kartu su Kauno technologijos universitetu, Klaipėdos universitetu, Lietuvos energetikos institutu, Socialinių inovacijų institutu, Šiaulių universitetu, Vilniaus Gedimino technikos universitetu ir Vilniaus universitetu. Renginio informaciniai rėmėjai – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija bei „15 min“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius