Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11-osios meno mugės „ArtVilnius“ organizatoriai: per krizes verta investuoti į meną

Spalio 2–4 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“ įvyks 11-oji meno mugė „ArtVilnius“. Dėl pandemijos šiemet ji kiek kuklesnė, tačiau, organizatorių teigimu, dabartinė situacija neturėtų smarkiai paveikti meno kūrinių pardavimų – galbūt jie net išaugs.
„ArtVilnius’20“ pristatymas
„ArtVilnius’20“ pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„ArtVilnius“ direktorė Diana Stomienė džiaugėsi, jog mugė, dėl COVID-19 triskart pekeitusi datą, vis tik įvyks: „Ši mugė skirsis nuo ankstesnių, bus kiek mažesnė, bet turiniu tikrai ne blogesnė, nes per pandemijos laikotarpį menininkai sukūrė daug įdomių, naujų kūrinių ir skubame pirmieji juos parodyti.“

Anot jos, visos per pandemiją vykstančios meno mugės tapo kiek lokalesnės: „Tačiau mes siekėme, kad mugė būtų reali, o ne virtuali. Manau, kad pasibaigus pandemijai, tikrai sugrįšim į savo įprastą formatą. Buvo labai daug norinčių atvažiuoti – su giliu liūdesiu galim pasakyti, kad galerijų būtų buvę daugiau, bet nuolat besikeitusios sąlygos mums uždarė šitą galimybę“, – kalbėjo „ArtVilnius“ vadovė.

Nors pandemija metė ne vieną iššūkį, šių metų mugė išlieka tarptautinė – joje dalyvauja menininkai iš 9 pasaulio šalių, tarp jų: Prancūzija, Danija, Lenkija, Italija, Honkongas ir kt.

Pasak „ArtVilnius“ meno vadovės Sonatos Baliuckaitės, šiemet pavyko išlaikyti visas mugės grandis: nuo galerijų ekspozicijų iki skulptūrų ir instaliacijų parodos „Takas“, tradicija tapusios nakties galerijoje ar ekskursijų su menotyrininkais.

Kaip ir planuota, šiemet „ArtVilnius“ daug dėmesio skirs fotografijai. S.Baliuckaitė išskiria JAV gyvenančio lietuvių fotografo Vytenio Jankūno kūrybą – nors pats autorius atvykti negalės, su jo darbais, reflektuojančiais pandemijos realybę, galės susipažinti visi norintys. Meno vadovė taip pat siūlo nepraleisti latvių fotomenininko Arnis Balsčius solo parodos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sonata Baliuckaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sonata Baliuckaitė

Kaip įprasta, mugėje netrūks ir performansų: pasirodys Monika Dirsytė, Augustas Serapinas, Evaldas Jansas ir kt.

Projektų erdvėje dėmesį vertėtų atkreipti į Krokuvos šiuolaikinio meno muziejaus MOCAK ekspoziciją: 5-ą kartą mugėje dalyvaujantis muziejus kvies susipažinti su 5 menininkų, kurių didžioji dalis – moterys, kūryba, nagrinėjančia skirtingus moteriškumo ir motinystės modelius bei tradicinės šeimos koncepcijos klausimą. Projektų erdvėje dėmesį taip pat turėtų patraukti „Lewben Art Foundaton“ pristatoma Dr.GoraParasit performanso – gyvosios skulptūros „Tristanas ir Izolda“ premjera Lietuvoje.

Kiekvienais metais mugės organizatoriai džiaugdavosi ne tik dalyvių ir lankytojų skaičiumi, bet ir parduotais kūriniais. Ar šiųmetinė situacija gali lemti prastesnę statistiką?

Diana Stomienė sako, jog per krizes ir nuosmukius visada reikia investuoti į meną: „Tai – taisyklė nr. 1. Tuomet būna geriausia pasiūla ir geros kainos. Nesakome, kad tos kainos yra nukritusios, bet reikia gaudyti momentus. Yra daug gerų kūrinių, geras pasirinkimas. Tikimės, jog tie žmonės, kurie perka, tikrai pirks ir šiemet, nes mugė tam ir rengiama.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„ArtVilnius’20“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„ArtVilnius’20“ pristatymas

Kaip teigė „The Rooster Gallery“ vadovė Jurgita Juospaitytė-Bitinienė, 11-oji mugė „ArtVilnius“ išskirtinė tuo, jog dėl pandemijos užsiverus sienoms, galerijos, kurios aktyviai galėdavo dalyvauti tarptautinėje meno scenoje, šiemet visas pajėgas skyrė prisistatymui Lietuvoje.

„Daug gerų kūrinių šiemet neišvyko į užsienio meno muges ir jie yra būtent čia. Kolekcininkai taip pat neapsipirkinėja užsienio meno mugėse, todėl prognozės yra gan geros. Tikimės, kad statistika nepablogės – gal net pagerės“, – sakė J.Juospaitytė-Bitininenė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„ArtVilnius’20“ pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„ArtVilnius’20“ pristatymas

Mugės laureatai – geriausios galerijos ir menininkai – bus paskelbti penktadienį. Juos vertins tarptautinė žiuri, kuriai vadovaus „Rupert“ vadovė, architektė Julija Reklaitė.

Rūpinantis dalyvių ir lankytojų saugumu, bus laikomasi visų reikalavimų: mugėje privaloma dėvėti kaukę, lankytojams bus matuojama temperatūra, bilietai parduodami elektroniniu būdu. Atsižvelgiant į pandemijos situaciją, buvo keičiama ir ekspozicinės erdvės architektūra, išplečiant praėjimus, kad būtų išvengta grūsčių.

Meno mugė „ArtVilnius“ parodų centre „Litexpo“ vyks spalio 2–4 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius