Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar laimingi Afrikos vaikai išties laimingi?

Kauno rajone, Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje, veikia Algimanto Barzdžiaus fotografijų paroda „Laimingi Afrikos vaikai“. Ekspozicija sudomino ir mokslininkus. KTU tyrėja Eglė Vaičiukynaitė išmatavo užfiksuotas vaikų emocijas.
Algimantas Barzdžius
Algimantas Barzdžius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Algimanto Barzdžiaus fotografijose užfiksuotos akimirkos – rezultatas tris savaites trukusios kelionės po rytinėje Afrikos pakrantėje esantį tolimąjį Zanzibarą. Fotografą sužavėjo po atviru dangumi verdantis vietinių žmonių gyvenimas.

„Ten man išskirtinai yra užstrigę vaikai, tiesiog išskirtinai vaikai, kurie visą laiką besišypsantys, lankstantys, gyvenantys labai natūralioj aplinkoj ir, jeigu daug kas sako, kad Afrikoj daug nelaimingų ir badaujančių vaikų, tai aš jų ten tokių nesutikau“, – sakė fotografas A.Barzdžius.

Šiose fotografijose užfiksuoti besimaudančių, šokančių, žaidžiančių ar kitomis veiklomis užsiimančių vaikų veidai sudomino KTU tyrėją, Milano universitete stažuotę atlikusią Eglę Vaičiukynaitę.

Jaunosios mokslininkės aistra – emocijų tyrinėjimas, todėl ji išmatavo vaikų veiduose menininko užfiksuotas emocijas.

„Paroda „Laimingi Afrikos vaikai“ skamba paradoksaliai, tačiau kompiuterinė emocijų matavimo programa atskleidė, kad ne visose fotografijose mes galim sutikti džiaugsmo emociją, kas yra labai įdomu man kaip mokslo atstovei. Vyrauja neutrali išraiška, o mokslinėje literatūroje teigiama, kad neutrali išraiška sunkiai atpažįstama netgi ir pačių emocijų ekspertų“, – pasakojo E. Vaičiukynaitė.

Pasak tyrėjos, 3 iš 10 parodoje apsilankiusių žmonių suklystų vertindami vaikų veiduose užfiksuotas emocijas. Kokias emocijas rodo veidai patikrinti galima pasitelkus išmaniąją programėlę.

Tokia meno, mokslo ir technologijų sintezė domina vis daugiau kūrėjų, todėl ateityje planuojama dar daugiau bendrų projektų.

„Aš manau, kad mes su gerbiama Egle kalbėsimės ir tikrai pasiūlysim bendradarbiavimą kalbant spaudos fotografijos konkurso plotmėj ir kitose, išbandyti ir pamatyti, kokioje vizualinėje aplinkoje mes gyvenam. Tas ganėtinai aktualu ir labai aktualu šitame dideliame sraute“, – sakė Spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Paroda „Laimingi Afrikos vaikai“ Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje veiks iki rugpjūčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius