-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arnoldo Odermatto paroda Nacionalinėje bibliotekoje – pirmoji Baltijos šalyse

Žymaus šveicarų fotografo Arnoldo Odermatto (1925–2021) paroda Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje – pirmoji Baltijos šalyse.
Arnoldas Odermattas, Windisch
Arnoldas Odermattas, Windisch / Galerie Springer Berlin nuotr.
Temos: 2 Fotografija Paroda

1948–1990 m. Odermattas dirbo Nidvaldeno (Šveicarija) policijoje kelių policininku, o jo fotografavimo veikla buvo tiesiogiai susijusi su darbu policijos nuovadoje. Meno istorijoje Odermattas geriausiai žinomas dėl nespalvotų nuotraukų serijos Karambolage, kurioje užfiksuotos motorinių transporto priemonių avarijos. Fotografijose nėra aukų, o sudaužytos transporto priemonės veikiau primena ekspresyvias modernistines skulptūras nei nelaimingo atsitikimo padarinius. Per keturiasdešimt serijos vystymo metų kito nuotraukose įamžinamos transporto priemonės, tad Karambolage yra ir technologijų istorijos dokumentas. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje kruopščiai sukauptą Odermatto fotografijų archyvą atrado jo sūnus režisierius Ursas Odermattas. Suskirstęs nuotraukas serijomis, 1993 m. U. Odermattas išleido pirmą tėvo fotografijų knygą ir užsiėmė tolesne jo darbų sklaida.

Nors savamokslio Odermatto fotografijos – kasdienio, su policininko profesija susijusio kūrybiškumo pavyzdys, į fotografijos istoriją jos pateko ne dėl autoriaus biografijos, bet dėl meninės kokybės. Tarptautiniu mastu Odermatto kūryba buvo pripažinta po to, kai 2001 m. 49-osios Venecijos meno bienalės kuratorius Haraldas Szeemanas į bienalės parodą įtraukė paties sudarytą Odermatto fotografijų rinkinį.

Odermatto kūryba išlieka aktuali ir dėl joje užfiksuoto žmogaus santykio su technologijomis, pažangos idėjų ir jas pranokstančių lūkesčių. Nacionalinėje bibliotekoje, institucijoje, kur kaupiamos žinios ir įvairiausių praktikų liudijimai, Odermatto paroda primena apie nesuvaržyto žvilgsnio ir kūrybiškumo galimybę dirbant net ir aiškiai apribotas funkcijas turinčiose profesinėse srityse.

Parodos atidarymas: rugpjūčio 5 d. 18:30 val. Nacionalinės bibliotekos parodų salėje.

Paroda veiks iki rugsėjo 26 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius