Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendram mitui susivienijo devyni menininkai: kūriniuose atgijo ir „Vilniaus pokeris“

Kaune galerijoje „Nyčės ūsai“ atidarytoje parodoje „Graphisimai2“ devyni skirtingi ir vienas kito beveik nepažįstantys jauni menininkai pasakoja savo istorijas. Jų kūriniuose, kurie it darnus instrumentas suskambėjo vienas šalia kito, kuriama šiuolaikinė miesto mitologija.
Paroda „Graphismai2“
Paroda „Graphismai2“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaunas – antrasis miestas, kuriame parodą pristato bendram vaizdų projektui susibūrę menininkai. Pirmą kartą ši paroda buvo pristatyta Šiauliuose.

Iš skirtingų ir margų patirčių gimę grafiški pasakojimai per spalvą, liniją ir šiandienos pasaulio archetipus susijungia į vieną bendrą naratyvą.

Kaip 15min pasakojo idėjos autorė dailininkė Živilė Žvėrūna, visa ko pradžia – jos noras suburti panašiai mąstančių ir kuriančių menininkų grupę.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Živilė Žvėrūna
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Živilė Žvėrūna

“Man įdomesnės ne personalinės, o grupinės parodos. Labai dažnai mes esame individualistai ir ieškome, kuo mes išsiskiriame, o ne kuo esame panašūs.

Aktyviai veikiančius menininkus pastebėjau socialiniame tinkle ir jiems pasiūliau kartu surengti parodą. Idėja buvo kurti bendrą mitą, šiuolaikinę mitologiją. Mitas, folkloras ateina iš pasąmoninių klodų, bet jo kodai būdingi ir šiems laikams. Pastebėjau, kad kūriniuose yra panašios spalvų gamos, simboliai”, – sakė menininkė.

Tada, kai kūrėjai jai atsiuntė savo darbus, Živilė Žvėrūna pasakojo nustebusi, kad parodai pačių menininkų atrinkti darbai taip puikiai dera vienas šalia kito.

„Juk mes tarpusavyje beveik nepažįstami, mūsų patirtys – skirtingos, mes – iš skirtingų miestų, kai kurie gyvena užsienyje. Bet, matyt, esame panašūs, nes egzistuoja bendražmogiškos patirtys ar mąstymo modeliai, kurie atsikartoja. Tai yra labai įdomu“, – sakė parodos idėjos autorė.

Šiauliuose gyvenanti Živilė erdvę parodai pasirinko taip pat netradiciškai – per LRT pamačiusi reportažą apie galeriją „Nyčės ūsai“. Jai patiko neįpareigojanti aplinka ir tai, kad galerijos sienos nėra baltos, o pati erdvė primena pogrindį.

Parodoje savo darbus pristatanti vilnietė Greta Alice kviečia susipažinti su Ričardo Gavelio knygos „Vilniaus pokeris“ iliustracijomis.

„Man labai patinka iliustracijos, mėgstu iliustruoti tekstus, nors pati jų nekuriu. Pristatau „Vilniaus pokerio“ iliustracijas. Tai – sena knyga, bet aš bandau atskleisti, koks būtų „Vilniaus pokerio“ gyventojų gyvenimas dabar“, – 15min sakė menininkė.

Kalbėdama apie pačią parodą ir jos idėją Greta Alice taip pat akcentavo šiuolaikinių kūrėjų panašumus.

„Mes į įvairius dalykus žiūrime šiuolaikiškai ir nebijome ryškių spalvų, nesistengiame kurti taisyklingai akademiškai, leidžiame sau interpretuoti, įvairiomis formomis vaizduoti vaizdus, negalvodami, kas yra taisyklinga, kas yra įskiepyta. Leidžiame sau kurti, deformuoti žmones ir nebijome to parodyti“, – kalbėjo Greta Alice.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Greta Alice
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Greta Alice

„Graphisimai2“ savo darbus pristato menininkai Eglė Plytnikaitė, Živilė Žvėrūna, Teklė Ūla Pužauskaitė, Justė Urbonavičiūtė, Staselė Jakunskaitė, Jolita Puleikytė, Greta Alice, Artūras Rožokovas ir Raminta Juozapavičiūtė.

Paroda galerijoje „Nyčės ūsai“ veiks iki rugsėjo 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius