Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotomenininkas Romualdas Požerskis: „Bangladešas yra šalis, kur nėra vaikų teisių apsaugos įstatymo“

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“. „Pagrindinis šios parodos tikslas yra edukacinis“, – atidarant parodą sakė jos autorius fotomenininkas Romualdas Požerskis, savo fotografijose užfiksavęs mūsų akiai sunkiai suvokiamus vaizdus. 
Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“.
Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“.

Po lietuviams nepažintą Bangladešą autorius kartu su tarptautine fotografų grupe keliavo 2016, 2017 ir 2018 metais, tačiau parodoje pristatomos paskutiniųjų metų nuotraukos. Visose – Bagladešo vaikai.

Prie projekto prisidėjo ir Kauno Senamiesčio progimnazijos ketvirtokai – surinkę savo geriausius žaislus, juos padavanojo bendraamžiams iš tolimosios šalies.

Būtent su lietuvių vaikų dovanotais žaislais ne vienoje nuotraukoje ir pozavo Bangladešo vaikai.

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“.
Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“.

„Tai – labai gera vieta fotografuoti, tai – fotografų rojus, šioje šalyje labai daug spalvų“, – sakė Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto profesorius R.Požerskis.

Lietuviams menkai pažįstamą šalį autorius įvardija ne tik kaip spalvingą, tačiau ir kaip draugišką, kurioje sutiko daug šiltų žmonių.

„Tai šalis, kuri užima antrąją vietą pagal tekstilės eksportą, tačiau taip pat – labiausiai užteršta šalis. Man asmeniškai tai buvo grįžimas į viduramžių Europą, kur nėra vaikų apsaugos įstatymo, kur yra primityvus fizinis darbas, daug užterštos žemės, tai šalis, kur dirba visa šeima nuo pat vaikystės. Skaldo akmenis, juos nešioja“, – pasakojo menininkas.

Beje, šios šalies vaikams taip patiko jų bendraamžių iš Lietuvos dovanos, kad mūsų šalį jie įvardijo geriausia šalimi gyventi. Neįprasta vaikams buvo ir tai, kad žaislai, su kuriais jie pozavo, atiteko jiems – jų nereikėjo grąžinti.

Romualdas Požerskis /Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“.
Romualdas Požerskis /Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“.

Fotomenininkas pasijuto grįžęs 40 metų atgal. Nustebino ir tai, kad vos kelerių metų sulaukę vaikai patys turi užsidirbti, dirbdami prastus, sunkius fizinius darbus.

Vienas svarbiausių fotografijų parodos „Bangladešo vaikai“ tikslų – socialinis ir edukacinis.

Pasak menotyrininko ir fotografo Tomo Pabedinsko, šie neturtingos šalies, tačiau savimi pasitikinčių ir orių vaikų atvaizdai yra ir dokumentai, ir iškalbingos metaforos.

Viena vertus, nuotraukos tariamai priartina prie žiūrovo tolimo krašto tikrovę, sukuria akistatą su tenykščių gyvenimu ir neleidžia nepastebėti jo varganos kasdienybės. Kita vertus, skurdžioje aplinkoje su dovanotais žaislais pozuojančių vaikų fotografijos byloja apie žmonių gebėjimą dalintis, net jei juos skiria, atrodytų, neįveikiami geografiniai nuotoliai ir kultūriniai skirtumai.

Tęsdamas Lietuvos ir tarptautinės humanistinės fotografijos krypties tradicijas savo darbais R.Požerskis teigia, kad žmogiškieji ryšiai ir gyvenimo džiaugsmas yra universalios vertybės, nepatiriančios nuvertėjimo net ir sunkiomis aplinkybėmis.

Parodos atidaryme dalyvavęs Bangladešo garbės konsulas Sigitas Besagirskas pasakojo, kad ši šalis mums vis dar atrodo nepažinta ir tolima, o jos pavadinimas neretai asocijuojasi su vienu sostinės mikrorajonu.

Tačiau Bangladešas, pasak S.Besagirsko, rimta šalis su išvystytu eksportu, o joje – tankus gyventojų skaičius.

Fotografijų paroda „Bangladešo vaikai“ Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje veiks iki gegužės 12 dienos, vėliau ji keliaus į kitas parodų erdves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius