Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garbingiausią Ispanijos meno apdovanojimą pelnė PAR menininkas

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) vizualiųjų menų atstovas Williamas Kentridge'as, labiausiai garsėjantis savo animaciniais filmais, ketvirtadienį laimėjo garbingiausią Ispanijos meno apdovanojimą – Astūrijos princesės premiją.
Williamas Kentridge'as
Williamas Kentridge'as / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vertinimo komisija 62 metų W.Kentridge'ą priskyrė „labiausiai daugiabriauniams novatoriškiems tarptautinės scenos menininkams“.

Jo darbais „reiškiamos su jo šalies istorija ir tikrove susijusios emocijos ir metaforos“, kurios „kelia esminių klausimų dėl žmogaus būklės“, priduriama komisijos pranešime.

1955 metais Johanesburge gimusio W.Kentridge'o tėvai buvo teisininkai ir specializavosi ginti apartheido aukas.

Jo animaciniai filmukai, kuriuos jis vadina „judančiais piešiniais“ ir kuriuos jis pradėjo anglimis piešti 9-ajame dešimtmetyje, atgaivina pokolonijinę PAR istoriją.

W.Kentridge'as taip pat kūrė graviūras, skulptūras, koliažus, vaizdo instaliacijas. Jo darbai buvo eksponuojami Luvre Paryžiuje ir Moderniojo meno muziejuje Niujorke.

50 000 eurų Astūrijos princesės premija yra viena iš aštuonių apdovanojimų, kuriuos kasmet išdalija Ispanijos kronprincesės Leanor fondas. Tarp jų taip pat yra sporto, literatūros ir mokslo apdovanojimų.

Apdovanojimai maždaug spalio mėnesį bus įteikti per ceremoniją, kuriai vadovaus Ispanijos karalius Felipe (Felipė) ir kurią tiesiogiai transliuos televizija.

Tarp ankstesnių meno premijos laureatų yra JAV kino kūrėjas Francis Fordas Coppola (Frensis Fordas Kopola), austrų kino kūrėjas Michaelis Haneke (Michaelis Hanekė) ir JAV dainininkas Bobas Dylanas (Bobas Dilanas), kuriam pernai buvo paskirta Nobelio literatūros premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius