Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausi jaunieji dizaineriai šiemet gaus ne tik prizų, bet ir kritikos

Šiais metais 7-ąjį kartą rengiamas konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“ pasipildys naujomis veiklomis – be įprastinės nominantų parodos ir apdovanojimų prizais, konkursas įtrauks ir jaunuosius kritikus bei vykdys edukacinę dizaino programą, orientuotą į plačiąją visuomenę.
Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“
Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“ / Organizatorių nuotr.

Su šių metų konkursu startavo atskira, konkursui skirta interneto svetainė jdp.lt.

Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“
Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“

Geriausi šių metų jaunųjų dizainerių darbai visuomenei bus pristatyti jau šį penktadienį, birželio 16 d. Per atidarymą bus paskelbti ir prizų nugalėtojai trijose – produkto, komunikacijos ir mados dizaino – kategorijose.

Iš 63 konkursui pateiktų darbų komisija atrinko 15 geriausių: 6 produkto, 5 mados ir 4 komunikacijos dizaino kategorijose.

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centro (DIC) organizuojamo konkurso komisiją šiemet sudarė: Lilija Larionova ir Goda Gontytė (mados dizainas), Tadas Baginskas ir Marija Puipaitė (produkto dizainas), Gediminas Lašas ir Jonas Liugaila (komunikacijos dizainas), taip pat Marius Urbanavičius (VDA DIC vadovas).

Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“
Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“

Šiemet pirmą kartą VDA dailėtyros II kurso studentės rengs dizaino kritikos straipsnius, kuriais bus siekiama pažvelgti į kuriamo dizaino vertę, kad dizainas nebūtų suvokiamas kaip menas, o labiau kaip verslo funkcija. Šie straipsniai bus publikuojami žurnale „Nemunas“.

Be dizaino kritikos straipsnių publikavimo konkurso organizatoriai planuoja 5 ekskursijas po parodą, per kurias visi besidomintieji galės ne tik detaliai susipažinti su kiekvienu eksponatu, bet ir su šiuolaikinio pasaulio keliamais iššūkiais dizaineriams. Ekskursijas, kurių grafikas bus skelbiamas DIC „Facebook“ paskyroje, ves dizaino kritikos straipsnius rengiančios VDA dailėtyros studentės.

Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“
Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“

„Visuomenė dizainą dažnai suvokia per estetikos prizmę, tačiau dizainas sprendžia rimtas įvairių gaminių pritaikymo vartotojams ir specialistams problemas, taigi jo vertinime svarbus funkcionalumo ir estetikos derinys, nepamirštant ir konkurencijos globalaus pasaulio kontekste. Studentai ieško dizaino sprendimų įvairioms pramonės sritims, o baldų dizaino projektų kasmet mažėja“, – sako komisijos pirmininkas M.Urbanavičius.

Komisijos narė, produkto dizainerė Marija Puipaitė sako, kad, nors bendrosiose dizaino tendencijose stipriai jaučiamas atsigręžimas į „humaniškumą“, eksperimentavimą su medžiagomis, rankų darbą, kokybę, unikalumą, lokalumą bei socialines problemas, šių metų konkurse dominuoja daugiau technines problemas sprendžiantis industrinis dizainas.

Kartais mažesnis sprendimas gali iš tiesų spręsti problemas ir būti įgyvendintas, todėl norėtųsi matyti daugiau projektų, kurie būtų galbūt ne tokie ambicingi, bet arčiau realių daiktų.

„Smagu, kad studentai nebijo drąsių idėjų. Tačiau kartais mažesnis sprendimas gali iš tiesų spręsti problemas ir būti įgyvendintas, todėl norėtųsi matyti daugiau projektų, kurie būtų galbūt ne tokie ambicingi, bet arčiau realių daiktų. Gamybinės technologijos gali turėti tiek pat kūrybinio svorio, kiek ir pats dizainas. Jei tai konceptualus darbas, tuomet pirmiausia nereikėtų pamiršti logikos, konteksto, originalumo. Šiais kriterijais pirmiausia ir rėmėmės, norėdami išrinkti geriausiuosius“, – sakė dizainerė.

Individualumą ir išskirtinumą, kaip bruožus, kurių konkursiniuose darbuose norėjosi pamatyti daugiau, išskyrė ir tarpdisciplininio meno kūrėja Goda Gontytė.

Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“
Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“

„Džiugu, kad mados kategorijoje varžosi ir scenografai bei juvelyrai. Iš 20-ies šioje kategorijoje pateiktų darbų išsiskyrė minimalizmas – pastaruosius 5-erius metus vyraujanti stilistika – jo išties buvo gausu. Čia atsiranda pavojus suvienodėti ir neišsiskirti iš kitų. Tarp dizainerių ieškojome jaunatviško polėkio, energijos ir naujovių“, – sakė mados kūrėja Lilija Larionova.

Lietuvos grafinio dizaino asociacijos (LGDA) pirmininkas Gediminas Lašas akcentavo, kad komunikacijos dizaino kategorijoje šiais metais nemažai darbų vienaip ar kitaip prisiliečia prie socialinių problemų.

Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“
Organizatorių nuotr./Konkursas „Jaunojo dizainerio prizas“

Šiemet į „Jaunojo dizainerio prizą“ pretendavo ne tik VDA fakultetų trijuose miestuose, bet ir Vilniaus kolegijos (16 iš 63) bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (1) studentai.

Šiemet konkursui pateiktų projektų pasiskirstymas kategorijose buvo tolygus – po 20–22 darbus. Beje, mados ir komunikacijos dizaino kategorijos pateikiamų darbų skaičius išlieka stabilus (20–21), tuo tarpu produkto dizaino kategorijoje po pernykščio kritimo (16 darbų) vėl varžysis 22 projektai, t. y. beveik 60 % daugiau nei 2016 m.

„Jaunojo dizainerio prizo 2017” parodos atidarymas ir apdovanojimai, kurie yra programos „Kultūros naktis“ dalis, įvyks birželio 16 d. (penktadienį) 18 val. Vilniaus dailės akademijos ekspozicijų salėje TITANIKAS (Maironio g. 3). Paroda veiks iki 2017 m. liepos 30 d.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė. Išsamesnę informaciją apie konkursą rasite naujoje svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius