Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune siūloma statyti šokančio policininko skulptūrą, atkurti „Žvaigždžių sėjiką“

„Kauno akcentų“ skulptūrų ir meninių instaliacijų miesto viešosiose erdvėse konkursą paskelbusi Kauno savivaldybė sulaukė 77 pasiūlymų. Tarp jų – šokančio policininko skulptūra, žinomų kauniečių įamžinimas, taip pat – pasiūlymas atkurti „Žvaigždžių sėjiką“ – kauniečių pamėgtą ir internete išgarsėjusį gatvės meno kūrinį.
Kaune įsikurs olimpinis miestelis
Kauno Rotušės aikštė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Karo muziejaus prieigose „Žvaigždžių sėjikas“ buvo matomas tik sutemus – Bernardo Bučo skulptūrai „Sėjėjas“ metant šešėlį ant sienos, kur nupieštos žvaigždės sudarė įspūdį, jog skulptūros šešėlis jas barsto.

Šis kūrinys buvo pastebėtas ne tik Lietuvoje, bet susilaukė ir nemažai dėmesio internete. Kaip nurodo autorius, kūrinys buvo publikuotas kalendoriuje, skirtame gatvės menui, apie jį rašė Lietuvos ir užsienio spauda. Vėliau kūrinys buvo sunaikintas uždažius ant sienos nupieštas žvaigždes, pakeitus apšvietimą.

Tarp pateiktų pasiūlymų yra ir idėja netoli Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato įkurdinti baletą šokančio policininko skulptūrą.

„Tai būtų ko gero pirmasis atvejis Lietuvoje (o gal ir plačiau), kai gatvės meno kūrinys oficialiai įteisinamas“, – rašo pasiūlymą savivaldybei pateikęs autorius.

Pasak jo, norint atkurti „Žvaigždžių sėjiką“, tereikėtų baltai perdažyti sieną, ant jos pritaisyti juodo akmens ar granito žvaigždes bei įrengti kryptinį Bernardo Bučo skulptūros „Sėjėjas“ apšvietimą, projektuojantį ant sienos žvaigždes sėjantį kūrinį. Kūrinio, pasak autoriaus, pasigedo ne vienas miestietis, jo norėtų ir šalia esančio muziejaus darbuotojai.

Tarp pateiktų pasiūlymų yra ir idėja netoli Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato įkurdinti baletą šokančio policininko skulptūrą. Jos autorius mano, kad tokia kompozicija praskaidrintų nuotaiką tiek policijoje su nemaloniais reikalais besilankantiems kauniečiams, tiek patiems pareigūnams.

Pateikta ir pora pasiūlymų įamžinti vieno iš „Fluxus“ judėjimo pradininkų Jurgio Mačiūno atminimą – įrengti instaliaciją ant namo, kuriame jis gyveno, stogo, ar Parodos kalno papėdėje esančioje sankryžoje įrengti simbolinę J.Mačiūno aikštę.

Tarp siūlymų – skulptūros, įamžinančios įvairius iškilius Kauno žmones, taip pat ir vienas pasiūlymas įamžinti knygos personažą – daktarą Kripštuką. Juliaus Viktoro Kaupo knygos „Daktaras Kripštukas pragare“ veiksmas vyksta tarpukario Kauno senamiestyje, Rotušės aikštės, kur siūloma įkomponuoti skulptūrą, apylinkėse. Siūloma, kad daktaras Kripštukas galėtų turėti žymaus Kauno istoriko Jurgio Okso veido bruožų ar J.Okso mėgtą cilindrą – tokiu būdu įprasminimo sulauktų ir ši iškili asmenybė.

Geriausias konkurso idėjas savivaldybė ruošiasi įgyvendinti šiemet, tam numatyta 170 tūkst. eurų. Kiek idėjų bus įgyvendinta, spręs savivaldybės sudaryta komisija.

Prie Kauno pilies siūlyta įrengti vandenį imituojančią instaliaciją, primenančią laikus, kai Kauno centrą semdavo potvyniai. Senamiestyje pasiūlyta įrengti geoslėptuvę – šulinį primenantį galvosūkį, kurį išsprendus būtų galima atverti dangtį ir viduje rasti čia paslėptą pasaulyje populiaraus žaidimo geolobį.

Idėjas konkursui galėjo siūlyti tiek profesionalūs menininkai, tiek eiliniai kauniečiai. Geriausias konkurso idėjas savivaldybė ruošiasi įgyvendinti šiemet, tam numatyta 170 tūkst. eurų. Kiek idėjų bus įgyvendinta, spręs savivaldybės sudaryta komisija.

Nuo pirmadienio visi konkursui pateikti darbai bus dvi savaites eksponuojami Kauno rotušėje. Pasibaigus darbų eksponavimui, vertinimo komisija atplėš vokus su autorių vardais ir paskelbs nugalėtojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius