-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Komiksų kultūrą populiarinantys kauniečiai į Lietuvą kviečia kurti menininkus iš užsienio

„Lietuvoje nėra komiksų žanro tradicijų ir stiliaus. Mes – ne belgai ar prancūzai, kurie turi savo komiksų istoriją, stilistiką“, – sako Kaune esančios „Kitokios grafikos“ įkūrėjai Nerijus Smola ir Agnė Smolienė.
Vokiečių menininkė Marlene Krause
Vokiečių menininkė Marlene Krause / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Šį savaitgalį Kauno komiksų rezidencija „POST“ galerijoje kauniečius pakvietė susipažinti su vokiečių menininkės Marlene Krause iš Barselonos kūryba.

Kūrėja Lietuvoje gyveno ir kūrė mėnesį. Tai – jau trečiasis menininkas, kuris kviečiamas į Lietuvą kurti komiksų, dar keli šio žanro menininkai atvyks kitais metais.

Menininkė M.Krause daugiausia komiksų sukūrė besilankydama Rumšiškių ir Velnių muziejuose.

Rezidencijos metu sukurtas ir išleistas zinas – nedidelės apimties mažo tiražo leidinys.

Jie įdeda begalę darbo į savo iliustracijų, stiliaus kūrimą, o užsakovai tai nevertina

Pasak N.Smolos, komiksus kuriantys menininkai su panašiomis problemomis susiduria daugelyje šalių.

„Tos problemos panašios visur. Stereotipai, nėra komiksų kultūros. Komiksų menininkams iš savo meno išgyventi yra sudėtinga, jų menas dažnai nuvertinamas. Jie įdeda begalę darbo į savo iliustracijų, stiliaus kūrimą, o užsakovai tai nevertina“, – sakė N.Smola.

Kauniečiai džiaugiasi, kad Kauno komiksų rezidencijoje dalyvauti nori nemažai komiksų kūrėjų, kurie kauniečiams teikia paraiškas.

„Mums patiems svarbu, ką komiksų menininkas veiks, koks jo projektas. Viena iš gairių teikiant paraišką – aprašyti savo projektą, ką ketina daryti, kiek bus bendradarbiavimo su vietiniais menininkais, su grupėm. Vienas iš reikalavimų – kad menininkai surengtų kūrybines dirbtuves skirtingoms grupėms“, – sakė N.Smola.

Viešėdama Lietuvoje M.Krause kvietė vizualiųjų menų kūrėjus į kūrybines komiksų dirbtuves, kuriose buvo žadinama diskusija apie menininko mamos ar tėvo konfliktą, mat M.Krause kūryboje vyrauja motinystės tema.

Kai Lietuvoje viešėjo komiksų kūrėjas ir Prancūzijos, jį sužavėjo Kauno architektūra, o M.Krause patiko gamta ir ji savo kūrybai pasirinko Rumšiškių muziejų.

Po pokalbių su menininkais „Kitokios grafikos“ įkūrėjai džiaugiasi abipuse patirtimi: kūrėjai ne tik atveža į Lietuvą savo patirtį ir žinias, tačiau gerų emocijų išsiveža iš Lietuvos.

„Komiksų rezidencijų pasaulyje nėra daug, tai – unikalios vietos. Apie mūsų komiksų rezidenciją jau kalbama ir Helsinkyje, Berlyne. Tiesa, mėnuo laiko kūrybai nėra daug, todėl svarstome, kad menininkai Lietuvoje galėtų praleisti jo daugiau. Kitais metais esame numatę pakviesti kūrėjus iš Skandinavijos“, – sakė N.Smola.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius