Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministras žada rasti papildomų lėšų „Auksinį liūtą“ pelniusiam Lietuvos paviljonui

Šeštadienį Lietuvos paviljonui prestižinėje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje pelnius „Auksinį liūtą“, besidžiaugiant dėl laimėjimo pradėta svarstyti ir apie finansus.
Mindaugas Kvietkauskas, Opera „Saulė ir jūra“
Mindaugas Kvietkauskas, Opera „Saulė ir jūra“ / 15min ir G.Šėgždės nuotr.

Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ Venecijos bienalėje startavo su minusu sąskaitoje. Norint, kad lietuviškas dainuojantis paplūdimys skambėtų iki pat bienalės pabaigos, trūksta ne mažiau nei 60 000 eurų.

Kartu meno bendruomenė vis aktyviau kelia klausimą – ar prestižinį apdovanojimą pelniusios ir Lietuvos vardą garsinančios menininkės sulauks finansinių premijų?

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas 15min paklaustas, ar bus ieškoma papildomos finansinės paramos projektui ir jo autorėms, teigė: „Esame susipažinę su situacija, Lietuvos nacionalinio paviljono poreikiais. Ieškome tinkamiausių būdų kuo greičiau suteikti reikalingą finansavimą.“

Kultūros ministerijos teigimu, papildomo finansavimo poreikis atsirado laimėjus „Auksinį liūtą“, nes paviljonas turės veikti iki lapkričio mėnesio: „Todėl su tuo dideliu džiaugsmu ir garbe Lietuvai atsirado ir papildomų įsipareigojimų, kurie bus įgyvendinti“, – rašoma Kultūros ministerijos atsakyme.

Tiesa, patys projekto autoriai teigia, kad operą-performansą visad buvo siekiama rodyti iki lapkričio, jei tik tam pakaks lėšų.

Lietuvos dalyvavimą Venecijos bienalėje remia Kultūros taryba, privatūs rėmėjai, vykdoma sutelktinio finansavimo kampanija, prie kurios gali prisidėti visi norintys.

Tačiau, be šių lėšų, paviljonui trūksta dar ne mažiau nei 60 000 eurų. Kaip teigia Lietuvos paviljono komisarė Rasa Antanavičiūtė, ankstesni skaičiavimai, kad viena performanso diena Venecijoje kainuos 2000 eurų, nepasitvirtino – poreikis išaugo, tačiau pasakyti tikslią sumą kol kas sudėtinga, nes aplinkybės Venecijoje nuolat keičiasi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Antanavičiūtė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rasa Antanavičiūtė

Jei trūkstamą pinigų sumą pavyks surinkti, Venecijoje opera-performansas su atlikėjais bus atliekamas šeštadieniais nuo dešimtos valandos ryto iki šeštos vakaro. Likusias penkias savaitės dienas, kai bienalė yra atidaryta, paviljone veiks garso instaliacija. Įgyvendinus šį planą, Lietuvos paviljonas būtų atviras iki pat Venecijos bienalės pabaigos.

Apie klimato kaitą kviečianti susimąstyti „Saulė ir jūra (Marina)“ išsiskiria ne tik bienalei nebūdinga raiška, bet ir netradiciniu režisūriniu sprendimu – į dirbtinį paplūdimį ir savo patirtis apdainuojančius vasarotojus žiūrovai gali pažvelgti iš viršaus.

Lietuvos paviljonas šiemet įsikūrė Karinio jūrų laivyno teritorijoje esančiame pastate. Tam, kad jis virstų dainuojančiu paplūdimiu, prireikė 35 tonų smėlio ir daugiau nei 20 atlikėjų iš Lietuvos bei Italijos.

Šie metai – pirmieji per du Lietuvos dalyvavimo Venecijos meno bienalėje dešimtmečius, kai Lietuvos paviljonui buvo įteiktas „Auksinis liūtas“, aukščiausias bienalės apdovanojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius