-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kvaila boba uždažė“: lenkė sunaikino Pablo Picasso kūrinį?

Varšuvoje, tuoj po Antrojo pasaulinio karo iškilusiame name, yra itin retas meno kūrinys, nupieštas vieno didžiausių šiuolaikinio meno genijų ranka. Tiksliau, jo nebėra – anot kaimynų, kūrinys dėl sunkiai suvokiamo patalpų savininkės sprendimo buvo paprasčiausiai uždažytas.
Pablo Picasso
Sužinojęs, kas nutiko su jo kūriniu Varšuvoje, Pablo Picasso turbūt apsiverstų kape / „Scanpix“ nuotr.

P.Picasso pėdsakais Varšuvoje keliavo portalo Gazeta.pl žurnalistai. Kad ieškoma realaus meno kūrinio, o ne legendos – patvirtino ir vietiniai meno žinovai. O istorija tikrai neeilinė – ir su P.Picasso žavesio, ir su provincialaus kvailumo elementais.

P.Picasso Lenkijoje viešėjo 1948 metais, kai Vroclave vyko taikai skirtas pasaulinis intelektualų kongresas. Vienas ryškiausių visų laikų menininkų aplankė ir Varšuvą, kuri tuo metu dar vis buvo atstatinėjama po karo. Ir čia, lankydamasis vienoje statybvietėje, meno genijus sumanė paimprovizuoti.

Ant statomo buto sienos jis anglimi nupiešė vieną Varšuvos simbolių – undinėlės skulptūrą. Tiesa, su dviem modifikacijomis. Visų pirma, pacifistines idėjas skleidęs P.Picasso kardą undinės rankoje pakeitė plaktuku. Antra – sava maniera nupieštai undinėlei jis suteikė kelionėje po Varšuvą jį lydėjusios architektės veidą.

Kūrinio egzistavimą patvirtina ir šiame Varšuvos kvartale pakabinta lentelė, informuojanti apie P.Picasso kūrinį, ir išlikusios nuotraukos:

Gazeta.pl, stopkadras/Pablo Picasso Varšuvoje nupiešta undinėlė
Gazeta.pl, stopkadras/Pablo Picasso Varšuvoje nupiešta undinėlė

Taigi Gazeta.pl pasileido genijaus pėdsakais ir mėgino surasti garsųjį piešinį, anot pasakojimų, buvusį apie 170 cm aukščio ir užėmusį nemenką dalį buto sienos. Beklaidžiojant Varšuvos kiemais, žurnalistai sutiko pagyvenusią moterį, kuri patikino pati ne kartą mačiusi P.Picasso kūrinį. Tačiau rajono gyventoja su ašaromis akyse papapasakojo, kas nutiko su P.Picasso „Undinėle“.

„Tokia kvaila boba buvo, kad viską uždažė. (...) Tokį daiktą uždažė, tokia kvaila boba“, – pasakojo lenkė.

Moteris parodė ir tikslų butą, kur, anot jos, po dažų sluoksniu slepiasi P.Picasso kūrinys. Deja, durų niekas neatrakino, ir su tikrais ar menamais kūrinio šeimininkais žurnalistams susitikti nepavyko.

Anot pasakojimų, P.Picasso „Undinėlei“ uždažyti buto šeimininkė pasisamdė paprastą dažytoją, o šis išjuokė meno kūrinį, pareikšdamas, kad tokį nupieštų ir jo svainis.

Belieka spėlioti, kiek kainuotų butas paprastame pokario daugiabutyje, jei jo sieną vis dar dabintų 170 cm aukščio P.Picasso kūrinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius